Pot ser que a la família tinguem algun foodie, gourmet, gourmand o llepafils a qui sabem que tindrem content si li regalem alguna cosa per menjar o cuinar. O simplement algú que gaudeixi menjant, que en som molts. Val a dir que aquesta és una secció NO PATROCINADA. Tot el que aquí s'exposa està basat en fets reals. Ho hem tastat, ho hem llegit i ho hem fet servir! Oli d'oliva verge extra L'oli d'oliva verge extra és un dels millors regals que podem fer! És un fons d'armari imprescindible a la cuina. Aquest any, amb la pujada de preus, encara és un regal més valuós. En podríem recomanar molts, però ens agrada molt el de La Trullola, al Masroig (Priorat). La Trullola és un projecte petit --inaugurat fa només uns mesos-- de la Maria i el Josep Maria Beltran, una parella de pagesos que també tenen vinyes i ametllers. Les seves finques, unes 13 hectàrees d'oliveres, són totes al Masroig, i ells s'encarreguen de tot amb l'ajuda del Souliman. El seu oli és ecològic i biodinàmic perquè creuen que treballar la terra és una manera de millorar l'entorn. Treballen amb la varietat arbequina, i el comercialitzen en llauna, que ajuda moltíssim a mantenir les propietats de l'oli. De 2 i 5 litres. Encara que, pensant a regalar-ne, també en tenen en ampolles petites de vidre i lots especials.   Camp d'oliveres (La Trullola) Josep Maria Beltran, de La Trullola, diu això tan revelador: "La pagesia està al límit de l'extinció: pel clima, per l'administració, pels mercats, pels preus. La matèria primera no es valora i l'única manera que tenim de donar-li valor és que el pagès sigui qui produeix i qui vengui el seu producte" Per això van decidir no vendre a grans empreses que no valoren ni cuiden la terra. El seu propòsit és que les famílies tinguin oli de qualitat a casa perquè aquest aliment és una medicina, una eina per cuidar la salut. L'oli de La Trullola es pot comprar a la seva pàgina web. Un llibre La gastronomia i la cuina és un gran negoci per a la indústria editorial. La prova és que es publiquen infinitat de llibres. És difícil triar-ne un, però ens atrevim a apostar pel que es considera un dels llibres de l'any: "El meu jo gastronòmic" de M.F.K Fisher, editat per L'Altra editorial.  "El meu jo gastronòmic" de M.F.K Fisher (Catalunya Ràdio) M.F.K. Fisher està considerada un referent de la narrativa gastronòmica, pel que diu sobre la teca però, sobretot, per com ho escriu. Un llibre d'una qualitat literària indubtable que no és cap novetat: ella el va escriure als anys 40 del segle passat. Ara, gràcies a l'Altra Editorial, el podem llegir en català amb traducció d'Alba Dedeu. El nostre llibreter de referència Nacho Borraz, de la llibreria La Central del Raval de Barcelona  "Fisher, a més de ser una gastrònoma excel·lent, molt influïda per la cuina tradicional francesa, una molt bona cuinera i una coneixedora exigent del món del vi, tenia una capacitat magistral per utilitzar l'humor i la ironia elegant aconseguint que les petites anècdotes de la vida quotidiana reflectissin les principals incerteses de la condició humana." "El meu jo gastronòmic" és una xarxa de relats, receptes i cròniques terriblement magnètiques que atrapen i que no pots deixar de llegir. Lot de productes de la terra Quant fa que no rebem un lot de Nadal? L'Associació de Dones del Món Rural ens ho posa fàcil, i fa una proposta a través de la seva pàgina web per comprar lots de productes fets per pageses i ramaderes catalanes. A la seva web trobareu lots que ronden els 40-50 euros que venen a ser una representació del potencial dels projectes de pagesos catalans liderats per dones. Lot de productes de pageses i ramaderes catalanes (Associació de Dones del Món Rural) Hi podem trobar coses tan variades com: embotits de Dpagès, un projecte de porc ecològic de les comarques de Lleida; arròs del delta de l'Ebre de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l'Ebre; formatge artesà de Mas el Lladré a les Lloses, el Ripollès, una granja de vaques de llet de pastura de muntanya; vi blanc de Mas d'en Pol del Celler Clua, a Vilalba dels Arcs, la Terra Alta; les ametlles ecològiques d'El Mussol Verd, a les Terres de l'Ebre; les avellanes negretes garrapinyades de Ca Rosset, del Camp de Tarragona o la pasta feta amb blat de moro escairat de l'Escairador, a Berga. Un ratllador i un ganivet El món del disseny i la taula és apassionant. Però tots sabem que hi ha objectes nefastos que sobreviuen el pas dels anys i que es continuen regalant: ganivets que no tallen, teteres en què vessa l'aigua, màquines per fer crispetes, estris per fer espirals de verdures... A l'altre costat en trobem altres que tenen un disseny immillorable i en les quals val la pena invertir. Un d'aquests objectes podria ser un ratllador de la marca Microplane. Segurament l'haureu vist fer servir als cuiners professionals. Si ells l'utilitzen, vol dir que funciona. N'hi ha de molts tipus, però el que és més estret és una meravella. Ratllador de Microplane  Un altre bon regal és un bon ganivet, tenim ganiveteries fantàstiques o marques mítiques nostres, com Pallarés Solsona, amb més de 100 anys d'experiència. Una empresa que exemplifica la importància de la indústria de la ganiveteria a Solsona. Hi trobareu ganivets de cuiner, però també de taula; per tant, el rang de preus s'adapta a totes les butxaques. I també fan navalles que són un invent extraordinari que no fem servir prou! Pallarés Solsona sempre recorda que volen ser un clàssic, una eina que funciona. Ganivet de Pallarés Solsona  Pasta L'èxit d'un plat de pasta depèn, sobretot, de la qualitat de la pasta que fem servir. Nosaltres som fans de la Benedetto Cavalieri. I on puc comprar aquesta pasta, us preguntareu? Doncs en un dels millors rebostos d'Europa, que resulta que el tenim a Catalunya. Es diu Colmado Singular, un distribuïdor de productes d'altíssima qualitat per als restaurants que, quan va arribar la pandèmia, es va replantejar el negoci. Va obrir el seu catàleg al públic en general i va crear una pàgina web on es pot comprar tot el que tenen. El seu propietari, Francesc Colell, viatja moltíssim per tot el món per trobar el millor del que sigui. O sigui que si ell diu que aquesta pasta és la millor, li hem de fer cas. Lot de pasta de Benedetto Cavalieri (Benedetto Cavalieri) La pasta de Benedetto Cavalieri està feta amb gra italià d'alta qualitat, amb un innovador sistema d'assecatge lent que mai supera els 40 ºC i tallada amb motlles de bronze. El resultat en cuinar-la és una pasta cremosa, de mossegada consistent que absorbeix els sabors de la salsa i que deixa anar el seu midó per crear la famosa "cremina", que diuen els italians. Ja avisem que la seva web és una temptació. Anireu a buscar-hi pasta, i en sortireu amb pebre, bases de pizza, espècies, galetes, formatges, arròs, fumats... una perdició. Tenen lots de productes pensats per regalar per Nadal. Si teniu algun familiar o amic friqui del bon menjar, aquí l'encerteu segur!