Les receptes de "Cuines"
Anna R. Picas
11/10/2021 - 13.33 Actualitzat 18/10/2021 - 13.32
La tardor és increïble: no només és l'època de moniatos, sinó que també ens porta la confitura més bona entre totes les confitures. Perquè, i aquí no em podreu portar la contrària, què hi ha més dolç i bo que el codonyat?
Però aturem-nos un moment i expliquem exactament què és aquesta pasta taronja. Encara que sovint l'anomenem, equivocadament, codony, el nom correcte d'aquesta confitura és codonyat. Per la seva banda, el codony és el fruit del codonyer i la base d'aquesta compota. Es tracta d'una fruita molt semblant a la pera i que normalment no es menja crua, ja que té un gust molt àcid.
Dit això, està clar que tots hem berenat codony o l'hem menjat acompanyat d'una mica de formatge. Però podem fer alguna cosa més que untar-lo en pa? Ja saps que la resposta és sí i per això he triat les millors receptes d'entrants, plats principals i postres tant amb la confitura com amb la fruita. Pren-ne nota.
1. Amanida Waldorf amb codonyat
Una amanida sempre és un bon primer plat. Si t'avorreixen les receptes massa fàcils, no pateixis, perquè en Marc Ribas ens ensenya pas per pas com preparar nosaltres mateixos el codonyat. No té pèrdua.
Una coca amb ingredients de temporada. Si la veus molt pesada no pateixis, porta romaní i t'ajudarà a digerir. Atipa't.
3. Coca d'espelta amb bledes, codonys i verat marinat
Aquesta és una altra opció de coca, però en aquest cas els codonys es fan confitats al forn. Per aprofitar al màxim els fruits de la tardor, també porta magrana.
Ara potser et quedes descol·locat, perquè potser no has menjat mai nyàmeres. És un tubercle amb un gust que et sorprendrà i que et proposem que mengis acompanyat d'un allioli de codonyat.
Un altre plat que porta un allioli de codony és el bacallà a la manresana. Un plat molt lligat a la tradició gastronòmica del Bages.
Per fer aquesta recepta hauràs d'assegurar-te que a la teva fruiteria hi tenen codonys. Una salsa boníssima per combinar amb la llebre.
Si us agrada la carn de conill, aquesta pot ser una bona manera de repensar com el mengeu. Aquesta preparació no només porta codony, també cacau i caragols.
8. Pastís de codony amb peres i xocolata
T'agrada fer pastissos? Doncs posem-nos-hi. Com ja t'hem explicat, no s'acostuma a menjar cru, així que l'hauràs de bullir abans de començar tot el procés.
9. Pastís de formatge amb codonyat
Potser la recepta més lògica, perquè, què lliga més amb el codonyat, si no el formatge de cabra?
Aquesta recepta argentina laboriosa, però boníssima. Són un dels dolços més típics de la província de Córdoba. Els pastelitos es fan amb pasta de full i es fregeixen amb oli d'oliva.
11. Granissat / Sorbet de codony
No t'agraden els pastissos? No pateixis. Si has fet un àpat pesat, podem netejar l'estómac amb un sorbet.