Idees de cuina de tardor i hivern
Anna Garcia Lozano
18/12/2020 - 07.37 Actualitzat 07/01/2025 - 09.03
La coliflor és una verdura de la família de les cols. De les moltes varietats que n'hi ha, als mercats de casa nostra n'acostumem a trobar tres: la blanca, la verda i la morada. És una verdura del final de la tardor i de tot l'hivern, però també en trobem algunes varietats a la primavera i a l'estiu i això vol dir que la podem gaudir tot l'any. Un dels avantatges d'aquesta verdura és que aguanta un temps raonable a la nevera sense necessitat de fer-la el mateix dia que la compres.
Com totes les verdures, la coliflor és pràcticament tot aigua i la resta és fibra i vitamines, principalment dels grups A i B. A l'hora de cuinar-la cal tenir en compte que si la coem en excés en perdem les propietats. Per tant, és preferible coure-la a gran temperatura molt poca estona i mantenir totes les vitamines i minerals i menjar-la cruixent.
La podem menjar bullida en la clàssica verdura, però la seva versatilitat ens permet fer-la de moltes altres maneres. Pot servir de base de les pizzes, la podem estofar, gratinar, menjar amb cullera o, fins i tot, fer-ne bunyols.
1. Pizza amb base de coliflor i mozzarella
Usar la coliflor per fer una massa de pizza. Et sembla bona idea? És la recepta que va fer Cristina Viader a "Cuines". A sobre, uns cirerols, unes olives negres i formatge de cabra. Si la idea et sembla interessant, també pots provar la recepta que Ada Parellada va fer a "Tot es mou", amb xampinyons a sobre. A "Manduka", la Paula Alòs també ha fet la seva pizza amb base de coliflor i, a sobre, li posa pernil i formatge. I una versió més: a "Tot es mou", el cuiner Philip Bonastre, del restaurant Amassame, l'acaba amb una salsa carbonara.
Aquesta pizza de Marc Ribas no té base de coliflor. En aquest cas, ens proposa que aquesta verdura l'hi posem per sobre, amb una mica de wasabi i tupí.
Sense fer un plat vegetarià en Marc Ribas dona a la colifllor un tractament similar al que podria rebre un tall de carn de bou.
Gratinar la coliflor és molt habitual, però Marc Ribas li dona el seu toc especial i l'acompanya de peus de porc.
Sí, la coliflor també lliga bé amb l'arròs. Marc Ribas la utilitza com a element principal en aquesta paella de verdures.
Una truita és un món obert a la imaginació. Aquesta que ens proposa Marc Ribas a "Cuines" és de ceba i coliflor i molt cremosa.
7. Crema de coliflor i rovells
Una altra recepta original del Marc Ribas que demostra la versatilitat de la coliflor: una crema de coliflor i rovells.
8. Puré de coliflor i bolets
Un altre plat molt original per a un dia especial: un un puré de coliflor amb ceps i tòfona negra.
9. Bunyols de coliflor amb espècies
I una última recepta, en aquest casa fregida. A "Tot es mou", Ada Parellada ens ha proposat aquests bunyols de coliflor amb el toc especiat del comí, la pasta de nyora, l'orenga i el pebre.