La castanya és una fruita seca molt curiosa que a l'interior guarda energia en forma d'hidrats de carboni. Conté un 2% del seu pes en oli i un 42% en hidrats. Per això, una de les millors coses que es poden fer amb les castanyes són sopes, cremes i estofats de la mateixa mena que els de les patates amb suc. Sopes i estofats de castanya Per fer una sopa de castanyes tracta-les com si fossin mongetes! Si les has comprat seques i pelades, posa-les en remull en aigua freda la nit abans. El dia de cuinar-les, les poses en una olla amb aigua freda i, quan arrenqui el bull, hi afegeixes la resta de verdures que vulguis (pastanagues, naps, api, cebes, xirivies) a daus. Si aquests daus de verdures són petits petits, en diríem brunoise, i el resultat de coure les castanyes amb una brunoise de verdures amb molt d'api i brou vegetal dona una minestrone de tardor excelsa. Fes-hi fer xup-xup fins que les castanyes siguin toves i gaudeix d'aquesta menja antiquíssima. Si les castanyes són fresques, noves i plenes, escalda-les uns minuts amb aigua bullent per poder-les pelar i afegeix-les a l'aigua quan ja bulli i després de la resta de verdures. La cocció anirà molt més de pressa. Aquestes castanyes noves les pots afegir a qualsevol fricandó, guisat o estofat com a guarnició els últims deu minuts de xup-xup. Per fer una sopa de castanyes tracta-les com si fossin mongetes (Canva) Truc per pelar les castanyes Les castanyes s'han de pelar en calent, o difícilment les pelarem mai més. Les que van en paperina, les que vas fer al foc, o es pelen calentes o malament rai. I si en tens de crues i això de fer-ne crema o afegir-les als guisats t'ha fet gràcia, per pelar-les les hauràs de bullir. Per fer-ho, et dono dues opcions: al microones o a l'olla amb aigua. Bullir les castanyes per pelar-les: Renta i asseca bé les castanyes. Posa-les a bullir cobertes d'aigua en una olla o al microones 15 minuts. Ves-les rescatant una a una i pela-les quan encara siguin ben calentes. Ves amb compte de no cremar-te. I fent-ho així, la pell surt sencera tota ella. Si així no es pelen és que t'han donat castanyes de categoria pèssima. Res a veure amb les bones i grosses de Viladrau! Les castanyes s'han de pelar en calent o difícilment les pelarem mai més (Canva) Cal fer un tall a les castanyes perquè no explotin? No pas si són ben fresques, acabades de collir. Les castanyes velles són les que peten, perquè, quan estan guardades, amb el temps es van deshidratant i encongint a dins de la closca, de manera que, al final, aquesta mena de gavardina que duen els va baldera. Això fa que a dins hi hagi aire! Aquest aire, en escalfar-se, s'expandeix, i és el que fa que la castanya exploti. Si les compres bones i fresques, això no et passarà i t'estalviaràs haver-les de tallar. Purés amb castanyes La castanya funciona moltíssim per fer purés cremosos per acompanyar carns rostides: estofa-les en una paiella amb mantega, vi blanc i una mica de brou o del suc del rostit que vulguis acompanyar. Quan siguin toves en fas puré, amb una forquilla, amb el túrmix o amb el robot de sobretaula. Si vols fer explotar el cap de plaer a la parentela o als convidats, pensa en la combinació de bolets i castanyes. Al nord d'Itàlia fan unes tagliatelle amb farina de castanya en lloc de blat i les serveixen després de bullir-les en l'aigua de remull de bolets secs i saltats, amb els bolets i una nou de mantega al final. Prova de fer pasta fresca amb farina de castanya! També pots estofar junts bolets i castanyes a l'estil de la Borgonya, partint d'un estofat de cebetes, daus de carn saltats i vi negre. Això mateix, en lloc de servir-ho sucós directament en un plat, pots fer-ho més espès i convertir-ho en el farciment d'un pastís salat, coent-ho en un motlle rodó i baixet cobert i tapat de pasta brisa. Amb les castanyes pots fer purés cremosos per acompanyar carns rostides (Canva) Dolços amb castanyes La castanya, combinada amb la vainilla, dona un dels dolços més prestigiosos de l'univers, i tan dolç tan dolç que te'l fiques a la boca i et tira les pestanyes cap enrere fins el clatell: els marrons glacés! Es fan submergint durant dies les castanyes en un xarop de sucre i vainilla i acabant-les amb un glasejat final d'aquest mateix xarop molt més concentrat. Com a delicatessen romàntica per comprar a la pastisseria i fugir dels típics bombons és una bona idea. La castanya, combinada amb la vainilla, dona un dels dolços més prestigiosos de l'univers (Canva)