Anar a la navegació principalAnar al contingut

El matí de Catalunya Ràdio

Com fer l'autèntica massa de pizza napolitana

Ingredients per fer una bona base i propostes a l'estil marinara i margherita

16/06/2023 - 11.44 Actualitzat 16/06/2023 - 12.28

Com fer l'autèntica massa de pizza napolitana
La popularitat de la pizza arrenca com a menja ambulant per a la classe treballadora (Canva)

La paraula "pizza" apareix per primera vegada per escrit l'any 997 en un manuscrit llatí de la ciutat del sud d'Itàlia de Gaeta, on un home ofereix a un bisbe una "picea" com a pagament pels seus serveis. Aquest "picea" és un precursor de la paraula "pizza" que coneixem avui, i descrivia un pa pla guarnit amb diversos ingredients.

Els napolitans, precursors de la pizza

La pizza, pizza, la que avui podem reconèixer com a tal, explota amb l'arribada del tomàquet d'Amèrica i l'expansió del seu ús culinari a finals del segle XVIII. La seva popularitat arrenca com a menja ambulant per a la classe treballadora, perquè és bona, bonica, barata i fàcil de menjar pel carrer, i s'expandeix com a àpat de restaurant gràcies als immigrants napolitans, que van portar les seves habilitats pizzeres arreu del món.

(Canva)

Com elaborar la massa de pizza napolitana

Per aconseguir massa per a dues pizzes mitjanes que queden bé en un forn de casa necessites els següents ingredients:

  • 500 grams de farina de força (per a la pizza tradicional es fa servir farina fluixa, que funciona molt bé amb un forn de llenya a 450 graus, però aquesta farina al forn de casa ens donaria una textura massa esponjosa, i és per això que fem servir farina de força)
  • 1 gram de llevat fresc (jo no ho peso, n'agafo una punteta amb un ganivet. Si això et fa posar nerviós, pesa 5 grams amb la bàscula digital i llestos)
  • 10 g de sal
  • 320 g d'aigua
  • 50 g d'oli d'oliva

Procediment:

En un bol ajunta la farina, el llevat i la sal i ho barreges amb la mà o amb una cullera. Afegeix l'aigua i l'oli i pasta-ho el temps just per estar segurs que la massa és llisa i ben unificada.

No cal maltractar-la gaire: el temps de repòs treballarà per nosaltres. Aquest repòs, la massa el farà en aquest mateix bol, lleugerament untat d'oli, i ben coberta per una capa de film transparent en contacte, que evitarà que se'ns hi faci crosta. Aquí hi ha de descansar fins a doblar el volum inicial.

(Canva)

I això, en el cas de la pizza, és bo que ho faci lentament, a la nevera, si a fora fa massa calor, entre 12 i 24 hores.

Quan vulguis reprendre la tasca de fer la pizza, treu-la una horeta abans, perquè torni a temperatura ambient.

Divideix la massa en dues boles grosses i acarona-la amb força contra el marbre per treure'n part del gas de la fermentació. Ara, de nou, deixa-les descansar una estona, enfarinades elles i el taulell, posa el forn a preescalfar a la màxima potència i deixa la safata del forn a dins posada de cap per avall, a la lleixa més baixa de totes.

En alguns forns fins i tot funciona bé el mateix terra del forn, depenent de com estiguin posades les resistències i de quant de temps faci que no el neteges. Mentre el forn s'escalfa i les boles descansen, ves preparant els ingredients que hi vulguis posar a sobre.

Al taulell enfarinat, ves formant la pizza, aixafant i eixamplant el cercle des del centre cap a fora, amb un corró, amb els punys i des de sota, o amb una ampolla tombada.

(Canva)

Deixa que les vores quedin una mica més gruixudes perquè facin de vora. Passa cada base de pizza a un full de paper sulfuritzat i afegeix els ingredients que has decidit posar-hi a sobre. La teva pizza estarà al forn 10 minuts, posada directament a sobre la safata que hi teniu de cap per avall, o al terra del forn.

(Canva)

Pizza marinara o margherita

Pels ingredients, et faig dues propostes incloses al registre de la Vera Pizza Napolitana com a especialitat tradicional garantida el 2010:

  • La marinara, que duu tomàquet triturat, orenga, all tallat a làmines i oli d'oliva verge extra
  • La margherita, amb tomàquet triturat o cirerols tallats en dos, mozzarella tradicional o fior di latte appennino, fulles d'alfàbrega fresca i oli d'oliva verge extra
(Canva)

El document oficial que descriu i explica amb tot detall com ha de ser una pizza per ser reconeguda com a vera pizza napoletana és una filigrana sensacional que especifica processos, temperatures, diàmetres, gruixos a cada secció de la pizza, gradacions de tonalitat de torrat.

Fins i tot inclou un detall amb pantones del color exacte que ha de tenir cadascuna de les àrees de la pizza i dels seus ingredients en sortir del forn:

  • Les fulles d'alfàbrega han de correspondre al verd número 362, però els nervis d'aquestes fulles, al 562
  • La base vermella de la salsa de tomàquet és el 703, però, en canvi, els cirerols han de sortir amb un 032
  • La mozzarella s'ha de veure de color 600

Tres consells per menjar i cuinar pizza

La primera, la pizza no es comparteix. Els trossos de pizza no s'intercanvien. Cadascú es demana la seva i se la menja i punt, i s'ha acabat.

La segona, la pizza es menja amb les mans. A una taula amb pizzes no hi ha d'haver coberts. Només unes tisores d'esparracar gallines per tallar-la, si no teniu un d'aquells rodets especials, i llestos.

La tercera, pel que fa a ingredients, menys és més. Si del que es tracta és de fer neteja de nevera, la pizza és bona com qualsevol altra recepta amb una base de pa: pot aguantar el que sigui i jo he vist posar-hi macarrons, però avui parlem de fer pizza pensant a fer pizza, i com menys ingredients tingui, més fàcil serà gaudir-ne en tota la seva esplendor.

El quart avís fa referència a la cocció: l'hàbitat natural de la pizza no és el forn domèstic, sinó el forn de llenya.

Els 250 ºC que, amb sort, s'aconsegueixen a casa són pocs: la massa triga molt a fer-se i, mentrestant, els ingredients de sobre es couen massa. En un forn de llenya la pizza es fa en 90 segons, a casa en 10 minuts. Hem d'assumir que difícilment podrem reproduir els resultats del pizzaiolo napolità a casa.

I cito específicament això del pizzaiolo napolità perquè a Itàlia la pizza canvia i es transforma de regió en regió, tot i que la divisió més grossa es dona entre la pizza napolitana, de base molt fina, flexible i de vores altres i torrades, i la pizza romana, que és de base cruixent i gairebé sense vores. I la base de pizza que avui us ensenyaré a fer és de l'estil napolità.