Hi ha persones del món rural que van marxar a la ciutat però que, amb el pas del temps, han tornat al poble on tenen els orígens. Viatgem a les Terres de l'Ebre i a la plana de Lleida, on parlem amb el músic i cantant Èric Vinaixa i amb el creador d'efectes especials Daniel Llussà.
Una petita pagesia sostenible, moderna i de proximitat. Un jove del Solsonès que pren el relleu de l'explotació familiar. Una formatgera del Pirineu que no pot accedir a terres per pasturar els ramats. I un enginyer que deixa la ciutat per fer una granja de gallines ecològiques al Bages.
Ens endinsem al Pirineu a buscar rastres de l'os bru i descobrim coses que no havíem vist mai. Acompanyem una patrulla dels Agents Rurals, que es mouen constantment entre el bosc, la muntanya i les zones rurals. Treballen sobre el terreny per protegir la fauna i la flora i, entre les seves missions, hi ha el seguiment de la població d'ossos pirinenca.
A Catalunya hi ha milers de masies abandonades, i una dona treballa per salvar-les. Acompanyem la famosa "Caçadora de masies" a firmar un contracte de masoveria: parlem amb el propietari de la masia abandonada i els nous masovers que la rehabilitaran en un dia que canviarà les seves vides.
Deixar la ciutat per instal·lar-se al món rural. Abans era cosa de hippies i somiatruites. Ara és una opció real per a persones i famílies de tots els perfils. Els neorurals del segle XXI teletreballen des d'un poble del Pirineu. Són joves que marxen del món urbà per treballar la terra. O famílies que canvien l'estrès i la contaminació de la ciutat per la natura i l'aire pur del camp.
El somni d'anar a viure al món rural s'ha convertit en missió impossible. Hi ha pobles gairebé deshabitats amb desenes de cases buides, però accedir-hi és una autèntica odissea. Com s'explica aquesta paradoxa? Com es pot repoblar el món rural, si no s'hi pot anar a viure? Busquem respostes i parlem amb testimonis sobre el terreny a la plana de Lleida i a l'Alt Pirineu.
Són feines que ja no vol fer ningú. Oficis íntimament vinculats al territori i a la natura. Activitats minoritàries que es fan amb les mans i que en ple segle XXI semblen condemnades a desaparèixer. En aquest episodi, viatgem a l'Empordà per conèixer la feina dels peladors de suro i baixem a les Terres de l'Ebre per comprovar com treballa una de les últimes anomenades "remendadores" de la costa catalana.
La infància al món rural pot ser una aventura, però quan arriba l'adolescència la cosa canvia. Arriben les ganes de sortir, de conèixer gent i de viure noves experiències. Com ho fas, si vius aïllat en un poble solitari? I quan marxes a estudiar a la ciutat, després vols tornar al poble? En parlem amb joves i adolescents de diversos territoris.
A Catalunya hi ha 300 pobles fantasma: pobles que van quedar abandonats i on mai més hi ha tornat a viure ningú. En aquest episodi en visitem dos que han pogut burlar el destí i han aconseguit renéixer de les cendres. La Masia de Castelló i la Guàrdia Pilosa van quedar totalment abandonats i en ruïnes però, anys després, la vida hi ha tornat.
- Descobrim tres històries de relleu generacional al món rural. - Entrem en una granja de porcs del Segrià. Parlem amb una família de pescadors de Roses. I visitem un molí de cereals ecològics al Pirineu. - Quin futur espera a la pagesia si els joves no s'hi volen dedicar? Què passarà amb els agricultors, ramaders o pescadors que estan a punt de jubilar-se i no tenen un relleu que continuï el negoci familiar?
Viatgem al Pirineu per descobrir com és la vida enmig de la neu. És un plaer viure envoltats d'aquesta imatge bucòlica i relaxant? O és un maldecap per a la mobilitat, el transport i la pagesia? Què hi ha darrere els ninots de neu, les pistes d'esquí i els paisatges blancs d'Instagram? Ens enfilem a una màquina llevaneu, alimentem un ramat de vaques d'un camp nevat i viatgem en moto de neu fins a un refugi de muntanya a 1.800 metres d'altitud.