La tarda de Catalunya Ràdio
Redacció
30/01/2025 - 14.13 Actualitzat 30/01/2025 - 14.44
No hi ha una fórmula infal·lible per evitar que ens robin a casa, però hi ha estratègies senzilles que poden dissuadir els intrusos i reforçar la seguretat del nostre domicili.
La majoria de robatoris en domicilis es produeixen quan és més probable que els habitatges estiguin buits.
Per això, segons ha explicat a "La tarda de Catalunya Ràdio" Daniel Limones, expert en seguretat ciutadana i director general de Coordinació de Policies Locals, quan marxem de vacances cal demanar a algú de confiança que vigili el nostre habitatge:
"L'ideal és que vingui algú a casa un parell de cops a la setmana per obrir i tancar la porta, pujar i baixar les persianes, o fer altres petites accions que facin pensar que la casa està habitada. I si tenim persianes automàtiques, podem programar-les perquè pugin i baixin en diferents moments del dia."
També cal estar atents als senyals que deixen els lladres. A vegades col·loquen un plàstic transparent com el que recobreix els paquets de tabac entre la porta i el marc, que cau a terra quan entrem a casa. D'aquesta manera, els lladres saben si hi ha moviment de gent a l'habitatge. Altres vegades col·loquen un fil de cola calenta o de silicona, que sembla una teranyina, i que es trenca a l'obrir-se la porta.
Si observem qualsevol d'aquests elements, hem de trucar immediatament a la policia.
Els pisos baixos i els àtics són els més vulnerables als robatoris, perquè són de més fàcil accés. Per protegir-los, Limones recomana posar reixes a les finestres i instal·lar portes de seguretat.
De totes maneres, en molts casos els lladres accedeixen al domicili per la porta principal, i per això és necessari tancar amb clau sempre que sortim de casa.
Pel que fa als panys, Limones assegura que els més moderns inclouen sistemes de seguretat que dificulten l'entrada d'estranys. Per això una opció és canviar el bombí de la nostra porta per un de més segur. També és útil instal·lar un segon pany:
"Els lladres busquen normalment les portes de més fàcil accés. Així que, com més difícil els ho posem, més probable és que busquin un domicili menys protegit."
Sobre si cal deixar o no la clau posada quan som dins de casa, Limones explica que depèn del model del pany:
"En els panys més antics, tenir la clau posada per dins dificulta poder obrir la porta des de fora."
Les alarmes són una bona eina per protegir-nos dels lladres. De fet, el simple fet de posar un cartell advertint de l'existència d'una alarma ja pot servir d'element dissuasori.
També pot anar bé instal·lar càmeres de seguretat. En alguns casos són càmeres buides per dins, però fer-les visibles als lladres pot ajudar a mantenir-los lluny.
De totes maneres, Limones adverteix que les imatges enregistrades amb càmeres privades només poden ser manipulades per la policia en cas d'investigació:
"En cap cas podem difondre nosaltres les imatges, perquè hi ha drets d'imatge i de privacitat que cal respectar."
A més, si instal·lem càmeres a l'edifici, hem de posar cartells informant que s'està produint un enregistrament.
Si malgrat les mesures de protecció som víctimes d'un robatori, el primer que hem de fer sempre és trucar a la policia i esperar la seva arribada.
El que no hem de fer en cap cas és tocar res ni tampoc accedir a l'interior de casa, perquè podríem esborrar empremtes o proves.