Conviure amb animals
Subtítols en: català
Subtítols en: català
A Catalunya des del 2005 les infeccions de transmissió sexual més greus, com ara la sífilis, han augmentat, any rere any, prop del 40 per cent. D'altra banda, el nombre d'avortaments entre menors de 15 anys també ha incrementat, donat que s'ha multiplicat per 5 en tan sols una dècada. Les dades demostren que, en la pràctica del sexe, el que també augmenten són les conductes arriscades, fet pel qual és bàsic posar alerta en la prevenció. La doctora Montserrat Baré es trobarà amb el Conrad Son, actor, productor i director de cinema eròtic. El Conrad ens descobrirà la seva faceta de divulgador de missatges de prevenció sexual entre els joves i ens parlarà sense embuts dels riscos del sexe.
La hipertensió és una malaltia que suposa l'elevació continuada de les xifres de tensió arterial. Resulta especialment perillosa, donat que afecta prop del 20% de la població adulta. A més, 3 de cada 10 persones hipertenses no saben que ho són, fet pel qual se la coneix popularment amb el nom de "l'assassina silenciosa". La hipertensió, sovint, no es pot prevenir. Però sí que es pot controlar.
Els dolors cervicals, les cervicàlgies, són freqüents entre la població. Un 10% dels adults n'han tingut alguna vegada. Algunes de les causes, com ara les seqüeles d'un accident de trànsit, no sempre es poden evitar. Però la majoria de les cervicàlgies les podem prevenir perquè estan relacionades amb l'adopció de males postures, ja sigui a l'hora de treballar, de seure o de dormir. El doctor Jordi Schlaghecke, especialista en medicina del treball, parlarà amb en Ramon, taxista, una professió que sol afectar les cervicals. Veurem com s'ha de col·locar el reposacaps del seient d'un cotxe per evitar la temuda fuetada cervical, quina és la postura correcta que hem d'adoptar quan conduïm i quins exercicis preventius podem fer després de conduir.
Un 50% de la població no ha fumat mai i un 17% afirma que ho ha deixat; això vol dir que un 33% és fumador actiu. L'OMS qualifica el tabaquisme com a malaltia addictiva crònica i per això les autoritats sanitàries impulsen polítiques de prevenció del consum i campanyes per deixar de fumar. Però, tot i que les estratègies actuals es mostren efectives, l'èxit no està assegurat. Les estadístiques revelen reduccions significatives en el consum entre la població adulta masculina, i no tant en la femenina, sobretot per la incorporació de joves fumadores. Deixar de fumar no és fàcil, però és possible. Cal sempre un esforç personal important. El més efectiu és trobar un bon motiu i, sovint, poder rebre ajuda de professionals.
Un bon somriure ens afavoreix físicament i és determinant en la imatge que donem. Però un bon somriure és, sobretot, sinònim d'una boca sana. Una alimentació equilibrada, una higiene correcta al llarg de tota la vida i visites periòdiques al dentista són la millor manera de tenir una bona salut dental. En aquest capítol, el doctor Jordi Schlaghecke es desplaçarà fins a Sant Pau de Segúries. Amb els alumnes de l'escola Els Pinets repassarà les lliçons bàsiques: com s'han de raspallar les dents i què podem fer per prevenir les càries. Amb la gent gran del poble el doctor de Salut recordarà la importància de revisar la boca cada any per evitar mals majors.
Gaudir d'un viatge, ja sigui per motius laborals, professionals o d'esbarjo, és el que tots desitgem. Per poc que cuidem alguns petits detalls, el viatge resultarà més segur, i aixi el viurem més intensament. En els viatjes de llarga durada, la preparació prèvia és fonamental: recollir informació del lloc que visitarem, les seves peculiaritats culturals, els costums, els serveis, les vies de comunicació, i, sobretot, no descuidar-se la salut. Perquè, també quan viatgem, sempre és millor prevenir: una visita prèvia al nostre metge de capçalera ens aclarirà força dubtes (les vacunes recomanades, la medicació -si en prenem- suficient per a tot el viatge, la contractació d'una assegurança mèdica, etc).
Gairebé la meitat catalans asseguren practicar algun tipus d'esport. En general, practicar esport o exercici és una activitat beneficiosa per al nostre organisme. Però sovint, per la poca pràctica que podem tenir d'un esport concret, per desconèixer-ne les seves pròpies normes o bé pel fet que el practiquem amb molta assiduïtat, estem exposats a patir-ne les seqüeles més negatives: les lesions. Per prevenir els practicants d'esport, la infermera Magda Tarrés visitarà Amposta. Allà es trobarà amb la Dorita, una dona que ha trobat l'alternativa a fer esport en el caminar. Però aquesta activitat tampoc està exempta de riscos, i la Magda l'ajudarà a identificar-los. La infermera de Salut! També visitarà un poliesportiu on practiquen esport nens i joves en edat escolar.
Les llargues jornades laborals davant l'ordinador poden provocar fatiga visual. L'exposició continuada a ambients molt sorollosos o escoltar música a fort volum podria convertir-se en sordesa a mig termini. Són dos exemples quotidians de com n'és d'important la prevenció de mals hàbits visuals i auditius, ja que les alteracions associades als ulls i a l'oïda acostumen a ser irreversibles i no ens n'adonem fins que no hi veiem o no hi sentim bé. En aquest capítol, el doctor Jordi Schlaghecke ens recordarà la importància d'anar ben protegit quan fem treballs on l'oïda i la vista poden patir lesions. I la doctora Montserrat Baré advertirà dels riscos de portar els auriculars amb el volum molt elevat, de com prevenir les infeccions d'oïda quan van a la piscina i de com evitar els barotraumatismes, les lesions del timpà, quan se submergeixen.
En les darreres dècades l'esperança de vida ha augmentat notablement. Però no tothom envelleix de la mateixa manera: l'herència genètica i, sobretot, l'estil de vida de cada persona són determinants. No podem evitar envellir, però podem fer-ho de manera saludable. En aquest capítol, la doctora Montserrat Baré assisteix a un entrenament dels veterans del Futbol Club Barcelona, que fan de l'esport i de les relacions socials la millor teràpia per mantenir-se joves. En una escola de cuina de Barcelona, coneixerà l'Emilio, un excampió de judo de 82 anys, que ha decidit aprendre a cuinar per cuidar la seva alimentació.
Les infeccions respiratòries són molt freqüents i cada any afecten un gran nombre de persones de totes les edats. Les més comunes són la grip i el refredat, unes malalties que són lleus per la majoria de gent, no necessiten tractament, però que són molt molestes. Les agafem quan tenim baixes les defenses de l'organisme, i ens obliguen a frenar el nostre ritme de vida. D'altres malalties respiratòries són molt més greus i alguna, com la tuberculosi, tenen una incidència cada vegada més gran. Però gran part d'aquestes afeccions es poden prevenir i per fer-ho cal conèixer quins són els factors de risc i com protegir-nos-en.
Les malalties cardiovasculars afecten persones de totes les edats i són la primera causa de mort a Catalunya. Però la major part de les malalties cardiovasculars es poden prevenir i, per fer-ho, cal saber quins són els factors de risc cardiovascular i com protegir-nos-en.
Almenys una vegada a la vida, un 90% de la població ha tingut mal de cap. Tot i que la seva incidència sol ser més alta en dones que en homes, aquest dolor pot aparèixer en qualsevol edat. Moltes vegades és un dolor que apareix associat amb altres malalties, però si es té de manera aïllada i crònica, ja cal considerar-lo una malaltia per si mateix.
La prevenció dels accidents domèstics ocuparà el capítol setè de "Salut!". "Salut!" és una producció de l'Àrea de Documentals, Educatius i Nous Formats de Televisió de Catalunya, amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que vol fomentar els hàbits de vida saludables i ajudar a prevenir les malalties més comunes.
Qui no ha tingut mai una lumbàlgia? De cada 10 persones que coneixem, 8 tindran dolor lumbar en algun moment de la seva vida. I és el principal motiu d'incapacitat laboral a Catalunya. Ensenyar bons hàbits posturals i com manipular les càrregues pot impedir que en patim.
El càncer de pell és el càncer més freqüent entre les persones d'ambdos sexes. I el de mama, el més freqüent entre les dones. Però si se segueixen unes pautes bàsiques en l'estil de vida, es poden reduir els riscos de tenir-ne de manera efectiva.