No descobrim res si diem que les anomenades músiques del món fa unes quantes dècades que desperten l'interès de la indústria, el públic, els programadors... i també les fires. Proposem que l'arrencada del programa d'avui surti de propostes que han cridat l'atenció de fires com el WOMEX, o com a mínim, de propostes que creiem que hi podrien participar. I després, ja veurem cap a on ens porta el recorregut!
Ens guiem pels gustos i les aromes tropicals --si és que això ens pot guiar--, i en tot cas ens agradaria fugir una mica d'aquells tòpics que ens situen, sí o sí, en una platja de palmeres o en una selva amb pelicans i guacamais... ja sabem que tot això són clixés estètics, i per això ens deixem endur per les propostes que ressonen amb elements tropicals però que també contenen moltes altres coses.
Ens movem per un mapa on tots els camins condueixen al blues, però també se n'allunyen una mica --de vegades molt--, i agafen dreceres d'aquelles que ens semblen tan interessants, i que connecten amb cultures sonores que tenen alguna cosa a veure amb el gènere afro-americà.
Proposem un recorregut que convida a la introspecció en alguns moments, en d'altres convida a moure els peus ... i en tot cas, fa que quedi curta la distància que separa, en quilòmetres, els orígens dels artistes. Parlem també de l'espai que hi ha entre l'origen de l'artista i la cultura musical en què s'inspira, i comencem amb el so d'Ayom, formació multicultural amb el centre d'operacions entre Barcelona, Lisboa i Florència. Comencem a escurçar distàncies ...
En aquest capítol, anem, sobretot, de parelles -- o de duets, si ho preferiu --. En tot cas, parlem de propostes amb dues o més signatures, de vegades sorgides d'una col·laboració puntual entre músics que normalment no treballen junts. També tenim un record per al músic TOUMANI DIABATÉ, un dels noms que han escampat pel món el so de la kora, l'instrument de cordes de l'Àfrica Occidental que tant ens inspira, i que ens va deixar el 19 de juliol del 2024.
Ens inspirem en Llatinoamèrica, i això vol dir un territori extensíssim, amb una diversitat enorme de patrons sonors i cultures musicals. Si més no, posem el focus en propostes que tenen el seu origen en països de la part sud del continent americà, alguns de molt connectats, històricament i culturalment, amb casa nostra.
"De penínsules i continents": en aquest programa bé hi podríem posar aquest títol, que és una manera de dir "passejant-nos per la geografia terrestre "¿ Però més que parlar de països, ens agradar parlar sobretot de sonoritats, de textures, de manifestacions musicals que tenen la seva arrel en llocs concrets del planeta, en maneres d'entendre la música i d'expressar-la. Manifestacions que des del món actual miren cap enrere, i tornen a mirar cap endavant.
En l'ampli món de la world music, com passa en molts altres terrenys sonors, també hi ha casos en què la inspiració ha vingut de grans compositors, que van de Bach a Sydney Bechet. Fem un recorregut per alguns d'aquests casos, que són diversos en temps i origen geogràfic.
Avui el nostre denominador comú són artistes i propostes que han portat essències sonores d'un lloc a un altre, ja sigui pels seus orígens familiars, o perquè en la seva feina musical han adoptat sonoritats de més enllà de l'oceà. Sigui com sigui, avui ens movem amb una connexió entre el Mediterrani, l'Atlàntic i les aigües antillanes.
Avui seguim un camí o un rastre que ja havíem seguit altres vegades: la petjada que els ancestres africans han deixat en les propostes d'alguns músics i grups, de fet, en molts. També ho podríem lligar amb aquells que tot i no tenir avantpassats africans, beuen molt dels ritmes i patrons vinguts d'aquell continent i ho incorporen a la seva música.
...Si diem que hi ha molta producció, i molt bona, dins de les músiques d'arrel que tenen veus singulars i personalíssimes no descobrim res. Hi ha veus, moltes, que ens segueixen emocionant, i avui fem un recorregut per algunes d'aquestes veus que són -perquè no dir-ho d'aquesta manera- mirall de l'ànima, i ens transmeten emoció i honestedat a parts iguals...
Ens inventem un recorregut, que és només per inspirar-nos, des del final fins al principi d'un riu, i escollim el Danubi, unes aigües que han inspirat tants artistes... I, com sempre diem, no es tracta de fer un tractat de geografia ni retratar mapes físics, snó que soni la música!
Propostes que relacionem amb viatges, immigració o desplaçaments de músics i de música, ja siguin per obligació o simplement com una aventura en què es va a buscar altres sonoritats per alimentar-se creativament¿ Això és, si més no, una manera de començar.
Tornem a alçar la veu o, més ben dit, ho faran els nostres protagonistes, veus que, per una raó o una altra --si és que hem de trobar alguna raó--, ens inspiren, ens emocionen i ens fan sentir que alguna cosa es mou... perquè la música, a més de moviment i inspiració, també és una eina poderosa per transmetre moltes coses. Música vocal vinguda de diferents parts del planeta que ens agrada mirar i escoltar de prop.
Hi ha temes universals que una vegada i una altra ens fan pensar, ens inspiren, ens criden l'atenció i són a la base de molts i molts projectes musicals... I alguns parlen del tàndem més verídic que hi ha: la vida i la mort, el cicle vital... propostes que ens parlen del pas del temps, o de per què som aquí i cap a on anem.
Agafem com a motiu el concepte de "fora de context": tractant-se com es tracta, aquest espai, d'una mirada a les músiques del món --és a dir, de propostes que es basen en música d'arrel i la porten a un terreny contemporani i fins i tot a terrenys poc previsibles--, doncs avui intentarem inspirar-nos en això. I, si més no, aquest serà el punt d'arrencada... Ens fixarem en músiques i propostes que s'allunyen del que seria més previsible com a patró, o com a referent... però sense allunyar-se'n del tot.