Accent Rosel
Directora de "L'Estafador de l'amor"
@laura_rosel21/10/2021 - 08.07 Actualitzat 21/10/2021 - 08.38
No és cap secret: el mal atrau, fins i tot podríem dir que fascina. A les ciències socials, la psicologia, l'antropologia i la filosofia, s'hi poden trobar eines per entendre aquest encís, però ens hi podríem passar la vida buscant un perquè. El periodisme n'ha fet un art, d'aquesta fascinació. Des de l'incitador "A sang freda" de Truman Capote fins avui, la no-ficció basada en el mal ha cavalcat entre la informació, la investigació i la imaginació, donant forma a un nou gènere literari, radiofònic i televisiu que viu ara un moment esplèndid. I aquí és on se situa "Crims", de Carles Porta: premi Ondas al Millor Programa de Ràdio.
"Crims" ens ha enganxat a la ràdio, ens ha fet mirar al costat i obrir els llums de casa per espantar fantasmes, ens ha fet quedar-nos clavats dins del cotxe fins que s'acaba. A cada capítol, Carles Porta ha disseccionat minuciosament un cas real de la crònica negra recent. Sense presses i sense efectes especials, n'ha separat les parts, n'ha buscat els testimonis i ha anat encaixant les peces, una per una. Sovint, fent preguntes que han servit de pista per continuar avançant en aquesta dissecció addictiva.
Aquest és un moment important per a Catalunya Ràdio. Un moment feliç, i cal gaudir-lo. "Crims" és fill de Catalunya Ràdio. Va ser un projecte agosarat, en el seu dia: va començar fa quatre anys, parlant d'històries que a la ràdio mai ningú havia explicat amb tant deteniment: Tor, Brito i Picatoste, el Cas Biondo o el crim de la Guàrdia Urbana... uns 120 casos que han encisat l'audiència. El programa acumula més de tres milions i mig de reproduccions a Catalunya Ràdio. L'Ondas al Millor Programa de Ràdio és el premi més prestigiós del sector i potser l'únic que encara compta amb el consens de la professió. El jurat dels Ondas reconeix de "Crims" l'habilitat per recuperar "amb rigor periodístic, màxima qualitat i èxit, la narrativa radiofònica de la crònica negra".
Rigor, qualitat i èxit. Tan cert com que la crònica negra fascina, ho és que "Crims" és un èxit perquè és bo i està ben fet. Està ben plantejat, ben realitzat, és acurat, és rigorós i és respectuós. Així és com treballen Lídia Orriols, Mercè Folch, Albert Mercadé, Sílvia Comet, Núria Ventura, Laia Foguet, Dolors Martínez, Sergi Cutillas i Carles Porta.
Enhorabona a tots ells. L'Ondas per "Crims" és un premi a la bona feina, un premi a la ràdio.