Paco Castillo és el creador del projecte Pa Rural. Es tracta d'una activitat que consisteix en el repartiment de pa i brioixeria diaris en zones exclusivament rurals. De moment, ha començat a fer repartiments en una trentena de cases de les urbanitzacions del Pla de Santa Maria, Valls, Alió i Cabra del Camp. "Vull ajudar a consolidar els nuclis rurals que tants serveis estan perdent. És la meva manera d'ajudar a fixar la gent al territori oferint-los productes artesans i de quilòmetre zero a la porta de casa seva." El Paco ha passat de repartir peces de recanvi per a cotxes a l'àrea metropolitana de Barcelona a distribuir pa artesà en una furgoneta que ha preparat per a aquest nou servei a l'Alt Camp. Va decidir fer-ho després de buscar com reinventar-se professionalment en traslladar-se a la seva nova casa del Pla de Santa Maria i veient que hi havia una oportunitat de negoci i de servei en aquest àmbit. Pa Rural és una iniciativa sorgida el gener del 2024 (Catalunya Ràdio / Manel sastre) Els seus clients són, sobretot, gent gran o amb mobilitat reduïda o persones que no tenen manera de desplaçar-se al poble més pròxim per anar a buscar cada dia el pa. La iniciativa, al mateix temps, també afavoreix la cooperació territorial entre petites empreses, gràcies a les aliances que ha establert amb els dos obradors de proximitat que li subministren el pa i les coques a Alcover i a Valls. El Francesc Rico, del forn Cesc de Valls, està encantat de participar en aquesta proposta. "Anirà molt bé per als pobles que estan perdent serveis i per lluitar contra el despoblament. Són feines molt sacrificades i s'han anat perdent." "Amb aquesta iniciativa retornem el pa artesanal i de proximitat als nuclis i les masies que d'altra manera seria difícil que en tinguessin." Francesc Rico cou els pans que després es repartiran per les cases (Catalunya Ràdio/Manel sastre) La iniciativa ja ha rebut un premi a l'emprenedoria de la Diputació de Tarragona, però segons Paco Castillo encara caldrà treballar molt perquè "surtin els números". "Necessito unes setanta cases per tenir prou comandes i que el negoci rutlli. Ara només fa dues setmanes que estem oferint el servei i ja hem cobert el 30% o 40% d'aquestes xifres. Espero que el boca orella i la satisfacció dels clients que han apostat pel servei ens ajudi a consolidar el model." El cost del servei és molt assequible i no és gaire més car que el preu al forn, més si es té en compte la qualitat del producte. Per exemple, rebre una barra de quart de quilo a casa costa 1,35 , la barra d'un quilo surt a 3,70 i la de 2 kg especial per a calçotades costa poc més de set euros. Paco Castillo passa a buscar el pa pel forn Cesc de Valls (CCMA/Manel sastre) Si tot va bé, després de l'estiu el Paco espera ampliar zones i tenir una altra persona treballant en el repartiment.