Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya Migdia (Cap de setmana)

De Barcelona a repartir pa en zones aïllades: "Vull ajudar a fixar la gent al territori"

Cansat de repartir recanvis de cotxe a la ciutat, Paco Castillo s'ha traslladat a viure a l'Alt Camp i s'ha reinventat professionalment

Periodista

@ManelSastre

19/01/2024 - 14.54 Actualitzat 19/01/2024 - 20.00

De Barcelona a repartir pa en zones aïllades: "Vull ajudar a fixar la gent al territori"
Paco Castillo portant el pa a la porta de casa d'una clienta de Cabra del Camp (CCMA / Manel sastre)

Paco Castillo és el creador del projecte Pa Rural. Es tracta d'una activitat que consisteix en el repartiment de pa i brioixeria diaris en zones exclusivament rurals. De moment, ha començat a fer repartiments en una trentena de cases de les urbanitzacions del Pla de Santa Maria, Valls, Alió i Cabra del Camp.

"Vull ajudar a consolidar els nuclis rurals que tants serveis estan perdent. És la meva manera d'ajudar a fixar la gent al territori oferint-los productes artesans i de quilòmetre zero a la porta de casa seva."

El Paco ha passat de repartir peces de recanvi per a cotxes a l'àrea metropolitana de Barcelona a distribuir pa artesà en una furgoneta que ha preparat per a aquest nou servei a l'Alt Camp. Va decidir fer-ho després de buscar com reinventar-se professionalment en traslladar-se a la seva nova casa del Pla de Santa Maria i veient que hi havia una oportunitat de negoci i de servei en aquest àmbit.

Pa Rural és una iniciativa sorgida el gener de 2024
Pa Rural és una iniciativa sorgida el gener del 2024 (Catalunya Ràdio / Manel sastre)

Els seus clients són, sobretot, gent gran o amb mobilitat reduïda o persones que no tenen manera de desplaçar-se al poble més pròxim per anar a buscar cada dia el pa.

La iniciativa, al mateix temps, també afavoreix la cooperació territorial entre petites empreses, gràcies a les aliances que ha establert amb els dos obradors de proximitat que li subministren el pa i les coques a Alcover i a Valls. El Francesc Rico, del forn Cesc de Valls, està encantat de participar en aquesta proposta.

"Anirà molt bé per als pobles que estan perdent serveis i per lluitar contra el despoblament. Són feines molt sacrificades i s'han anat perdent."

"Amb aquesta iniciativa retornem el pa artesanal i de proximitat als nuclis i les masies que d'altra manera seria difícil que en tinguessin."

Francesc Rico cou els pans que després es repartiran per les cases
Francesc Rico cou els pans que després es repartiran per les cases (Catalunya Ràdio/Manel sastre)

La iniciativa ja ha rebut un premi a l'emprenedoria de la Diputació de Tarragona, però segons Paco Castillo encara caldrà treballar molt perquè "surtin els números".

"Necessito unes setanta cases per tenir prou comandes i que el negoci rutlli. Ara només fa dues setmanes que estem oferint el servei i ja hem cobert el 30% o 40% d'aquestes xifres.

Espero que el boca orella i la satisfacció dels clients que han apostat pel servei ens ajudi a consolidar el model."

El cost del servei és molt assequible i no és gaire més car que el preu al forn, més si es té en compte la qualitat del producte. Per exemple, rebre una barra de quart de quilo a casa costa 1,35 €, la barra d'un quilo surt a 3,70 € i la de 2 kg especial per a calçotades costa poc més de set euros.

Paco Castillo passa a buscar el pa pel forn Cesc de Valls
Paco Castillo passa a buscar el pa pel forn Cesc de Valls (CCMA/Manel sastre)

Si tot va bé, després de l'estiu el Paco espera ampliar zones i tenir una altra persona treballant en el repartiment.