Quan jo tenia 26 anys, si algú de la meva edat hagués deixat una feina estable d'enginyer per anar a fer de pagès al poble, tothom se l'hauria mirat amb cara estranyada. Ara, afortunadament, això està canviant. I l'Oriol Comallonga n'és el millor exemple. Oriol Comallonga, un jove emprenedor que ha creat un negoci d'ous ecològics sense cap experiència prèvia (Els Ous de l'Oriol) L'Oriol té 26 anys i és de Cabrianes, a prop de Manresa. Quan va arribar el moment d'escollir carrera universitària, va decidir-se per una enginyeria industrial. Va marxar a estudiar a Barcelona i, després, va trobar feina en un despatx de la ciutat. Però ell sempre tornava al poble: "Cada cap de setmana venia a Cabrianes. La ciutat no em convencia."   Durant el temps d'oci, l'Oriol va muntar un petit galliner en unes naus abandonades als afores del seu poble. Fa 20 anys, el seu avi hi havia tingut una granja de conills i vedells: "La granja del meu avi estava tancada des que ell es va jubilar, i vaig aprofitar per fer-hi un tancat petit, amb unes quantes gallines per a la gent de casa." La granja Comallonga s'ha condicionat perquè hi puguin viure més de 700 gallines que pasturen a l'aire lliure (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera) Allò que va començar amb set gallines per a autoconsum, va anar creixent i es va convertir en una afició que cada vegada li robava més temps: "Com que la família i amics em demanaven més ous, vaig fer un curs d'avicultura ecològica i vaig anar posant més gallines. La cosa va créixer fins que vaig donar d'alta la granja." El salt definitiu: deixar la feina per fer de pagès L'aventura dels ous i les gallines ha anat creixent fins al punt que l'Oriol ja té 710 animals. La granja s'ha convertit en la seva activitat principal, i l'ha obligat a deixar definitivament el despatx d'enginyeria de Barcelona: "Va començar com una afició, combinava les gallines amb la feina d'enginyer. Però ara ja he fet el pas, he deixat el despatx de Barcelona i ja visc al 100% d'això." 📹 L'Oriol ha deixat una feina estable en un despatx de Barcelona per obrir una granja de gallines ecològiques al seu poble. 🧑🏻‍🌾 És un exemple de la petita pagesia que creix a casa nostra. 🎧La seva i altres històries, al podcast "Comarcal 947": https://t.co/Y9p2sWHMp6 pic.twitter.com/p8rVaGPKvm Eloi Barrera (@eloibcn) January 2, 2023   Un somni fet realitat Amb només 26 anys, l'Oriol Comallonga ha complert el seu somni: ha tornat al poble i ha engegat el seu propi negoci totalment independent: "Faré la producció que pugui vendre jo mateix, sense distribuïdors. Aquest ha sigut el problema de la pagesia, que els distribuïdors els anaven collant i els obligaven a créixer fins a un punt que era insostenible." L'Oriol ha aconseguit el somni de crear una marca d'ous ecològics amb nom propi (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera) L'Oriol assumeix tot el procés, des de la compra de les gallines fins a la venda directa als clients, passant pel control de facturació, l'embalatge o el manteniment de la granja. Ous ecològics, rossos i blancs La marca Els Ous de l'Oriol té dues singularitats: la primera és que en tots els embalatges hi ha ous blancs i rossos, barrejats. Preparant comandes 🤟 pic.twitter.com/sX9RazmZhe Els Ous de l'Oriol (@elsousdeloriol) September 23, 2022 La segona particularitat és que el 100% de la seva producció és ecològica: "Des del primer moment tenia clar que volia fer producció ecològica, per convicció. És la meva manera de pensar i de consumir. Per tant, també ho havia de ser a l'hora de produir." Una feina sacrificada, però gratificant L'Oriol reconeix que la feina a la granja requereix moltes hores, però amb el suport dels seus pares pot fer de pagès i, alhora, mantenir la vida social i de parella pròpies d'un jove de la seva edat: "No és una feina dura, però sí que és sacrificada. Has d'estar pendent de les gallines 365 dies. Però, com que m'agrada, ni m'ho plantejo. Si tens temps i ganes, hi ha hores per a tot." L'Oriol recull i emmagatzema diàriament els ous que produeixen les seves 700 gallines (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera) Canvi de percepció social L'Oriol entén que algú vegi amb sorpresa la seva decisió. De fet, el primer estranyat va ser l'avi, que 20 anys abans havia abaixat la persiana de l'explotació familiar: "Quan vaig muntar la granja, el meu avi no ho entenia. Em deia: Tu que has pogut estudiar i tens una bona feina a Barcelona, què hi fas aquí?'" Les naus de l'antiga Granja Comallonga tenen una superfície superior als 400 metres quadrats i han obtingut tots els certificats de benestar animal (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera) Però l'Oriol creu que el camí que ha escollit serà cada vegada menys excepcional. Està convençut que, a poc a poc, augmentaran les noves incorporacions al món rural: "Calen petits pagesos, perquè si no, només hi haurà indústries enormes que ho controlaran tot. I llavors estarem en mans de macrogranges i grans productors. Per sort, la percepció de la gent va canviant." L'Oriol Comallonga és un dels protagonistes del podcast "Comarcal 947" dedicat a la nova pagesia (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera) El cas de l'Oriol Comallonga és un dels que trobareu al podcast "Comarcal 947" dedicat a la petita pagesia: una nova generació de productors agroalimentaris que aposten per un model sostenible, modern i de proximitat.