Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Del musclo a les algues comestibles: els cultius del Delta es diversifiquen

Primera sembra d'algues mitjançant cordes, una tècnica pionera a la Mediterrània

Cèsar Sempere

29/03/2023 - 23.09 Actualitzat 30/03/2023 - 09.48

Del musclo a les algues comestibles: els cultius del Delta es diversifiquen
Les badies dels Alfacs i el Fangar del delta de l'Ebre comencen a cultivar algues per a l'alimentació (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agend)

Crues, fregides, com a espècie o picades per fer brous: les algues destinades a l'alimentació es cultivaran per primer cop a Catalunya. I es farà a través d'una tècnica innovadora on les sembres es col·loquen en cordes. 

Una iniciativa pionera a la Mediterrània que impulsa la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l'Ebre per ampliar els cultius aqüícoles i adaptar-se als efectes del canvi climàtic.I és que, com denuncien des del sector, la collita tradicional de musclos està disminuint a conseqüència de l'augment de la temperatura del mar i la reducció de corrents marins.

És per això que, a partir d'ara, els musclos del Delta compartiran espai amb dos tipus d'algues autòctones: la ulva lactuca i la intestinalis.

L'alga es converteix en una alternativa al cultiu de musclos i ostres al delta de l'Ebre (Cèsar Sempere)

Mètode pioner

Conegudes popularment com a enciams de mar, aquestes dues tipologies d'algues s'han sembrat en 150 metres de cordes de polièster. A continuació, s'han submergit al costat de musclos i ostres, i lligat als pals de la plataforma de fusta anomenada batea.

Un nou cultiu que busca enfortir el sector aqüícola català i que, a més, és sostenible. Tal com destaca Jorge Santamaría, cofundador de l'empresa Algabrava que, des de Girona, ha investigat el projecte:

"Hem observat creixements de cinc centímetres fins a un metre en 15-20 dies. Un aspecte positiu que té això és que aquesta espècie agafa molts nutrients de l'aigua i és capaç de reduir l'impacte que té el cultiu de musclos."

Primera sembra d'algues a Catalunya i amb un mètode pioner arreu del món: en cordes (Cèsar Sempere)

En aquest sentit, les algues ajuden a mantenir l'equilibri tròfic de les badies sense competir per l'aliment amb musclos o ostres. Així ho explica Raúl González, un altre dels investigadors:

"És economia circular, ja que tot el que els musclos excreten, les algues són capaces d'aprofitar-ho per créixer."

Ús culinari

Al nord d'Europa, també a Galícia, la indústria lligada a les algues ha despertat amb força i s'han diversificat les seves sortides, com en el camp de la cosmètica o el farmacèutic.

En aquest cas, les algues de l'Ebre es destinaran majoritàriament al sector de la restauració. De fet, el 50% de la seva composició són proteïnes i tenen un alt valor nutricional, tal com detalla Sergi Tudela, director general de política marítima i pesca sostenible:

"Tenen unes propietats extraordinàries, 50 vegades més de ferro que els espinacs, per exemple. Tenim un marc internacional que està apostant molt fort per aquest tipus de nova aqüicultura, tot i que a l'Àsia és coneguda des de fa molt temps."

La primera collita d'aquestes dues tipologies d'algues s'espera per al mes de juny (Cèsar Sempere)

Al mes de juny, les cordes submergides es convertiran en cortines d'algues a punt per recollir i vendre. I és que aquesta alternativa comercial al mol·lusc té un creixement molt ràpid: s'esperen obtenir uns 50 quilos de macroalgues.