L'Horta Un petit restaurant a Tavertet, a 30 minuts de Vic, a la comarca d'Osona, apartat dels circuits habituals i on tot plegat és tan senzill que emociona. Entre setmana hi trobareu un magnífic menú del dia per només 15 euros. El jove cuiner Jordi Coromina surt a la sala gairebé com un antic taverner que anuncia als seus clients: "Avui us puc oferir això..." Disfrutareu amb plats com l'arròs amb camagrocs, el mar i muntanya de l'anguila amb cuixa d'ànec desossat o l'amanida de remolatxa amb figues i mató, col llombarda envinagrats i herbes.   Tossal Gros Si volteu per la Conca de Barberà no només hi trobareu bons vins. A Prenafeta, al Celler Escoda-Sanahuja destaca la cuina de Kay Jacobs, directa i espartana. Gairebé d'estil nòrdic, dins la seva estètica. Hi podeu trobar des d'un tàrtar de tonyina amb pells cruixents de nyàmeres o una delicada crema de carxofes amb gambes i porro cruixent fins a una pera al vi amb gelat de canyella i romaní deliciosa.   Maran Si passegeu pel casc antic de Girona, trobareu aquest restaurant que porta un cuiner i un cambrer que van passar per les cuines i la sala d'El Celler de Can Roca i pel famós bistrot francès Le Baratin. A banda dels menús degustació, tenen un interessant menú de migdia per menys de 20 euros. Deixeu-vos endur pels sabors de plats com una terrina de cap de vedella, la rajada amb salsa d'olives verdes i tomàquet passificat, o el fantàstic colomí i el seu deliciós fetge sobre un tall d'una suculenta polenta ben daurada.   Taverna Oníric Una taverna contemporània que explora la creativitat sense riscos, en un intent de recuperar gustos ben coneguts per la clientela. La trobem a la ciutat de Barcelona, a mitja distància entre la plaça Joanic i la Sagrada Família. Amb propostes actualitzades com la croqueta de rostit feta amb pollastres d'Els Casals de Berga, la brandada tèbia amb coliflor escabetxada i "raifort" ratllat o el fricandó amb trompetes de la mort i el peu de porc farcit amb botifarra de perol.   Hispània La cuina de les germanes Lolita i la Paquita Reixach, a Caldes d'Estrac, ja forma part de la història gastronòmica de Catalunya. Les "mestresses", com se les coneix, controlen absolutament tot el que passa a la casa. La Paquita, amb els seus 84 anys, encara cuina i vigila que els guisats surtin com han de sortir des de fa gairebé 70 anys. Si aquest estiu passeu pel Maresme podeu fer-hi parada i fonda i comprovar com un antic garatge situat a tocar de la Nacional II que primer es va convertir en un restaurant de carretera ha esdevingut en un referent de la nostra cuina.   Nairod És el projecte personal d'un artesà de la cuina tradicional, David Rustarazo, després de prop de 10 anys al costat i a l'ombra de l'Albert Ventura al restaurant Coure de Barcelona. Ubicat al carrer Aribau de Barcelona, al Nairod hi podreu dinar per uns 30 euros i degustar plats elaborats com un bon fricandó, una bona truita de patata "à la minute", pèsols del Maresme amb botifarra negra o les endívies brasejades amb crema de peix i moixama.   Cal Trumfo Un restaurant amb ànima que recupera la gastronomia de territori, en perill d'extinció. El trobareu si volteu pel Lluçanès, concretament a la Torre d'Oristà. Un lloc molt senzill i humil, modest com l'Isaac Monzó. Gairebé una taverna de carretera per donar menjar a la gent dels pobles de la zona en el seu dia a dia, per només 20 o 25 euros. A les 8 del matí obre per donar el típic esmorzar de forquilla amb entrepans i platets com ara el calamar farcit amb pebrot verd escalivat i una mica d'allioli, o el capipota amb cigrons. Boníssim el recuit de drap amb melmelada de grosella negra casolana. I espectacular la crema cuita al bany maria.   Quatre Molins Si aquest estiu volteu pel Priorat val la pena aturar-se en aquest restaurant de Cornudella de Montsant lligat al Celler Ronadelles. La cuina del jove Rafel Muria, que va treballar a L'Atelier de Robuchon i a Michel Bras, i es nota una mica aquest aire afrancesat. Hi destaquen plats com l'arròs de galera i carxofes, deliciós socarrat i amb el gra al seu punt idoni, o el fricassé de lletons i carxofes, els raviolis farcits d'escamarlans i salsa de foie o el colomí madurat amb el famós puré de patata del desaparegut Joël Robuchon.   Terra El porta un cuiner de 30 anys, Pere Venturós, que s'ha format a l'Escola Joviat de Manresa i que va treballar al restaurant Àbac de l'època del cuiner Xavier Pellicer. Després va marxar a París per entrar a la brigada del Plaza Athénée, del famós cuiner Alain Ducasse. Ofereix menú de migdia per 21 euros i dos tipus de menú degustació amb plats com l'esqueixada de bacallà amanida amb fulles d'escarola, una mandonguilla amb una deliciosa samfaina, olives negres en diferents textures i praliné de romesco, o el saborós caneló de bolets o el rap presentat amb les seves patates confitades, banyades en una mena de suquet que tenia gust d'una potent salsa americana.   Bodega 1900 I acabem les propostes per l'estiu a la ciutat de Barcelona amb el restaurant d'Albert Adrià, ubicat al carrer Tamarit amb Paral·lel. És la cuina de l'àvia, després de passar per El Bulli. Sabíeu que per només 1,90 es pot degustar la millor esferificació que existeix, la de l'oliva amb suc de piparra? I que bo i original que és el seu cap de pop farcit de cap i pota amb la seva textura de cotnes de porc! I les carxofes confitades en el punt just de cocció amb un oli natural de tòfona negra!   Després d'aquesta selecció de restaurants de Catalunya que mimen i cultiven dia a dia la cuina tradicional catalana només ens queda desitjar-vos bon estiu i bon profit! Aquí pots consultar altres crítiques de Philippe Regol