Portem "El divan" al Museu de la Noguera, a Balaguer, per parlar amb un gran autor de la literatura catalana, Josep Vallverdú. Filòleg, docent, traductor, dibuixant i, sobretot, escriptor. Un home de lletres i guerriller de la llengua, com a ell li agrada definir-se. Explica que aquest Any Vallverdú "ha estat fatigós, però, al mateix temps, molt ric d'experiències humanes". Al seu divan parlem de literatura i llengua, d'actualitat, d'intel·ligència artificial, de família, del temps, d'aprenentatges... Perquè, després de 100 anys, quin és el sentit de la vida? Vallverdú ho té clar: "L'important és que deixis un bon record."
L'economista Xavier Sala-i-Martín és el protagonista del programa "El divan", amb Sílvia Cóppulo, en què confessa que fa temps va tenir una "obsessió malaltissa" per la feina, i diu que ara intentaria treballar menys. Xavier Sala-i-Martín (Cabrera de Mar, 1962) confessa que, entre els seus alumnes de la Universitat Colúmbia, hi ha "mala gent", amb "una ambició brutal". Viu entre Barcelona, Londres i Nova York, i té temps de portar el seu fill petit, el Max, a escola. Allà veu "pares joves que cometen el mateix error que vaig fer jo, que és treballar massa".
L'historiador Josep Fontana s'estira al Divan de Sílvia Cóppulo i repassa la seva vida i la seva extensa obra com a historiador. Recorda passatges de la seva infantesa, la malaltia de la mare i l'esperit de sacrifici del pare i assegura que, al cap dels anys, no té grans coses de què penedir-se. Es defineix com un historiador a qui li agrada treballar i que ha lluitat per mantenir la seva independència personal, i que no demanar res ni renunciar a res li ha suposat un cost, però li ha valgut respecte. Explica que no va ser ell qui va deixar de ser del PSUC, sinó que el PSUC va deixar de ser el que era. Considera que la por és un element terrible que tendeix a evitar el canvi i que només la desesperació fa que la gent se la jugui, i adverteix sobre el problema més gran que creu que té la humanitat avui dia: el creixement de la desigualtat, que ens durà a una situació impossible si no s'hi posa remei. (Reemissió del 07/08/2015)
Guapa, valenta, amb talent i molta determinació. Montserrat Carulla s'asseu a "El divan" per reflexionar sobre la seva història i la història de les dones de la seva generació. L'actriu ens parla de la infelicitat en el seu primer matrimoni i de la dificultat de treballar com a dona, sobretot després de separar-se. Durant gairebé una hora de conversa, Carulla també troba un moment per explicar secrets que fa un temps eren inconfessables, com ara la relació que va tenir amb Palau i Fabre o que l'Albert Boadella li va "tirar la canya".
La seva mirada encisa. El seu nom és sinònim de sales de teatre plenes. En Julio Manrique és actor, director, emprenedor i autor de teatre. Ara sembla que estigués destinat a triomfar a l'escena, però ell va estudiar Dret. I després, volia dedicar-se al periodisme. Per sort, va ser descobert ben aviat -amb només 19 anys- i des de llavors la seva carrera no ha fet altra cosa que concatenar èxits. A "El divan", ens explica com ho fa per treballar amb la seva parella i amb el seu millor amic, amb qui ha format una productora de teatre. Ens diu que li agrada fer de pare i explica com l'han marcat els papers de Shakespeare que ha interpretat. En Julio s'asseu còmodament a "El divan" per seduir amb el seu discurs, els seus ulls i la seva manera d'entendre la vida i el teatre.
La Rosa Maria Calaf afirma que "una societat avança quan a la dona se li atorga un paper actiu". Ella ha estat a més de 170 països, només n'hi falten 13 per visitar. Però és que, a més, allà on ha estat, no hi ha anat per fer-hi turisme. Hi ha anat a conèixer la gent i a explicar què hi passa i com s'hi viu. Ella és una reportera amb majúscules.
Manel Esteller és el metge que explica com lluitar contra el futur escrit de l'ADN. A través de l'epigenètica, el doctor Esteller diu que les nostres eleccions diàries poden modificar químicament el codi imprès a les nostres cèl·lules i les que rebran els nostres hereus. El doctor Esteller és investigador de l'IDIBELL (Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge). Va ser el primer universitari de la família i li passen les hores al laboratori mentre escolta "My Sharona", el tema de The Knack que es va popularitzar amb la pel·lícula "Reality Bites". Afable, ens enamora al Divan.