En aquest últim programa de la temporada, on hem lligat història i arts escèniques amb el món del còmic, els convidats són algunes de les persones que han fet possible que aquest projecte tiri endavant any rere any. Carles Batlle (dramaturg i cap de serveis culturals de l'Institut del Teatre), Oriol Garcia Quera (il·lustrador), Margarida Sala Albareda (directora del Museu d'Història de Catalunya) i el dramaturg Joan Escrivà-Escolà. Amb la música de Lul·la (Taller de Músics), de la mà de la periodista Txell Bonet i l'agitador cultural Rafel Plana, i amb Joan López Alonso i Maria Puig. Gràcies a tots per escoltar-nos i seguir estimant les arts escèniques!
ESCOLTA-HO ARAEn el capítol d'avui, ens passegem per la sala n. 7 del Museu d'Història de Catalunya i l'observem a través del prisma de les arts escèniques, especialment de la dansa. Ens acompanyen Ester Vendrell, que presenta el llibre "Historia de la danza contemporánea en España"; l'historiador Agustí Alcoberro, i la coreògrafa Magdalena Garzón. Escoltarem el microdrama de Joan Escrivà Escolà, il·lustrat per Dúnia Navines. La música va a càrrec de Verlaat, els apunts de cinema són de Joan López Alonso, i tot plegat conduït per la periodista Txell Bonet.
En el nostre sisè capítol de la temporada, parlem molt de cinema. També ens endinsem en el paper que les arts escèniques poden tenir en les grans crisis (cosa que, tot sigui dit, no ens va malament en l'actualitat...) Convidats: Esteve Riambau (director de la Filmoteca de Catalunya), Sílvia Batet (coreògrafa guanyadora del premi de dansa de l'IT 2020), Lorand Janos (director del festival de cinedansa Choreoscope), Alice Marcon (músic) i Joan López Alonso amb les recomanacions de fílmiques.
En el cinquè programa de la temporada, naveguem per la sala 5 del Museu d'Història de Catalunya, que mostra l'exposició "Vapor i nació", acompanyats pel president de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares. Hi presentem dos llibres editats pels serveis culturals de l'Institut del Teatre, dues publicacions de dos grans mestres del teatre català, Joan Castells i Joan Casas. La música del programa ens la posen Sara Terraza i Tomàs Pujol. I la pinzellada cinematogràfica, Joan López Alonso.
Al programa d'aquesta setmana hi tenim els crítics. Bé, alguns d'ells. Conversem sobre els nominats als premis de la crítica d'aquest 2021 que es donaran a conèixer a la gala del 10 de maig, amb Jordi Bordes, Inma Fernàndez i Clàudia Brufau. David Pintó ens parlarà de musicals i del seu llibre "L'artesania del teatre musical". I la dramatúrgia de Tona Siñol ens obrirà la porta a la Catalunya del segle XVI, XVII i XVIII de la mà del Museu d'Història de Catalunya. La música en directe ens la posa la Clara Palet.
En aquest nou capítol de la 5a temporada, el drama el trobem per tot arreu. L'últim tram de l'Edat Mitjana n'està ple, de drama: conquestes, batalles, pandèmies. I sí, arts escèniques. Per riure. I també per plorar. I el microdrama de la Mònica Molins, amb uns reis catòlics en fase púber, segur que us ajuden a posar-vos en context. Convidats: - La historiadora Teresa Vinyoles, que ve convidada pel Museu d'Història de Catalunya i és una dels quatre historiadors que han assessorat els dramaturgs - Oriol Puig (dramaturg) - Pau Barbarà (d'Escena 25) - Mònica Molins (dramaturga) - Joan López Alonso (Secció de cinema). Presentem el microdrama "Fanart catòlic", de Mònica Molins, amb la il·lustració de Martí Raset, de l'Escola Joso.
Al segon capítol de la temporada, ens preguntem com podem utilitzar la cultura (i especialment la dansa i el teatre) com a catalitzador de la pròpia identitat, en el sentit més ampli de la paraula. I si això es pot fer evitant la confrontació amb altres identitats. O potser les arts escèniques ens poden ajudar a entendre, assimilar i canalitzar aquestes confrontacions? Veurem què hi diuen els nostres convidats! Convidats: Paloma Gonzàlez (historiadora, Universitat Autònoma de Barcelona), Marc Rius (actor), Anna Castells (actriu) i Tona Siñol (autora teatral). Música en directe: Non Jambi Secció cinema: Joan Lopez Alonso Microdrama: Tona Siñol Il·lustració: Sílvia L. Ballart Tècnic: Andrei Vlad Presentació: Txell Bonet Direcció: Rafel Plana
En el primer capítol de la nova temporada preguntem als nostres convidats com s'ho farien per viure sense rituals. Perquè la dansa és això: rituals. I aquesta pregunta ens serveix d'excusa per girar la vista cap als inicis de la història, de la mà del Museu d'Història de Catalunya i el microdrama que estrena la nova temporada de ficcions radiofòniques. Foto: Maria Puig. Convidats: Oriol Broggi (director laPerla29), Núria Guiu (coreògrafa), Oriol Garcia Quera (il·lustrador) i Mia Parcerisa (autor teatral) Música en directe: Alba i Lluís Secció cinema: Joan López Alonso Microdrama: Mia Parcerisa Il·lustrador: Jon Soto Tècnic: Andrei Vlad Presenta: Txell Bonet Dirigeix: Rafel Plana
Hi participen Manel Lucas (El Món d'Ahir, Minoria Absoluta), Anna Castellano (Museu del Monestir de Pedralbes), Margarida Sala (Museu d'Història de Catalunya) i Andrea Bel (dramaturga). Amb música de Laura Milazzo i Aleix de Gispert. Conduït per Txell Bonet, amb Rafel Plana i Maria Puig.
El programa d'avui l'hauríem d'haver gravat des de Lledoners en un projecte treballat amb l'AAPDC. No ha pogut ser, així que hem acostat les veus dels interns del grup de teatre del centre penitenciari al programa, compartint espai radiofònic amb Esther Bartomeu (AAPDC), Quim Borrell (director del grup de teatre de Lledoners), Sadurní Vergés (dramaturg) i Cesc Gelabert presentant el seu llibre, "El que m'agradaria que la dansa fos". Amb la música en directe de Dani Tejedor presentant el seu nou disc.
Al menú dramàtic d'aquesta setmana parlem de bruixeria, de dones silenciades, de religions i rituals. De la mà del dramaturg Carles Batlle, Lluís Quintana (Filologia de la UAB), la historiadora Mercè Gras (gràcies al Museu del Monestir de Pedralbes), Cristina Monteys (directora de l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona) i el dramaturg Jordi Agut. I als fogons, Txell Bonet, Rafel Plana i Maria Puig.
Avui, tot i el que està passant, riurem. I a més sabrem per què ho fem! Amb tres expertes en la matèria: la guionista i escriptora Mercè Sàrrias, la productora de Vània i el Terrat Mercè Puy i l'actriu i productora Mònica Glaenzel. I amb Gerard Bidegain, autor de la ficció sonora que impulsa el Museu del Monestir de Pedralbes. Crisbru ens hi posa la música! I a la cuina del programa, Txell Bonet, Rafel Plana i Maria Puig.
Txell Bonet entrevista Àlex Rigola a partir de l'obra "Glenngarry Glen Ross". També transitem per la dramatúrgia radiofònica de Montse Alcantarilla de la mà de la doctora en Història Araceli Rosillo i establim paral·lelismes entre "l'emprenedora" del segle XIII Elisenda de Montcada i les emprenedores escèniques del segle XXI Marta Diéz i Pía Mazuela, de Palosanto Projects. La música en viu és del grup Selma Bruna, i la secció literària, a càrrec de Maria Puig.
En aquesta edició de tardor del programa, reprenem el que no vam poder fer a la primavera pandèmica. Hem assegut tres grans jugadors escènics, Roberto Fratini, Constanza Blanco i Marc Villanueva, a més del grup Itzipa del Taller de Músics. Tot cuinat per la Txell Bonet de la mà de Rafel Plana.
Entrevistem Miranda Gas i Candela Antón, les actrius que interpretaran les dramatúrgies radiofòniques aquesta temporada. Fem la tertúlia amb els convidats Narcís Puig, del Temporada Alta; Gemma Bonet, del Museu del Monestir de Pedralbes; Anna Valls, directora del Museu Arts Escèniques, i el coreògraf Juan Carlos Lérida. Dani Tejedor s'encarrega de la música.
Com interactuen en el segle XXI les noves tecnologies amb les arts en viu? Poden ajudar? Són una distracció? Com les viu el públic? Aquestes i altres preguntes de la mà d'experts i artistes que formen part del postgrau d'Escenificació Digital de l'Institut del Teatre i el programa "Híbrids" del CCCB i l'Institut d'Humanitats. Amb la participació de Pau Alsina, Mònica Rikic, Elisabeth Castells, Lluís Nacenta i Barbara Raubert i la col·laboració dels músics PINUT, provinents del Taller de Músics.
Últim programa de la temporada; presentem dos llibres al voltant de l'autora i pedagoga Rosa Victòria Gras, parlant amb ella i les persones que n'han impulsat l'edició i també compartint taula amb alguns dels "partners" del programa, com la UPC i l'Escola Joso de Còmic i Il·lustració, i escoltem la música en directe de Scatcrooner. PARTICIPANTS: Albert Tola, Marina Laboreo, Rosa Victòria Gras, Laura Freijo, Josep Maria Polls, Jordi Sempere, Esther Real, Sílvia Navarro, Jordi Rabascall, Albert Caire, Núria Badia, Mireia Torrent, Carmen Viñolo i Ariadna Martí.