Aquesta setmana s'entreguen les primeres unitats del Ray 7.7, un escúter elèctric amb la majoria de components catalans i fabricat a Sant Joan Despí per una companyia fundada el 2019. T'ho expliquem en aquest reportatge de l'"Economia i empresa".
Durant la pandèmia s'ha disparat el ransomware, un mètode per robar dades, encriptar-les i demanar un rescat a canvi d'un codi. Què ha de fer una empresa víctima d'aquest tipus d'atac? Busquem respostes amb els Mossos d'Esquadra, un expert en ciberseguretat i la patronal Pimec.
L'empresa sabadellenca incorpora a la seva eina de gestió del temps el VisualTime, un sistema de reconeixement facial que no necessita contacte. Una mesura de seguretat davant del Covid reforçada per un detector de temperatura.
Splacing.com és una "start-up" catalana que va néixer fa menys de dos anys amb la idea d'ajudar a trobar professionals per fer obres de reforma o mudances, amb una plataforma digital que connecta directament els usuaris amb els proveïdors. Us ho expliquem en aquest reportatge de l'"Economia i empresa".
Durant la pandèmia han aparegut noves formes per falsificar productes i, fins i tot, es fan informes PCR i vacunes falses. L'empresa terrassenca BlockTac ha creat unes solucions basades en tecnologia "blockchain" adreçada a les empreses que autentifica la identitat i la informació que contenen els productes i serveis davant dels consumidors.
L'empresa de petits electrodomèstics, un sector que ha crescut en plena crisi de la pandèmia, obre una nova filial a Alemanya i comença les obres d'un nou centre logístic a Oliana, a l'Alt Urgell. Ho expliquem en aquest reportatge.
Els robots TiaGo Coveyor i TiaGo Delivery van col·laborar durant un mes amb els sanitaris de la planta de Covid dels hospitals Clínic de Barcelona i Municipal de Badalona. Feien diverses tasques per estalviar-los temps i risc de contagi. Van superar la prova i els recels inicials del personal i aviat es podran implantar a qualsevol hospital.
Volem menys plàstics, més respecte pels drets laborals... compromisos socials i mediambientals que les empreses han d'assumir per atraure els compradors i que no quedin en un simple rentat de cara. UCHANGE és una acadèmia que forma empleats i directius per crear dins de la mateixa empresa projectes amb aquests objectius que acabin canviant el seu model de negoci. Aviat farà un any que treballen i la Covid ja els ha obligat a reinventar-se.
Atendre el desig o la necessitat de moltes persones de marxar de la ciutat a causa de la pandèmia és l'objectiu d'aquest compte que reuneix tota la informació necessària. Ens ho explica en aquest reportatge el seu creador, Ton Lloret.
Teletreball, videoconferències, comerç online... la crisi de la Covid-19 ha accelerat la digitalització. Una assignatura pendent a les micro, petites i mitjanes empreses. Les més digitalitzades han afrontat millor la crisi i tindran més possibilitats de superar-la. A l'Economia i Empresa ho analitzarem des de la perspectiva d'experts, governants i empresaris
A Catalunya només hi ha 82 municipis on cap empresa ha presentat un expedient de regulació temporal d'ocupació durant la pandèmia. Un de cada quatre treballadors del país s'ha vist afectat per aquests ERTOs. Però, com es distribueixen pel territori? El Servei Cientificotècnic de Cartografia i Sistemes d'Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida ha posat sobre els mapes les dades del Departament de Treball i de l'Institut d'Estadística de Catalunya.
Goin és una aplicació mòbil que permet estalviar diners de forma automàtica i invertir sense tenir-ne coneixements previs. Aquesta "start-up" es va crear el 2018 a Silicon Valley, després de guanyar un prestigiós premi d'emprenedoria. En només un any i mig ja hi treballen gairebé 30 persones, i han tancat dues rondes d'inversió per un valor de 2,6 milions d'euros.
A l'"Economia i empresa" parlarem de l'interès que desperta Barcelona en els fons d'inversió internacionals. I és que fa poc l'empresa de capital de risc Target Global s'ha instal·lat a la ciutat. És el primer cop que un fons de capital internacional posa la seva seu a Barcelona. El motiu? Hi veuen molt potencial.
Fer una comanda de carn fresca mai havia estat tan fàcil. Banzaai Market és una "start-up" lleidatana, formada per l'Arnau Bresolí i el Roger Vidal, que ha creat la primera web a l'Estat dedicada a la venda online d'aquest producte. Opera des de l'octubre del 2019 i volen que tant restauradors com particulars se sumin a la proposta i optin per comprar amb un clic.
En plena època d'oligopolis energètics i de grans companyies de gas i electricitat, al Pirineu encara hi sobreviu una petita empresa elèctrica que produeix la seva pròpia energia i la distribueix a milers de clients del territori: Peusa. És un reportatge d'Eloi Barrera.
Minority Report ja no és el futur. La policia de Sabadell treballa com a la pel·lícula gràcies a una eina ideada per dos joves matemàtics que analitza les dades de les empreses i permet tenir informació útil i en temps real. Els fundadors de la start-up Prenomics, Roger Agustín i Eloi Marín, ens expliquen aquest i altres usos de la seva solució.
L'empresa Casa Gispert conserva el forn de llenya de fruita seca més antic de Catalunya: data del 1851. És un dels establiments de Barcelona catalogats com a emblemàtics. El sistema de torrat és tan exquisit que els millors pastissers i xefs com Ferran Adrià hi van a comprar la fruita seca. El que va començar com una petita botiga del Born ara és una gran empresa que exporta a tot el món.
L'empresa Castey, que elabora paelles i parament de cuina, té el bagatge de la foneria Barberí, que es va instal·lar a Olot cap al 1544. Van fer les campanes de la catedral de Girona. Descobreix l'evolució d'una empresa que avui és pionera en productes de cuina i té plans d'expandir-se a nous països.
Cada vegada hi ha més empreses que fan negoci amb les dades personals dels consumidors. Per fer-hi front, va néixer Reclamadatos, una "start-up" que ajuda els usuaris a protegir les seves dades i a reclamar els drets i indemnitzacions econòmiques que preveu el nou reglament europeu. L'empresa ha completat una ronda de finançament de 100.000 euros.
Tres empreses de l'Alt Pirineu i l'Aran han decidit constituir-se com a cooperativa per potenciar els seus productes i serveis turístics de guiatge de fauna i flora. Boumort Indòmit es vol desmarcar de l'estigma d'un territori despoblat i crear una marca d'ecoturisme amb identitat pròpia.
Alblin és la primera botiga electrònica del món que ven productes etiquetats en braille. L'objectiu d'aquest projecte, impulsat per un estudiant de la UOC, és facilitar les compres a les persones amb discapacitat visual. La web funciona amb tecnologia accessible com el lector de pantalla, que tradueix el text escrit a format de veu. Ara, Alblin busca finançament per ser rendible.
Formar, atraure i retenir el talent digital és el principal repte de les administracions i les empreses en la revolució industrial 4.0. En aquest reportatge de l'"Economia i empresa", abordem aquest debat obert des de 5 punts de vista diferents, però complementaris.
El talent és la matèria primera de la nova economia. En plena transformació digital, l'escassedat de professionals qualificats està afectant les empreses, els seus models de negoci i els seus marges de beneficis. En aquest reportatge abordem aquest debat des de la perspectiva de les institucions, de les tecnològiques, del negoci, dels recursos humans i del formador.
Cinc anys després de la seva creació, l'operadora de telefonia de Catalunya fa un salt endavant i té com a objectiu convertir-se en el pal de paller d'un futur grup de telecomunicacions català. Per aconseguir-ho inicia una etapa de creixement amb l'obertura de botigues físiques, l'adquisició de petites i mitjanes empreses i el llançament de serveis de televisió equiparables als que avui dia ofereixen altres plataformes.
Des de fa 8 anys, a la punta de l'espigó de ponent de la capital del Garraf, hi ha un bar-restaurant-sala de festes que ha anat creixent i s'ha convertit en un complex d'oci i gastronomia obert a tothom. La seva ubicació, única en aquest tram de la costa de Barcelona, el fa un lloc molt buscat, sobretot a l'estiu, perquè té el mar a tocar, vista directa a la platja i una bona ubicació per veure les postes de sol. És el 8è any d'una concessió de ports de 15 anys. Fins ara s'hi han invertit 4 milions d'euros i pot arribar a acollir en els seus diferents espais 2.500 persones alhora. És un reportatge de la Montse Jené.
I apujar i abaixar una persiana o obrir una porta. Són algunes de les funcions que permeten fer les aplicacions de fotorealisme i videorealisme de la companyia Delta Dore. L'empresa, amb seu a Rubí, presenta totes aquestes novetats en una casa domòtica a la Diagonal de Barcelona. Ho podeu escoltar en aquest reportatge de l'"Economia i empresa" de Catalunya Informació.
Es poden utilitzar els envasos que es llencen al mar i fabricar teixit per fer-ne peces de roba? Doncs sí. Això és el que vol fer el projecte BSearcular. El promou Epson i té la col·laboració de diferents companyies com Seaqual, l'escola de disseny LCI Barcelona i el taller d'impressió Maza Coatelier. La d'aquest any és la primera edició i els ideòlegs ja pensen a exportar-lo a altres ciutats, com és el cas de Porto. El naixement del projecte coincideix amb la celebració a Barcelona d'una fira internacional sobre maquinària tèxtil.
Algunes empreses d'aquesta comarca han implantat canvis per aprofitar millor els recursos. S'aprofita la tecnologia per millorar els processos de l'empresa i fer-la més competitiva. Des de la Unió Empresarial de l'Anoia s'anima les empreses a fer aquest canvi al més aviat possible, aprofitant els milers de dades de tota mena que ens ofereix la digilització. Ens fixem en dues maneres de fer aquest canvi: l'economia circular per trencar amb el model de produir-consumir-llençar i la revolució 4.0.
Una bona formació o l'experiència ja no són els requisits indispensables per accedir a una feina. Les empreses cada vegada valoren més que el treballador s'adapti als canvis que comporta la transformació digital i de recursos humans que estan vivint. En aquest reportatge veurem què busquen i què ofereixen als treballadors tres empreses de diferent antiguitat: Olympys, Strands i Exper Systems.
L'empresa de les Masies de Voltregà, a Osona, ha invertit quinze milions d'euros en aquest ambiciós projecte. Amb la nova línia, dissenyada expressament per la companyia, es guanya en capacitat productiva i prestacions. La Farga és un hòlding familiar amb més de 210 anys d'història, líder mundial en solucions de coure i en tecnologia de reciclatge d'aquest material.