El 22 de setembre del 2020 es va començar a aplicar la contenció de rendes en una seixantena de municipis. Durant aquest temps, els preus han baixat. Però, com que també hi ha hagut la pandèmia pel mig, les organitzacions de propietaris i de llogaters es discuteixen sobre si el motiu de la baixada és l'un o l'altre.
La pandèmia ha disparat les vendes de productes online. Ho constata l'empresa Zacaris, amb seu a Lleida. La firma vol unificar en una sola nau a Bell-lloc, de 7.000 metres quadrats, les tres naus de distribució que té actualment a Lleida.
Frit Ravich s'ha convertit en un referent a Catalunya en la producció de patates fregides, snacks, crispetes i fruits secs. Des de la seu de Maçanet de la Selva, el 2020 en van fer 14,8 milions de quilos, dels quals un 65% els va vendre a Catalunya, un 35% a la resta de l'Estat i un 5% es van destinar a l'exportació. Superats els pitjors mesos de confinament a causa de la pandèmia, han tret nous productes al mercat, com les crispetes amb gust de síndria, i continuen amb un milionari programa d'inversions per a la millora logística i de transformació digital. Explica la directora general de Frit Ravich, Judith Viader, que "el futur va per aquí: ser una empresa més àgil i flexible per adaptar-se al mercat".
Des del petit aeroport de la Seu d'Urgell, Helitrans Pyrinees s'ha convertit en un referent europeu dels treballs aeris amb helicòpter. Amb una flota d'11 aparells i una dotzena de pilots, l'any passat van fer prop de 6.000 operacions de vol.
L'empresa Labin d'Igualada transforma en fertilitzant el pèl dels animals que la indústria de la pell de la comarca llençava. Cada any se'n recullen 2.500 tones, sobretot de vacú, que fins ara anaven a abocadors i que amb aquesta iniciativa es converteixen en adob per a plantes i cultius.
La crisi sanitària ha rellançat solucions de desinfecció a través de la llum ultraviolada. A Sabadell, al Vallès Occidental, l'acceleradora de projectes de base tecnològics Infinitum Projects ha dissenyat XCare, un llum de peu que, a través d'una aplicació mòbil, elimina en pocs minuts virus i bacteris a qualsevol superfície.
L'AEME està formada per unes 800 empreses fabricants de productes o proveïdores de serveis necessaris per a la mobilitat elèctrica o sostenible i l'eficiència energètica. L'Agrupació té l'objectiu de promoure la transformació de la indústria a través de la innovació i la cooperació empresarial, i de fomentar les oportunitats de mercat d'aquest nou sector.
L'Albert Plans, fill de cal Cisteller de Berga, ha fet fer un pas més al negoci familiar. Si des del 1925 venen tota mena de productes de cistelleria fets amb fibres naturals a la botiga que van obrir els besavis, ara també els ofereixen a Internet, on han obert Vimetea.
Diversos estudis demostren que les empreses que cuiden els seus treballadors funcionen millor. Però com es pot mesurar el grau de satisfacció dels empleats d'una manera objectiva? Després d'una llarga experiència liderant equips i de fundar la seva pròpia consultoria, el Xavi Escales, ha creat una tecnologia que ho permet.
Si voleu fer una dieta sana, perdre pes o augmentar la musculatura i no teniu temps per cuinar, ni per triar els aliments adequats o calcular les quantitats i els pesos dels ingredients, l'empresa Fitness Power Food ho fa per vosaltres i us ho envia a casa.
L'empresa de Viladecavalls va apostar per fer carregadors de vehicles elèctrics quan pràcticament no en circulaven. I s'ha convertit en un dels referents mundials. Per mantenir-se en primera línia, un 60% de la plantilla són enginyers i dediquen un 12% de la facturació anual a R+D.
L'empresa Mitjans té 110 anys d'història. Al capdavant hi ha la cinquena generació d'una família de Moja, a l'Alt Penedès, que va començar venent als seus veïns els embotits de les matances casolanes i ara ofereix un centenar de productes i ven a l'exterior. Les seves premisses són: elaboració artesanal i qualitat.
L'empresa de venda online especialitzada en material esportiu TradeInn, amb seu a Celrà, al Gironès, ha facturat el 2020 més que mai malgrat la pandèmia, exactament 288 milions d'euros, 100 més que el 2019. Després de 12 anys de feina, tenen clar que no han tocat sostre. Ara amplien magatzem i l'objectiu a 5 anys és arribar a facturar 1.000 milions d'euros amb vendes per tot el món.
La pandèmia ha disparat el consum digital i les relacions on line. Ens fixem en una firma, Lleida.net, empresa de serveis tecnològics, que ha tingut un increment del 400% en els seus serveis de certificació en contractacions electròniques. Les accions de l'empresa lleidatana, que fa unes setmanes que cotitza a Wall Street, s'han arribat a revaloritzar aquest any a la borsa fins a un 940%.
La cooperativa Coselva, de la Selva del Camp, ha complert 120 anys i s'ha convertit en una referència al sector, sobretot de la fruita seca i l'oli d'oliva de qualitat. Va néixer per agrupar i oferir serveis als pagesos del poble i amb els anys ha estat clau per al creixement de l'activitat al camp, donant valor afegit a les produccions.
Empreses i autònoms d'Osona han creat un grup de compra conjunta d'electricitat per aconseguir més bons preus. Una experiència que va començar amb una prova pilot a Vic i Manlleu i que s'ha estès a tota la comarca pel seu bon funcionament.
El laboratori i circuit de proves Idiada ja és un centre mundial de referència per al desenvolupament de vehicles. I també ho vol ser en la investigació dels vehicles autònoms i connectats. Per aixo s'hi construeixen noves pistes i instal·lacions per provar-los.
La plataforma de comerç per internet KmCAT-cooperativa, neix a Catalunya amb l'objectiu de competir amb Amazon a tot l'àmbit de parla catalana. Més de 5.000 persones, més de la meitat proveïdors de tots els sectors, s'incorporen al projecte, que arrenca en fase de prova.
"Dunia" vol dir "terra" en llengua suahili. És el nom d'un projecte de la cooperativa Tarpuna amb el suport de Barcelona Activa. L'objectiu de Dunia és promoure la producció agrària ecològica i enfortir la connexió entre el camp i la ciutat creant una comunitat de microfinançadors d'iniciatives agrícoles sostenibles i de proximitat.
Està a punt de néixer la botiga online de Catalunya. Amazcat es presenta com a plataforma de proximitat per acostar productors i consumidors sense intermediaris. Un espai digital propi dins un gran mercat en xarxa que serà un "tot en un". S'hi podrà des de contractar una assegurança fins a seguir un concert. Com podrà fer-se un lloc davant les multinacionals?
Les dues "start-ups" catalanes utilitzen algoritmes propis per detectar i diagnosticar de forma ràpida i rigorosa l'ictus i el melanoma, respectivament. A l'"Economia i empresa" descobrirem aquestes dues empreses innovadores de la mà del seus CEOs, Pau Rodríguez i Narcís Ricard.