Des de la incursió d'Albert Bello al jazz manouche, s'ha convertit en un dinamitzador de l'estil a Catalunya. Ha dirigit el primer festival dedicat a Django Reinhart a tot l'estat i ha organitzat diferents esdeveniments al voltant del gypsy jazz. Bello es fa acompanyar d'Oriol Saña al violí. Completen el quintet: Laurent Bozzetto a la guitarra rítmica, Rod Devile al contrabaix i Vivién García també a la guitarra rítmica.
Le BBT 48er Project és un grup que es caracteritza per les carreres consolidades en solitari dels seus membres. Tots són grans coneixedors del jazz manoche, un estil creat o iniciat per Django Reinhart. Biel Ballester a la guitarra solista, Leo Hipaucha al contrabaix, Graci Pedro a la guitarra rítmica, Jerome Etxeberry a la trompeta i Paul Chéron al saxo.
Valentí Moya Trio: un grup format el 2010 i que aplega músics de llarga trajectòria en l'escena del gipsy jazz a Catalunya. Moya, sempre respectuós amb el llenguatge del "manouche", aporta la seva visió personal, amb la complicitat dels seus companys. Graci Pedro a la guitarra rítmica; Oriol González al contrabaix, i Valentí Moya a la guitarra solista.
Amb més de 30 anys dalt de l'escenari, La Vella Dixieland és un cas inèdit en el panorama jazzístic nacional, i amb la seva persistència s'ha convertit en grup de referència. En els seus concerts es submergeixen en les essències del jazz: música calenta, ritmes encomanadissos i complicitat amb el públic. Pep Gol a la trompeta; Xavi Manau al trombó; Pau Casares al clarinet; Gerard Nieto al piano; Josemi Moraleda al contrabaix, i Pinyu Martí a la bateria.
Barcelona Swing Serenaders són quatre músics que toquen junts des del 1999 i que practiquen el swing i el primer jazz de New Orleans. El bon ambient que es creava entre ells i el públic va dur-los a constituir-se com a formació estable l'any 2000. Des d'aleshores no han parat de tocar, des d'obscures caves de jazz fins al Palau de la Música. Oriol Romaní, al clarinet; Òscar Font, al trombó i la veu; Albert Romaní, a la guitarra, i Queralt Camps, al contrabaix.
Casares New Orleans Quartet és una formació ben peculiar, que neix fruit de la convivència familiar: un pare i dos fills que conviuen amb el jazz dia i nit. Acompanyats per Josemi Moraleda, els Casares han arribat al jazz a través de les seves arrels: la música de Nova Orleans. Sense perdre-les, han creat un repertori propi. Lluc Casares, al saxo tenor; Joan Casares, a la bateria; Josemi Moraleda, al contrabaix, i Pau Casares, al clarinet.
Pere Soto Gypsy Project, una formació que es basa en l'escola de gypsy jazz de Django Reinhart i, segons Soto, en l'època daurada del jazz: del swing al bebop. El guitarrista ens presenta el seu nou material amb aquest grup, en el qual inclou la bateria, que, juntament amb la guitarra rítmica, intenta aproximar-se a un so més dels anys 50, quan el gypsy swing s'obre a noves fronteres. Josep Traver, a la guitarra; Curro Gálvez, al contrabaix, i Salvador Toscano, a la bateria.
Gerard Nieto Quartet: el nou projecte d'un del pianistes amb més swing de Catalunya i que dins del jazz clàssic beu dels pianistes que més l'han influènciat: Oscar Peterson, Monty Alexander o Gene Harris. Nieto vola pels terrenys del swing, el blues i el gospel, una barreja de tot plegat que dóna lloc a un jazz fresc, amè, intens i sempre respectuós amb la tradició. Dave Mitchell, a la guitarra; Manel Álvarez, al contrabaix, i Pinyu Martí, a la bateria.
Entren a l'estudi Òscar Font & The Swingones, amb un repertori compost per l'històric i polifacètic Font i que sona a cavall del jazz i el rock-and-roll. L'estil, segons ells, pot recordar els temes més "jazzy" de Loquillo o Rebeldes, sense moure's de l'ortodòxia del swing. Òscar Font a la veu, al trombó i al clarinet; Juli Aymí, al saxo i al clarinet; Josep Traver, a la guitarra, i Artur Regada, al contrabaix.
Djangologie és un quintet que es dedica bàsicament al Gypsy Swing i que crea material propi al voltant dels diferents "palos" d'aquest estil. Swing, vals, rumba, bolero o bossa nova es combinen d'una manera natural en un joc de complicitats entre els solistes d'aquesta formació, que va ser una de les pioneres a casa nostra. Joan Ramon Puntí a la guitarra, Pere Soto a la guitarra, Albert Vila al contrabaix, Joan Aguilar al violí i Marc Casas al vibràfon.
Gemini són tres grans intèrprets a la recerca de l'evocació i el color a través de la seva música. Podríem dir que practiquen un estil influït per la música laietana dels 70 i el jazz que es feia a Barcelona durant els 80. Jordi Gaspar, al baix acústic; Jordi Bonell, a la guitarra, i Roger Blavia, a la percussió.
Andreu Zaragoza presenta el seu nou disc, "Quatriometry". Vuit composicions que aprofiten la versatilitat de l'orgue Hammond, en contrapunt al saxo i a la personal guitarra de Zaragoza. El jazz contemporani amb arrels i la complicitat entre els solistes atrapen el públic. L'acompanyen Vicenç Macián al saxo tenor, Ramon Prats a la bateria i Abel Boquera a l'orgue.
Genny Barry és, sens dubte, un dels millors vibrafonistes de l'estat. El deixeble de Tete Montoliu i Bobby Hutcherson ens presenta un repertori que bascula entre el jazz de fusió i el hard-bop. Avui ens visita molt ben acompanyat per Joan Monné, al piano; Jordi Gaspar, al contrabaix, i David Gómez, a la bateria.
Àlex Ventura entra a l'estudi amb Teràpia de Grup. La formació aposta per les composicions pròpies, i pretén donar una visió ben personal i aportar una visió contemporània al latin jazz. Les seves influències: la música cubana, el jazz, la cúmbia, el reggae o el flamenc. Àlex Ventura a la bateria, David Pastor a la trompeta, Vicenç Solsona a la guitarra, Isaac Coll al baix i Lluís Alfonso Guerra a la percussió.
Zona Wells és una formació que viu a cavall entre Barcelona i Lima. Tot i que té els fonaments en el jazz, és un amalgama de diferents estils musicals, com ara el reggae, el folk, la bossa, el hip-hop i la música electrònica. És en aquest punt de trobada on els múltiples estils es troben i es fusionen per explorar la relació entre ells i esdevenir un llenguatge mestís. Saphie Wells, a la veu; Dinguisman, a la veu, guitarra i caixó; Toni Pagès, a la bateria; Josep Lluís Guart, al piano, i Joan Subirats, al saxo.
Matías Miguez ens presenta el seu nou repertori, on explora la diversitat, la malenconia del tango amb la llibertat del jazz, el ritme d'anada i tornada entre el Mediterrani i la música afroamericana. Amb aquesta formació, en la veu del bandoneó ens explica històries urbanes en el marc escaient d'un so contemporani. L'acompanyen Xavier Tribolet, als teclats; Gustavo Rocha, a la guitarra; Marcelo Mercadante, al bandoneó, i Alberto Pérez, a la percussió.
Clara Luna presenta "Viajes", el primer disc de composicions originals. En aquesta nova proposta Luna ens mostra el seu vessant més de cantautora, en un repertori inspirat en els seus viatges arreu del món. Podrem sentir-la cantant rumbes, tanguillos, chacareras, tangos i un jazz que es barreja amb el rock i el pop sense complexos. L'acompanyen Matías Miguez al baix, Gustavo Rocha a la guitarra, Salvador Toscano a la bateria i Fernando Tejero al piano
Moya Kalongo és un grup de Barcelona amb músics de diferents procedències, com ara Moçambic, Costa d'Ivori, Uruguai i Catalunya. Tots ells uneixen els seus orígens musicals per crear un repertori únic de funk i afrobeat que els ha convertit en pioners d'aquest estil a casa nostra. Els Moya Kalongo són Marc Thió a la bateria, Noé Escolà al saxo i la flauta, Roqui Alvero a la trompeta, Cesc Pasqual a la guitarra, Pito Rosas al baix i Simonal Bie a la veu.
"Animals exòtics" és la nova proposta de Xavi Maureta, que combina la sonoritat del jazz més contemporani amb melodies i ritmes que provenen de músiques "cosines", com ara el flamenc, les músiques folklòriques de Llatinoamèrica, el blues o les músiques africanes. Són Guim Garcia Balach, al saxo alt, amb Marco Mezquida, al piano i teclats; Rai Ferrer, al contrabaix, i el mateix Xavi Maureta, a la bateria.
Martí Ventura Trio presenta el seu tercer treball discogràfic: "Transicions". La complicitat i el diàleg constant entre els membres del trio fan que les composicions del pianista es converteixin en un joc musical d'allò més orgànic. Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Lluís Ribalta a la bateria i Martí Ventura al piano.