El matí de Catalunya Ràdio
Periodista
@isalvatierra15/11/2021 - 13.21 Actualitzat 16/11/2021 - 10.20
Els últims dies s'han tornat a disparar els indicadors de la pandèmia. S'ha passat d'una situació de risc moderat a risc alt, amb un risc de rebrot de 130 i una velocitat de transmissió de l'1,5. La incidència dels últims 14 dies puja fins als 86 contagis per cada 100.000 habitants, quan fa un mes era de 22 casos i fa 15 dies, de 52.
A més, l'augment de contagis comença a notar-se als hospitals, tot i que estem molt lluny de la situació de fa un any. Ara hi ha 376 pacients de Covid als centres sanitaris, 90 dels quals a les UCI. Fa un any, el 15 de novembre del 2020, havíem superat el pic de la segona onada, i estàvem amb gairebé 2.600 pacients ingressats als hospitals.
Els doctors Robert Güerri, Antoni Trilla i Magda Campins i la investigadora Clara Prats analitzen l'augment de contagis dels últims dies a "El matí de Catalunya Ràdio". Apunten que la situació continuarà empitjorant les properes setmanes i que és "molt possible" que calguin noves mesures per lluitar contra la Covid abans de Nadal.
Una possibilitat seria estendre l'ús del certificat Covid obligatori a espais interiors no essencials, com ara bars i restaurants o centres esportius.
El doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, insisteix que la decisió més racional per lluitar contra la Covid-19 continua sent vacunar-se. Queda 1 milió de catalans encara per fer-ho. La vacuna és clau per evitar formes greus del virus.
El 70% dels ingressats per Covid no estan vacunats, segons Robert Güerri, especialista en malalties infeccioses i coordinador d'Hospitalització de Covid-19 a l'Hospital del Mar.
Clara Prats, investigadora de models matemàtics de la UPC, afegeix més xifres a la radiografia de la Covid a casa nostra: entre els vacunats de menys de 70 anys, hi ha 1 ingressat per cada 100.000 vacunats. En canvi, entre els no vacunats, els ingressats als hospitals són 10 per cada 100.000 vacunats.
Pel que fa als contagis, entre els joves, per cada infecció entre vacunats hi ha el doble d'infeccions de no vacunats. Robert Güerri adverteix a "El matí" que el risc de no vacunar-se és alt.
"Necessitem uns dies per veure l'impacte sobre els hospitals. Preocupa la situació dels no vacunats, un grup que s'acabarà infectant i pot patir formes greus del virus."
Güerri enumera 3 grans grups de persones no vacunades: els antivacunes, les persones fora del sistema (sense sostre, per exemple, o comunitats d'immigrants) amb dificultats perquè els arribi la informació, i un tercer grup que per por ho han deixat estar, però que podrien canviar de parer. "És en aquest últim grup on més podem incidir", remarca Güerri.
Els mesos de setembre i octubre es va registrar una major incidència de Covid en nens. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, veu probable que s'acabi vacunant els menors de 12 anys per ampliar la taxa de vacunació i protegir a tota la població:
"Si la població adulta està molt vacunada, el virus es desplaçarà cap a l'edat pediàtrica. Sabem que des del punt de vista de salut l'impacte de la Covid en ells és petit, però per generar més immunitat col·lectiva potser haurem d'acabar vacunant els nens."
Campins explica que estan augmentant el casos de contagis de nens cap a la franja dels 30-45 anys que no estan vacunats i considera que s'hauria d'insistir perquè que aquests grups d'edat es vacunin més o "haurem de vacunar els nens".
Antoni Trilla creu que s'acabarà aplicant una tercera dosi de record al conjunt de la població. Campins també ho veu probable:
"Sabem que les vacunes basades en ARN missatger van perdent protecció. Hi ha un estudi recent que conclou que hi ha una pèrdua de protecció cada 6 mesos. A banda, hi pot haver més variants i ens podríem haver de revacunar."
Les vacunes són un element molt important en la lluita contra la Covid però no l'únic. Eviten en la majoria de casos les formes greus de la malaltia però no frenen del tot la transmissió.
És per això que en èpoques de més fred com l'actual, on es fa molta vida als interiors, és important mantenir la mascareta per frenar la transmissió del virus i ventilar els espais, tal com destaca el doctor Trilla.
"Tenim una situació molt diferent respecte d'altres onades. Les vacunes redueixen el risc de contagi però no poden evitar-lo. Segueixen sent molt útils per les formes greus de malalties. No hem de relaxar la mascareta en interiors perquè ens ajuden a evitar la transmissibilitat."
El cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic dona per fet que hi haurà un augment de contagis les properes setmanes però espera que l'increment no sigui gaire alt i que no repercuteixi en el sistema sanitari com ho ha fet en onades anteriors.
La investigadors Clara Prats confirma aquesta previsió de creixement, sense que es pugui preveure encara el pic ni parlar de la situació que podrem tenir per Nadal:
"L'augment de casos no hauria de tenir res a veure amb les onades anteriors. Ara no tenim un volum de persones no vacunades com va passar a l'estiu amb la cinquena onada, amb molts joves no vacunats i una part amb una sola dosi. Si aconseguim controlar la transmissió en espais tancats d'alt risc, la situació no tindrà res a veure."
Tots els experts estan d'acord que l'alta vacunació evitarà efectes greus. La principal incògnita amb vista a les properes setmanes és veure quin impacte pot tenir sobre la pressió hospitalària la superposició dels virus de la Covid i de la grip, que ha tornat enguany, per bé que encara no se sap amb quina força.
Els experts descarten que es torni al confinament o a mesures dràstiques com les que ha aplicat Àustria, on les persones no vacunades no poden sortir de casa.
Sí que veuen recomanable estendre l'ús obligatori del certificat Covid per accedir a espais tancats no essencials com els bars i restaurants o els centres esportius, i veuen "molt possible" que s'acabi implantant abans de Nadal.
Campins, Trilla i Güerri coincideixen que el sistema sanitari necessita més recursos, sobretot humans. El 31 de desembre s'acaben molts contractes Covid i adverteixen que aquests recursos no es poden perdre perquè el coronavirus encara no s'ha superat.
"Sempre hem estat mancants de recursos, sobretot de recursos humans. Hem d'intentar que els professionals no marxin fora, com els infermers o infermeres."
La situació a Europa és preocupant. Els contagis van començar a augmentar als països del nord i del centre, i s'han estès per l'est del continent. A Àustria, els Països Baixos o Alemanya la corba està pujant molt. Altres països se situen en una franja mitjana, com França o Itàlia, i després hi ha situacions més contingudes, com és el cas d'Espanya i Portugal.
Hi ha tres factors ara mateix que expliquen aquesta diferència de nombre de contagis entre països, tal com ha remarcat la investigadora de la UPC Clara Prats. El primer és la taxa de vacunació. A Catalunya, un 83,6% de la població de més de 12 anys està vacunada. Al conjunt de l'Estat, la taxa s'enfila fins al 88,9%, un rècord mundial.
Els experts apunten que a partir de taxes de vacunació superiors al 70%, uns pocs punts de diferència són importants i poden tenir un impacte gran sobre els contagis.
En segon lloc hi ha el factor estacional, l'arribada del fred, que s'amplifica quan més contagis hi ha. I per últim, les mesures no farmacològiques que es mantenen vigents a cada país: on més s'han aguantat és al sud del continent.