Receptes amb un dels peixos més versàtils
Anna Garcia Lozano
27/02/2024 - 07.59 Actualitzat 27/02/2024 - 08.26
El bacallà és un peix molt particular perquè per la seva carn se l'hauria de considerar del grup del blanc però, en canvi, nutritivament es considera que forma part del peix blau. A "Cuines", Marc Ribas sempre diu que el bacallà és el porc dels peixos perquè ho aprofitem tot.
A l'hora de cuinar-lo, el bacallà admet mil i una preparacions. Es pot menjar sol, en truita, en croquetes, en bunyols, acompanyat de llegums, de verdures... És un dels peixos que més vegades han passat pels fogons del programa "Cuines" i, per tant, sigui com sigui que t'agradi, segur que en aquesta relació trobaràs alguna recepta que et vingui de gust fer.
Comencem per un clàssic entre els clàssics. El bacallà amb samfaina de Marc Ribas porta tomàquet, pebrot, albergínia i... porros.
Un altre clàssic és el bacallà a la llauna que en Marc Ribas fa, però en una cassola. L'acompanya de cigrons i li afegeix un punt ben picant, amb el bitxo.
Una altra recepta clàssica que Marc Ribas ens explica tot desvelant-nos un truc de restaurant: usar les tripes del bacallà per donar un extra de gelatina al pil-pil.
Una recepta que pot semblar difícil, però que no ho és gens. Els ingredients són fàcils d'aconseguir (excepte la llauna de fetge de bacallà que, si no li posem, no passa res). En aquest cas la massa no cal que reposi i, per tant, la podem preparar, fregir i menjar.
Un clàssic del Regne Unit que Marc Ribas fa amb bacallà.
7. Bacallà amb crema de porros
Confitar el morro de bacallà és una de les millors maneres d'assegurar el tret a la cuina. En aquest cas, a més, Marc Ribas aprofita l'oli per fer-ne un pil-pil i l'acompanya amb una crema de porros que recorda la porrusalda.
Hi ha llocs on els crespells són unes galetes i d'altres, on són una mena de bunyols de bacallà. Aquesta segona opció és la que fa Marc Ribas.
11. Galtes de bacallà amb cigrons
14. Pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat
Una combinació perfecta, pèsols i bacallà, que en aquesta ocasió es posa esqueixat.
Marc Ribas proposa una manera original de menjar l'esqueixada, en sopa.
16. Porrusalda
Un altre plat de bacallà per menjar amb cullera és aquesta porrusalda que funciona com a plat únic.
Escudella de bacallà? Sí, també. Gessamí Caramés substitueix la pilota i la carn d'olla per aquest peix. Un plat tradicional i molt gustós.
19. Patates farcides
Marc Ribas et proposa aquest plat únic amb unes patates al forn farcides amb bacallà.
Un plat senzill, saludable i aromàtic. Et cal paper sulfurat, uns cordills i les verdures saltades que hauràs preparat abans.
21. Galtes de bacallà guisades
Una recepta sofisticada de Marc Ribas. Prepara una mena de blanqueta i l'acompanya amb espigalls i mongeta tendra.
El bacallà amb nata és un plat tradicional de Portugal. Marc Ribas l'adapta i en fa la seva versió, amb broquil i raves.
23. Bàgel de bacallà
Una manera molt diferent de menjar bacallà, en entrepà.
24. Brandada de bacallà amb poma caramelitzada
25. Bacallà amb espinacs idiazàbal
Joan Roca va fer unes quantes receptes a "Cuines" i una d'elles va ser amb bacallà. El va combinar amb espinacs i un formatge amb molta personalitat, l'idiazàbal.
26. Humus, bacallà marinat i espinacs
Una última proposta és aquesta original recepta que el cuiner Oriol Carrió va fer a "Cuines". Un plat perfecte per a un sopar de gala, per exemple.
A casa nostra, mengem bacallà gràcies als pescadors bascos que marxaven a caçar balenes i van començar a portar, també, aquest peix que trobaven en aigües molt fredes. De fet, no deixa de ser curiós que en un país de dieta mediterrània el bacallà sigui el peix més consumit al llarg de la història tot i pescar-se tan lluny. Ho destacava Tana Collados al programa "Al vostre gust" en un capítol on també s'explicava que aquest peix és ric en vitamines B, A i D; i també en potassi, fòsfor i ferro. L'únic problema és que cal anar en compte amb les persones hipertenses, que l'haurien d'evitar fins i tot dessalat.