Anar a la navegació principalAnar al contingut

Receptes amb un dels peixos més versàtils

El bacallà: a la llauna, amb samfaina, en bunyols o com tu vulguis

El podem comprar fresc, salat, congelat... El bacallà és un dels peixos més versàtils i admet mil i una preparacions

Anna Garcia Lozano

27/02/2024 - 07.59 Actualitzat 27/02/2024 - 08.26

El bacallà: a la llauna, amb samfaina, en bunyols o com tu vulguis
El bacallà és un dels peixos més versàtils i admet mil i una preparacions

El bacallà és un peix molt particular perquè per la seva carn se l'hauria de considerar del grup del blanc però, en canvi, nutritivament es considera que forma part del peix blau. A "Cuines", Marc Ribas sempre diu que el bacallà és el porc dels peixos perquè ho aprofitem tot.

A l'hora de cuinar-lo, el bacallà admet mil i una preparacions. Es pot menjar sol, en truita, en croquetes, en bunyols, acompanyat de llegums, de verdures... És un dels peixos que més vegades han passat pels fogons del programa "Cuines" i, per tant, sigui com sigui que t'agradi, segur que en aquesta relació trobaràs alguna recepta que et vingui de gust fer.

 

Receptes amb bacallà
 

1. Bacallà amb samfaina

bacallà amb samfaina
 

Comencem per un clàssic entre els clàssics. El bacallà amb samfaina de Marc Ribas porta tomàquet, pebrot, albergínia i... porros.
 

2. Bacallà a la llauna

bacallà a la llauna

Un altre clàssic és el bacallà a la llauna que en Marc Ribas fa, però en una cassola. L'acompanya de cigrons i li afegeix un punt ben picant, amb el bitxo.


3. Bacallà al pil-pil

bacallà al pil-pil

Una altra recepta clàssica que Marc Ribas ens explica tot desvelant-nos un truc de restaurant: usar les tripes del bacallà per donar un extra de gelatina al pil-pil.
 

4. Bunyols de bacallà 

bunyols de bacallà

Una recepta que pot semblar difícil, però que no ho és gens. Els ingredients són fàcils d'aconseguir (excepte la llauna de fetge de bacallà que, si no li posem, no passa res). En aquest cas la massa no cal que reposi i, per tant, la podem preparar, fregir i menjar.

 

5. Croquetes de bacallà

croquetes de bacallà

Molt cruixents per fora però tendres i cremoses per dins. Així són les croquetes de bacallà de Marc Ribas.
 

 

6. Fish and chips

fish and chips

Un clàssic del Regne Unit que Marc Ribas fa amb bacallà.
 

7. Bacallà amb crema de porros

bacallà amb crema de porros

Confitar el morro de bacallà és una de les millors maneres d'assegurar el tret a la cuina. En aquest cas, a més, Marc Ribas aprofita l'oli per fer-ne un pil-pil i l'acompanya amb una crema de porros que recorda la porrusalda.
 

8. Crespells de bacallà

crespells de bacallà

Hi ha llocs on els crespells són unes galetes i d'altres, on són una mena de bunyols de bacallà. Aquesta segona opció és la que fa Marc Ribas.
 

9. Pèsols amb bacallà

pèsols amb bacallà


Una recepta molt tradicional que Marc Ribas capgira sense que perdi la seva essència.

 

10. Bacallà amb cigrons

bacallà amb cigrons

Un plat clàssic del receptari català típic de Setmana Santa que funciona perfectament com a plat únic.

 

11. Galtes de bacallà amb cigrons

galtes de bacallà amb cigrons

Menuts marins, tripes i galtes de bacallà, una delícia. Una mena de "callos" subaquàtics de Marc Ribas.
 

 

12. Arròs caldós amb cocotxes

arròs caldós amb cocotxes

Marc Ribas ho aprofita tot del bacallà per fer aquesta recepta. Agafa una part noble, les cocotxes per a l'arròs, i una d'humil, el cap i les pells per al brou.

 

13. Arròs amb bacallà

arròs amb bacallà

Un altre arròs, en aquest cop fet per la Gessamí Caramés. Una recepta ideal per als que no saben bullir arròs ja que el fa amb un d'aquells que mai no es passen.
 

 


14. Pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat

pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat

Una combinació perfecta, pèsols i bacallà, que en aquesta ocasió es posa esqueixat.

 

15. Esqueixada de cullera

esqueixada de cullera

Marc Ribas proposa una manera original de menjar l'esqueixada, en sopa.

 

16. Porrusalda

porrusalda

Un altre plat de bacallà per menjar amb cullera és aquesta porrusalda que funciona com a plat únic.

 

17. Escudella de bacallà

escudella de bacallà

Escudella de bacallà? Sí, també. Gessamí Caramés substitueix la pilota i la carn d'olla per aquest peix. Un plat tradicional i molt gustós.


18. Truita cremosa de bacallà

truita cremosa de bacallà

Una truita de bacallà amb calçots i nata per gaudir-la ben cremosa.
 

 

19. Patates farcides

patates farcides

Marc Ribas et proposa aquest plat únic amb unes patates al forn farcides amb bacallà.
 

20. Bacallà a la papillota

bacallà a la papillota

Un plat senzill, saludable i aromàtic. Et cal paper sulfurat, uns cordills i les verdures saltades que hauràs preparat abans.
 

21. Galtes de bacallà guisades

galtes de bacallà guisades

Una recepta sofisticada de Marc Ribas. Prepara una mena de blanqueta i l'acompanya amb espigalls i mongeta tendra.

 

22. Bacallà a la nata

bacallà a la nata

El bacallà amb nata és un plat tradicional de Portugal. Marc Ribas l'adapta i en fa la seva versió, amb broquil i raves.


23. Bàgel de bacallà

bàgel de bacallà

Una manera molt diferent de menjar bacallà, en entrepà.


24. Brandada de bacallà amb poma caramelitzada

brandada de bacallà amb poma caramelitzada

Per fer una brandada només ens cal bacallà, oli, llet i all. Aquesta recepta senzilla l'aprenem de Maria Bosch, una conductora d'autocars de Cassà de la Selva, que fa uns anys va passar pel "Cuines".
 

 

25. Bacallà amb espinacs idiazàbal

bacallà amb espinacs idiazàbal

Joan Roca va fer unes quantes receptes a "Cuines" i una d'elles va ser amb bacallà. El va combinar amb espinacs i un formatge amb molta personalitat, l'idiazàbal.

 

26. Humus, bacallà marinat i espinacs

humus, bacallà marinat i espinacs

Una última proposta és aquesta original recepta que el cuiner Oriol Carrió va fer a "Cuines". Un plat perfecte per a un sopar de gala, per exemple.

 

El bacallà: un peix amb història

A casa nostra, mengem bacallà gràcies als pescadors bascos que marxaven a caçar balenes i van començar a portar, també, aquest peix que trobaven en aigües molt fredes. De fet, no deixa de ser curiós que en un país de dieta mediterrània el bacallà sigui el peix més consumit al llarg de la història tot i pescar-se tan lluny. Ho destacava Tana Collados al programa  "Al vostre gust" en un capítol on també s'explicava que aquest peix és ric en vitamines B, A i D; i també en potassi, fòsfor i ferro. L'únic problema és que cal anar en compte amb les persones hipertenses, que l'haurien d'evitar fins i tot dessalat.