L'1 d'octubre és el Dia Internacional del Cafè, una de les begudes més consumides al món i la segona mercaderia més comercialitzada al planeta per darrere del petroli. La producció i el consum ha crescut l'últim any gairebé un 2%, segons l'Organització Internacional del Cafè. Hi ha més demanda que oferta i els preus al mercat internacional s'han apujat al voltant del 8%.  Aquest últim any s'han consumit al món més de 178 milions de sacs de 60 quilos de cafè, que és com es mesura aquest producte. Els més cafeters del món són els finlandesos, que es prenen unes 4 tasses de cafè al dia, 12 quilos per persona i any. A Catalunya se'n consumeixen poc més de la meitat, segons Carlos Gotor, president del Gremi del Cafè, torradors de Catalunya. "El consum mitjà a Catalunya és de 2,2 tasses per persona i dia. El creixement continua, el cafè està de moda i hi ha molta oferta." A Catalunya es consumeixen 2,2 tasses de cafè per persona i dia El 70% de la producció de cafè es concentra sobretot a Sud-amèrica, i especialment al Brasil. A Catalunya la indústria del cafè comença a les torradores. Hi ha una cinquantena d'empreses que s'hi dediquen. Després es torra i es creen les combinacions per donar gustos diferents a cada cafè, que arriba als comerços o als bars i restaurants. El preu puja per l'alta demanda i per l'alta qualitat El preu no ha parat d'encarir-se des de mitjans del 2021 per diferents causes. D'una banda, hi ha hagut més demanda que oferta. De l'altra, cada cop es consumeixen cafès de més qualitat, i, per tant, més cars, segons Yolanda Baños, directora de l'associació Fòrum del Cafè. "Estem parlant d'una matèria primera diferent, segons el cultiu, els processos que ha tingut... Aquesta traçabilitat requereix molta més dedicació, més mitjans. Tot això repercuteix en el producte que arriba a la tassa." El consum mundial de cafè ha pujat un 2% (Pixabay) I també s'han encarit els costos d'importació i distribució.