La cervesa és la tercera beguda més consumida del planeta, només per darrere de l'aigua i el te. Però si ens fixem només en les begudes alcohòliques, la cervesa és la beguda reina, la més consumida del planeta. De fet, els humans consumim i produïm cervesa des de fa més de 5.000 anys, des del Neolític. Ara bé, el canvi climàtic amenaça aquest plaer, sobretot per als amants de la cervesa artesana. Cada vegada hi ha més gent que busca el gust i l'aroma amargs tan característics d'una cervesa elaborada amb llúpol de bona qualitat. Flor de llúpol en una plantació de Prades (ACN/Eloi Tost) Però a Europa, l'augment de la temperatura i la sequera perjudiquen les collites de llúpol i la qualitat de la planta, en concret el contingut alfa que dona a la cervesa l'aroma amarga, que té a veure amb la qualitat. Les conseqüències del canvi climàtic es noten sobretot als tres països responsables del 90% de la producció: Alemanya, la República Txeca i Eslovènia. La producció i la qualitat del llúpol pot baixar fins a un 30% Segons un estudi publicat a la revista Nature Communications, la producció de llúpol ha caigut 0,2 tones per hectàrea anuals des de l'any 1994 i el nivell d'amargor també ha baixat un 0,6%. Però això només és el principi d'un escenari molt pitjor. Els autors de la investigació estimen, a partir de models climàtics, que de cara, al 2050 el rendiment de les collites pot baixar fins a un 18% i l'amargor del llúpol fins a un 31%. Els països europeus que més notaran l'impacte del canvi climàtic en el descens de la producció de cervesa són els del sud, sobretot l'Estat espanyol i Portugal, però també Eslovènia. En canvi, la qualitat del llúpol caurà a tot arreu en general. Les onades de calor i la falta de pluges comprometen la producció de bona cervesa Els autors de l'estudi reclamen mesures urgents perquè el canvi climàtic no impacti en el mercat internacional de la cervesa, una de les begudes més consumides del planeta.