Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

El castell de Montsoriu surt de l'anonimat

El gran castell gòtic de Catalunya multiplica per tres el nombre de visitants des de l'aparició al programa de TV3 "Batalla monumental"

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@FelixMartin67

04/04/2022 - 13.37 Actualitzat 25/10/2022 - 08.48

El castell de Montsoriu surt de l'anonimat
El vescomte Bernat II de Cabrera va fer la gran ampliació del castell al segle XIV (Fèlix Martín- Catalunya Ràdio)

El castell de Montsoriu, a la comarca de la Selva, s'està fent un lloc en els destins turístics del país, com ho demostra el nombre de visitants que hi han fet les visites guiades en els primers mesos de 2022. Del miler de visitants mensuals que, de mitjana, hi havia fins ara, s'ha passat a més de 3.000, segons confirmen des del Patronat que gestiona el recinte.

El 2021 es va tancar amb 14.000 visitants tot i els confinaments de la pandèmia. Superada la situació, l'objectiu per a aquest any és superar els 20.000 visitants.

El castell de Montsoriu domina el territori des de la falda del Montseny (Patronat del Castell de Montsoriu)

 

Batalla monumental amb medalla

Pel president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, la participació del castell en el programa 'Batalla monumental' de TV3 ha suposat una campanya de difusió molt important, ja que s'ha donat a conèixer el castell a bona part de la població catalana. El recinte va quedar en el tercer lloc de la final.

A més, el concurs televisiu ha aconseguit una altra fita: que la gent de la comarca se'l senti seu. Durant l'emissió d'aquest programa molta gent dels municipis veïns del castell van fer campanya a les xarxes perquè la gent el votés i això ha despertat una vinculació de la població amb el castell.

Les muralles concèntriques del castell van fer el recinte inexpugnable (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Un esforç amb recompensa

El castell de Montsoriu està al mig de dos termes municipals: Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu. Per arribar-hi cal deixar el cotxe en un aparcament pròxim, i enfilar una pista forestal de mitja hora. S'hi pot arribar en vehicles 4x4, però està prohibit.

Des del turó del castell de Montsoriu, hi ha una panoràmica que va de les comarques de Girona a Barcelona (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

L'esforç de la caminada, de 2,8 km, té la recompensa de descobrir un castell inexpugnable amb mil anys d'història, reformat i ampliat al segle XIV, i, en dies clars, unes vistes espectaculars que permeten veure el Montseny i les Guilleries, el mar, a Blanes, i, fins i tot, a l'horitzó, la torre de Collserola i la muntanya del Tibidabo, a Barcelona. Això fa evident el domini estratègic que, des d'aquesta muntanya rocallosa, tenien els senyors del vescomtat de Cabrera, una de les nissagues familiars cabdals en el passat medieval de Catalunya.

Espai de l'antic celler de Montsoriu (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Voltar per la Selva, seguint el patrimoni dels Cabrera

El castell és el punt de referència de la nova ruta cultural i històrica del vescomtat de Cabrera. Els antics vescomtes de Girona van ampliar els seus dominis per tot el país i més enllà, però l'epicentre és a la comarca de la Selva.

Fullet de la ruta turística del vescomtat de Cabrera (Patronat Vescomtat de Cabrera)

De moment, tretze municipis de la comarca s'han afegit a aquesta proposta, senyalitzant restes de monuments, cases fortes, nuclis antics, ermites i esglésies que es mereixen una visita. Des d'Hostalric a Anglès i Susqueda, de Blanes i Lloret fins a Maçanet i Caldes, d'Arbúcies a Caldes de Malavella i Vidreres. Però el projecte és ambiciós i ja se'n planeja una ampliació més enllà de la comarca, com ha concretat l'alcalde d'Arbúcies i president del Patronat, Pere Garriga.

Estem pensant en ampliar-ho cap a l'Alt Maresme, el Cabrerès, Girona, Empúries, Àger...Tot allò que era el verscomtat en el seu màxim esplendor. Aquest és un projecte de país, una marca de turisme potent. Volem que sigui un pal de paller del turisme a Catalunya.

Un estudi del Patronat indica que el patrimoni que engloba l'oferta del vescomtat, castell inclòs, podria atraure uns 50.000 visitants cada any.

Pere Garriga i Salvador Balliu van explicar, a finals de març, els projectes de futur a Montsoriu (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Obres i excavacions, al mateix temps

L'augment de visitants del castell no és impediment perquè s'hi continuï treballant. Una gran grua de color groc n'és l'exemple evident. Però és que el recinte del castell medieval és molt més gran del que avui es pot veure i visitar, i, per tant, hi haurà feina per a molts anys. Els projectes més immediats entre 2022 i 2023 se centren a recuperar l'antiga zona dels forns del castell, actuar a la terrassa oest i connectar-la amb la terrassa est per ampliar l'espai visitable. També es farà la recreació digital de la cuina que hi ha al recinte noble. Tot té un pressupost que supera els 125.000 euros que aportaran la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el mateix patronat del castell.

El vescomte de Cabrera ha fet d'amfitrió de la visita a Montsoiriu que van fer un grup d'alcaldes de la comarca de la Selva (Fèlix Martín- Catalunya Ràdio)

Ratafia de Montsoriu

El Patronat del Castell de Montsoriu també vol recuperar una recepta de la ratafia tradicional que es feia antigament en el castell. El president del patronat ha avançat que la intenció és mantenir els mateixos ingredients que es recullen en antics documents i amb les mateixes proporcions. Un cop tinguin els permisos necessaris, el destil·laran als cellers del mateix castell i el vendran als municipis que formin part del vescomtat de Cabrera.

El castell de Montsoriu organitza visites guiades de dijous a diumenge i fa horaris especials per Setmana Santa.

Visita guiada en una de les terrasses del castell, en un dia de boira (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)