"Des del silenci: Els garrotxins als camps nazis", narrat amb el testimoni de dos historiadors locals, ens transporta de les terres catalanes a l'horror de l'Holocaust, a través d'imatges d'arxiu i del testimoni de familiars dels deportats. Es recupera, així, una història fins ara desconeguda: la dels garrotxins que van acabar als camps nazis.
La première catalana del documental "Déu ho veu" tindrà lloc el 30 d'abril en el marc del Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi BCN Film Fest. Aquesta producció, amb participació de 3Cat, és un viatge a l'univers creatiu d'Òscar Tusquets Blanca, que ha deixat empremta en l'arquitectura i el disseny, amb obres al MoMA, el Pompidou o el Museu Dalí.
Inspirada en la música i la vida de Robert Wyatt, "Rock Bottom" és una història d'amor autodestructiva entre en Bob i l'Alif, una parella jove d'artistes immersos en la voràgine creativa i trencadora de la cultura hippie de principis dels anys 70. Les drogues convertiran un estiu apassionat en un malson, en un viatge oníric per la banda sonora de Wyatt: l'eufòria i l'angoixa de la creació artística, la fascinació inconscient per les drogues, el desencant amb la rutina i la degradació física i mental.
Amb només 14 anys, Arshaluys (Aurora) Mardiganian ho va perdre tot durant l'horror del genocidi armeni. Dos anys més tard, gràcies a la sort i un coratge extraordinari, va arribar a Nova York, on la seva història es va convertir en una sensació mediàtica. Protagonitzada per ella mateixa a "Auction of Souls" ("Subhasta d'ànimes"), un dels primers èxits de Hollywood, l'Aurora es va convertir en la cara d'una de les campanyes benèfiques més grans de la història americana.
La Yolanda s'enamora d'en Billy, un condemnat a qui coneix només per carta. Què la motiva, fins i tot després que en Billy cometi un assassinat a la presó i acabi al corredor de la mort, a mantenir una relació amb ell quan només es poden estimar des de lluny? El documental "Incondicional" és una recerca psicològica de l'amor: per què es persegueix l'amor quan hi ha tan poc a guanyar?
"Van disparar al pianista" explica la història d'un periodista musical de Nova York que emprèn una recerca per descobrir la veritat darrere de la misteriosa desaparició d'un jove virtuós del piano brasiler, Tenório Jr. La pel·lícula ens transporta als anys 60 i 70, una època de llibertat creativa en què es va desenvolupar el moviment musical llatinoamericà que va tenir un èxit universal, la bossa nova, just abans que el continent es veiés embolcallat per règims totalitaris.
"Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón" és un recorregut per la Barcelona fantàstica i misteriosa que l'escriptor va immortalitzar en les seves novel·les. L'obra de Zafón ha originat una trentena de guies de viatge literàries, que segueixen la pista dels escenaris originals per la Barcelona dels seus llibres.
La quinzena edició del D'A-Festival de Cinema de Barcelona ha distingit dos documentals coproduïts per 3Cat. D'una banda, el premi Un Impuls Col·lectiu x Antaviana per a "On eres quan hi eres?", on Jana Montllor intenta trobar el record del seu pare, el cantant i actor Ovidi Montllor. I de l'altra, "La nit de la infància", el primer treball de la directora Xisi Sofia Ye Chen, premiat en la categoria D'A Film Lab Barcelona.
"No pensem desaparèixer" parla del poder i la necessitat de somiar dels adolescents, sobretot en temps de guerra. La directora del documental, també originària del Donbàs, va fer un seguiment durant tres anys a cinc joves que havien viscut la guerra del 2014. Tot transcorre en l'impàs cap a la invasió russa del 2022. Enmig d'aquest panorama desolador, els cinc adolescents acaben formant part d'una expedició al Nepal.
"Tornem a fer una gran Turquia" segueix el viatge del productor audiovisual del documental, un català-turc, per veure els seus cosins a Istanbul, un fet que dona peu a dissipar els seus dubtes sobre Turquia i la situació actual. El documental fa una aproximació a la història, els contrastos del país i al govern d'Erdogan, a través de converses amb familiars, coneguts i experts.
Dues noies, la Simu i la Hu Xin, s'interessen pel nüshu, una escriptura que van inventar-se les dones xineses per comunicar-se entre elles i crear una xarxa de solidaritat en uns temps en què no tenien gairebé drets i en què vivien recloses a casa. Les protagonistes han nascut a la Xina moderna i, encara que les coses han canviat molt, "Les cartes ocultes" mostra com les formes antigues de fer i de pensar continuen tenint un pes important en aquesta societat.
El Racó d'en Binu va ser el primer restaurant català que va rebre dues estrelles Michelin fora de Barcelona, concretament a Argentona. Lluny d'aquell moment d'esplendor, avui, en Francesc i la Francina, propietaris del restaurant, resisteixen el pas del temps des de la seva cuina, immutables i inalterables.
Negociar conflictes internacionals és un art on tots els bàndols tenen molt a guanyar. El documental "Els negociadors, com construir la pau" proposa una mirada indagadora sobre la identitat i l'evolució de les persones que busquen solucions als conflictes armats del segle XXI, a llocs com Colòmbia, Mèxic, Sudan del Sud i els Balcans.
"La Fifla" fa un recorregut pels darrers cent anys de la història de la Punta, una pedania de la ciutat de València, a través de la vida d'una dona que resisteix el pas del temps i recorda tot el que ha vist, perquè no desaparegui. Passejant amb ella, es pot entendre com ha canviat la vida, així com la importància de la dignitat i la memòria. Una història particular sobre una vida, una família, un barri i una ciutat, que alhora parla d'amor, guerra, progrés i evolució d'una forma universal.