Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

El govern avisa Sílvia Orriols: estar en situació irregular no és un delicte

L'oposició de Ripoll troba "vergonyós" que l'Ajuntament faci servir les xarxes socials per demanar l'expulsió d'una persona que dormia al ras

Redacció

19/07/2023 - 17.49 Actualitzat 19/07/2023 - 22.38

El govern avisa Sílvia Orriols: estar en situació irregular no és un delicte
El consistori ha difós la imatge de la persona estirada a l'ombra d'un parc (Ajuntament de Ripoll)

La difusió a les xarxes socials que ha fet l'Ajuntament de Ripoll de la presència d'un ciutadà estranger dormint al carrer i la petició que es facin els tràmits per expulsar-lo del país han encès de nou el debat sobre la promesa de mà dura i tolerància zero contra la immigració irregular anunciada per l'alcaldessa d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols.

A l'home el van portar a la comissaria de la policia espanyola a Camprodon. No el van detenir. És un ciutadà marroquí que aquest dimarts a la tarda tornava a ser a Ripoll. Ha explicat que estava bé, que no l'havien retingut i que és a Ripoll de pas, camí d'Itàlia, on va a visitar uns familiars.

A part d'alcaldessa, Orriols és la responsable de la nova cartera que vincula seguretat i immigració (ACN/Lourdes Casademont)

Sense competències municipals

La directora general de Migracions i Antiracisme del Departament d'Igualtat, Eunice Romero, assegura que la situació irregular d'una persona no és un delicte sinó una falta administrativa.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha qüestionat l'actuació policial, i alerta, una vegada més, del perill de vincular immigració irregular amb delinqüència.

Romero considera que, sense necessitat d'amplificar el cas, la resposta ha de ser immediata:

"Complementant aquesta resposta amb la informació correcta, explicant, primer de tot, que aquesta persona no sabem que sigui un delinqüent, tot i que s'hagi plantejat com un perill."

I insisteix en la falta de competències municipals en aquest àmbit:

"Ella [l'alcaldessa Sílvia Orriols] no té competències sobre la regulació de fronteres. No té ni tan sols les competències exclusives en el cas de l'acollida. No és una matèria on pugui jugar.

No estem parlant d'algú preocupat per aquesta realitat. El que vol és utilitzar-la per erosionar el terreny del joc democràtic."

 

La difusió del cas a les xarxes socials

Una piulada de l'Ajuntament de Ripoll informava, aquest dimarts, que la policia local havia localitzat un ciutadà marroquí en situació irregular a l'estat espanyol i que estava dormint en un parc de la població. A partir d'aquí, els agents van contactar amb la policia espanyola, per si se li havia d'obrir un expedient d'expulsió.

L'alcaldessa de Ripoll defensa els tràmits realitzats. En declaracions a TV3 ha qualificat d'"impecable" l'actuació de la policia local. La resta de grups municipals en discrepen.

Des del seu compte personal a Twitter, Orriols assegurava que "entrar il·legalment és un delicte i que consentir-ho és generar un efecte crida que pot tenir greus conseqüències econòmiques i culturals".


Crítiques de l'oposició

La cap de l'oposició a Ripoll i líder de Junts, Manoli Vega, qualifica de "vergonyós" que l'Ajuntament hagi fet pública la fotografia de l'home dormint al carrer i explica que, en lloc d'estigmatitzar-lo, el que caldria és donar-li suport:

"El que toca és ajudar-lo, no fer-lo fora o expulsar-lo. I el que té menys sentit és pujar la fotografia a les xarxes socials i sentir-se'n orgullosos. Les coses no s'han de vincular. La delinqüència no té nacionalitat ni religió."

Assegura que, arran d'aquest cas, no han obert converses noves amb altres grups municipals per plantejar una moció de censura, i reconeix que la recent constitució del Consell Comarcal del Ripollès, amb un pacte tripartit entre PSC, ERC i la CUP, que a ells els ha deixat fora, encara ho fa més difícil.

Malgrat els retrets a la gestió d'Orriols, l'oposició no es posa d'acord per plantejar una moció de censura


ERC, disposada a pactar amb Junts; la CUP vol moció de censura

La portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Ripoll, Chantal Pérez, ha assegurat que deixen les portes obertes per arribar a un acord amb Junts tant a l'Ajuntament com al Consell Comarcal, "deixant de banda els interessos partidistes i apostant per un bé col·lectiu". També s'ha queixat de l'ús que s'ha fet del compte municipal de Twitter.

"Lamentem que Ripoll es torni a convertir en un circ. La gent que va votar Orriols s'ha de plantejar si realment el que volen és fer fora una persona del carrer o fer polítiques de convivència per integrar tothom."

Des de la CUP, el regidor Dani Vilaseca ha afirmat que "no pot passar ni un dia més" sense que es desallotgi l'extrema dreta de l'Ajuntament.

"Condemnem que l'Ajuntament de Ripoll i la policia local vulnerin els drets fonamentals i que es converteixin en delators de la policia espanyola. Després del que ha passat és una urgència democràtica la moció de censura."