Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

El malson de perdre la casa

Una família de Sant Cugat del Vallès pot haver de marxar d'on viu des de fa 34 anys, tot i que de moment el jutge ha suspès el desnonament previst

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

27/01/2022 - 14.19 Actualitzat 31/01/2022 - 08.44

El malson de perdre la casa
La finca en disputa és al barri de Can Trabal de Sant Cugat del Vallès (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

Núria Aliaga i les seves filles, la Carol i la Nuri, viuen en un habitatge de Sant Cugat del Vallès des de fa 34 anys, amb un contracte indefinit de renda antiga. El contracte el va firmar l'any 1987 la besàvia de les noies per part de pare -antiga propietària de la finca- amb els seus progenitors.

Ara fa 12 anys, la finca va passar a mans d'uns nous propietaris que la van comprar sabent les condicions de les inquilines. Només arribar els van dir que volien ocupar l'edifici sencer i els van oferir 20.000 euros perquè marxessin. Elles, però, no volen abandonar la seva llar.

12 anys d'enfrontaments als jutjats

La Carol Soto, la filla gran de la Núria, explica que les han volgut fer fora per via judicial, però també amb pràctiques de tortura psicològica, que han denunciat.

El malson de poder perdre la casa
La casa de les llogateres té un accés diferenciat (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

Dins la finca hi ha una casa dividida en dos habitatges: una planta baixa, on viuen els propietaris, i una primera planta, on resideixen les llogateres. Després que la família va rebutjar l'oferta per marxar, la propietat els va posar diverses demandes, que es van anar desestimant.

"Per no pagar el lloguer, que no és cert, perquè podem demostrar que hem abonat totes les quotes... També van denunciar que la meva mare havia causat danys a l'edifici, o que la meva gossa estava abandonada. Totes aquestes acusacions s'ha demostrat que no eren certes."

La declaració de ruïna econòmica que la família nega

El jutjat de Rubí que porta la part civil del cas ha donat la raó a la propietat en la darrera demanda que sosté la ruïna econòmica de l'habitatge, l'únic supòsit pel qual es pot trencar un contracte de lloguer de renda antiga: quan les obres que s'han de fer superen el valor de la casa.

El malson de poder perdre la casa
Les xifres que consten al conveni acordat amb l'Ajuntament i les que presenta el propietari 

La Carol sosté:

"Els propietaris han falsificat les xifres que constaven en un conveni de rehabilitació que ells mateixos havien acordat amb l'Ajuntament. En la denúncia adjuntem un document amb la comparativa de les dades. L'Ajuntament va valorar l'habitatge on vivim en més de 205.000 euros i no arriba a 16.000 el que costaven les obres. La propietat va presentar un document, validat pel seu arquitecte particular, que parla d'un valor de 34.000 euros de l'habitatge de lloguer i de prop de 206.000 el cost de la rehabilitació."

La Carol explica que l'informe que han presentat els amos de la finca ha modificat les dades que va avalar el pèrit municipal i per això van presentar una demanda per estafa processal.

De fet, entre els documents que la família presenta hi consta el document on l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès es persona en la causa com a acusació particular.

La via extrajudicial per fer-les fora de casa

La Carol i la seva família han presentat altres denúncies perquè consideren que des de fa 12 anys estan patint assetjament per part de les persones que van adquirir la finca.

"Ens van arrencar el número del carrer que correspon a la nostra casa, el 16, que teníem a l'entrada per on accedim a l'habitatge. Els propietaris han posat els números 16-18 a la seva porta d'entrada. D'aquesta manera no ens arriba ni la correspondència ni els paquets. Podem demostrar que persones del servei que treballen a casa seva han firmat trameses nostres, cartes de comunicacions oficials, notificacions dels jutjats i, fins i tot, temes mèdics."

El malson de poder perdre la casa
Els propietaris han numerat la finca com a 16-18 (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

En els documents annexos a la denúncia, la Carol també hi fa constar imatges i documents per provar altres atacs dels quals haurien estat objecte.

"Posen la música molt alta perquè no es pugui dormir i ens tremolen tots els vidres. A l'entrada de casa vam començar a trobar trossos de botifarra, d'hamburguesa, i de sobte la meva gossa es va posar malalta i va morir. El veterinari ens va confirmar que havia estat enverinada.

Hi ha fets més greus encara, que també hem denunciat com a mesura preventiva. Vam anar totes tres a visitar un tiet a la Cerdanya i el cotxe no anava bé. Quan el mecànic el va revisar, ens va dir que havien manipulat els frens del cotxe i que ho havia fet un professional."

El malson de poder perdre la casa
Les llogateres al·leguen que el 16 és el número de casa seva (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

Per tot plegat, han presentat denúncies als jutjats de Rubí contra els propietaris pels delictes continuats d'assetjament immobiliari, calúmnies, vulneració del dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, i per l'apoderament de correspondència.

El desnonament, de moment, aturat

El jutge ha decidit, aquest dijous, suspendre el desnonament de l'habitatge on viuen la Carol i la seva família, que estava previst per la setmana que ve.

El malson de poder perdre la casa
Acte de suport a la Núria i les seves filles (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

La propietat també ha demanat la presència dels Mossos d'Esquadra. Per part del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, que fa costat a la família de la Núria, ha parlat la portaveu, Mariona Bota.

"Un desnonament amb data oberta afegeix encara més patiment, perquè estàs en una situació d'angoixa de manera continuada. A més, les posa en una situació d'indefensió, perquè no poden comptar amb el suport de ningú que els faci costat durant tota la setmana les 24 hores."

El sindicat ja va donar suport a la família en un primer intent de desnonament, el novembre passat, en què familiars i amics es van situar davant la casa, de manera pacífica, esperant l'arribada de la comitiva judicial, que, finalment, va marxar.

La Carol, acompanyada de membres del sindicat, ha fet aquesta setmana una roda de premsa.

"A les portes del golf de Sant Cugat, perquè són el president d'aquí, l'empresari José Miguel Torres Moliner, i la seva dona, els que ens volen fer fora de casa nostra. Té influències, contactes i un gran poder adquisitiu. És una lluita de David contra Goliat. I ara, a més, ells diuen que són les víctimes."

Des de la propietat, de moment no han parlat amb els mitjans de comunicació ni tampoc ens han fet arribar cap document per defensar el seu posicionament.