Catalunya migdia (cap de setmana)
Redacció
20/08/2023 - 10.12 Actualitzat 20/08/2023 - 10.12
A causa de la sequera que viu el país, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va decidir limitar el consum diari d'aigua en diversos municipis. El subministrament d'aigua potable als domicilis depèn dels ajuntaments, que també tenen potestat per decidir quines restriccions apliquen per garantir que no se sobrepassi el consum màxim fixat per l'ACA.
Als municipis del litoral, aquestes restriccions han tingut un element en el punt de mira: les dutxes de les platges. Mentre que molts ajuntaments han optat per tancar-les, d'altres han decidit mantenir aquest servei. Alguns han apostat per una via intermèdia: deixar només operatius els rentapeus.
Sigui com sigui, el mapa de les dutxes tallades al llarg de la costa catalana és desigual.
A les comarques de Barcelona, on hi ha excepcionalitat per sequera, no hi ha una posició comuna pel que fa a les dutxes i rentapeus de les platges, tot i que la majoria de municipis han optat per tancar-les.
Comencem el recorregut a Barcelona, on funciona una dutxa a cada platja, excepte a la de Sant Miquel, on n'hi ha quatre en marxa i també als tres punts de bany assistit.
A Castelldefels, a mitjans de juliol van reobrir els rentapeus després de constatar que els banyistes feien servir les fonts del passeig com a alternativa, com explica Marc Soler, regidor de platges del municipi.
"Teníem problemes perquè venia molta gent a la platja de Castelldefels, com cada any, i al sortir de la platja anaven a les fonts d'aigua a rentar-s'hi els peus. Aleshores es taponaven i feien un efecte horrorós: el passeig marítim estava brut, tacat d'aigua amb sorra."
En canvi, a Sitges, on tenen una vintena de platges equipades amb aquest servei, aquest estiu no en funciona cap. El regidor de Platges, Nacho Rubí, calcula que s'estalviaran uns 24.000 metres cúbics d'aigua i està convençut que és el que toca fer en una situació de sequera com la que estem travessant.
"Tenim calculat que cada usuari pot gastar uns 50 litres diaris d'aigua entre la dutxa i el rentapeus, només utilitzant una vegada aquest servei. Són 24 milions de litres d'aigua!"
En canvi, a Vilanova i la Geltrú funcionen tots els rentapeus de les platges i una dutxa. Pel regidor de Serveis Urbans de l'ajuntament d'aquest municipi, Gerard Llobet, no s'incompleix el decret de reducció d'aigua que ha imposat l'ACA.
"Volem facilitar una higiene mínima bàsica a les persones que se'n van de la platja."
També estan tancades les dutxes i rentapeus a les platges de Mataró, Gavà, el Prat, Calella o Badalona.
A les comarques gironines, els municipis de la Costa Brava han optat per tancar el servei de dutxes de les platges per estalviar aigua. És una mesura que han pres de manera preventiva a partir de les recomanacions que han emès les administracions en el context de sequera.
Els ajuntaments que gestionen les platges de la costa gironina han decidit apostar per l'estalvi d'aigua i seguir les recomanacions de l'ACA i del Pla Especial per la Sequera, segons fonts del Dipsalut, l'organisme de salut de la Diputació de Girona.
Alguns van optar per no activar el servei de dutxes a les platges ja a l'inici de temporada, quan s'acostumava a fer. És el cas de Roses, on no es van obrir les dutxes a finals de juny com habitualment, o de Blanes.
A l'Escala, també han decidit no obrir les dutxes com a mesura de prevenció, tot i que l'aqüífer del municipi està en situació de normalitat. A municipis com Platja d'Aro o Tossa de Mar s'ha actuat de la mateixa manera.
Tampoc funcionen les dutxes a la platja a Sant Feliu de Guíxols, una mesura que, segons Marifé Larragay, regidora de Medi Ambient, s'ha acordat entre diversos municipis.
"Des del 6 de maig estem en situació d'excepcionalitat per sequera. Llavors vam decidir tancar totes les dutxes de les platges. La gent al principi preguntava, però després ho entenien perfectament. Això va estar consensuat amb poblacions costaneres de Girona per fer-ho unànimement."
Des del Dipsalut apunten que aquesta situació els ha obligat a reorganitzar el servei que donen als ajuntaments, que inclou l'anàlisi de les aigües de les dutxes i els rentapeus.
La majoria dels municipis de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre que estan en prealerta majoritàriament han tancat aquest estiu les dutxes de les platges, però han deixat els rentapeus oberts.
A l'Ametlla de Mar, en canvi, només van tancar algunes dutxes en situació d'alerta, i ara funcionen totes, com explica el regidor de Medi Ambient, Amadeu Comes.
"Nosaltres tenim caletes petites amb una o dues dutxes a cada. Quan vam sortir de l'estat d'alerta, vam decidir recuperar el servei de dutxes."
Gran part dels municipis costaners, però, han estat estrictes a l'hora d'adoptar les mesures recomanades de restricció a les dutxes de les platges. La majoria han tancat totes les dutxes i han habilitat únicament els rentapeus, com ara Altafulla, el Vendrell, la Ràpita o Cambrils. L'alcaldessa d'aquest últim municipi, Camí Mendoza, destaca que la gravetat de la sequera els va fer prendre la decisió de tancar les dutxes de la platja i mantenir els rentapeus oberts.
"Com en qualsevol municipi turístic, ens agrada donar bons serveis a les platges, però aquest aquest estiu, davant de la situació que tenim amb l'aigua, hem pres la mesura de deixar oberts només els rentapeus."
Altres municipis de la Costa Daurada han optat per obrir les dutxes parcialment, com Salou, Vila-seca o Tarragona, que en té el 50% en funcionament.