El podcast d'investigació premiat amb un Ondas que posa nom als desapareguts al mar.
ESCOLTA-HO ARAInvisible als ulls de gran part de la població, hi ha una xarxa ciutadana transfronterera que col·labora per ajudar les famílies de les persones que desapareixen al mar intentant arribar a Europa. Viatgem a França per conèixer la tasca dels activistes Hervé Zoumoul i María Ouko. Ells ens ajudaran a seguir el rastre d'una embarcació pneumàtica que va sortir amb 34 persones a bord des de Lamsid, al Sàhara Occidental, en direcció a les Canàries quan la zona estava en alerta màxima per l'impacte del cicló Hermine.
L'1 d'octubre del 2022 un vaixell mercant localitza una pneumàtica desinflada a la deriva al sud de Gran Canària. A l'interior hi troben un supervivent, el Fofana, i quatre cadàvers. És la mateixa embarcació que va sortir de Lamsid gairebé nou dies abans amb 34 persones a bord. Hi ha 29 desapareguts. Les famílies en origen viuen en un estat d'incertesa esperant una trucada que no arriba. Viatgem al Senegal per parlar-hi.
El Fofana va passar gairebé nou dies a la deriva a l'Atlàntic. Era l'única persona viva en una neumàtica on es van trobar quatre cadàvers. Quan el van rescatar el seu estat de salut era molt fràgil. Què va passar durant la travessa? Com va ser la recuperació del Fofana i què va explicar? I els cossos? Qui són? Com i on s'enterraran? A les famílies els arribarà aquesta informació?
Els acords de pesca entre la Unió Europea i el Senegal han omplert l'oceà Atlàntic de vaixells que buiden els fons marins i deixen sense recursos moltes famílies. El Babacar Niang era un pescador experimentat al seu país. Davant d'un plat buit i d'un present sense perspectives, va decidir, amb altres pescadors com ell, omplir els cayucos de joves que volien arribar a Europa.
El 22 de setembre del 2022 una embarcació amb 58 persones a bord, entre les quals 14 dones i dos nens, surt de Tan-Tan, al Sàhara Occidental, rumb a les illes Canàries. En aquesta pastera hi viatja la dona de Bakary Diakité, la Cira. I la germana del Bakary Faty, la Maïmouna. Des d'aleshores, les famílies, originàries del Senegal, no en saben res ni tenen constància que el vaixell hagi arribat a destí. És el que es coneix com un naufragi invisible.
L'Hervé Zoumoul continua investigant què va passar amb l'embarcació on hi viatjaven 58 persones i de la qual s'ha perdut el rastre. L'equip del programa, per la seva banda, estreny llaços al Senegal amb les famílies que busquen respostes. En la ruta pel país també poden visitar un marabut, el líder espiritual de les comunitats, que té un paper molt important a l'hora d'apaivagar els neguits dels que esperen. El fet migratori està ple de grisos i la investigació del naufragi acaba amb un gir inesperat.
El Mor viu a Tarragona i és pescador. Va arribar en pastera a les Canàries fa 15 anys, deixant enrere el Senegal. Un dels seus germans, el Khadim, malviu a Tànger, al Marroc, amb l'únic objectiu de travessar l'estret de Gibraltar. Ho ha intentat cinc vegades. Per a ell no és cap obstacle que un altre dels germans, el Maisa, s'enfonsés la primavera del 2017 al mateix paisatge que ell vol deixar enrere.
El Maisa va intentar arribar a Espanya el 2017 però l'aigua se'l va empassar a l'estret de Gibraltar. Qui era aquest jove senegalès? Com i on vivia? Què buscava a Europa? Viatgem a Fimela per conèixer la seva família. La seva mare, l'Aïssatou, ha perdut la salut esperant notícies del seu fill. Mentrestant, a Andalusia, José Maraver, cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim i Serveis de Trànsit Marítim de Tarifa, ens explica què va passar la nit que el Maisa va desaparèixer.