La Maria Nicolau ens ensenya a fer algunes de les postres gelades més recordades de la infància per a tota una generació. Del Frigopié al pastís de whisky i la Comtessa, passant per la llimona gelada o el gelat de Crocanti.
La cuinera Maria Nicolau proposa un seguit de sopes fredes per prendre a l'estiu. Per exemple, una crema freda de tomàquet que no té res a veure amb el gaspatxo, una crema feta amb restes de pollastre a l'ast, una altra d'elaborada amb blat de moro, una crema de julivert, una d'espàrrecs i, finalment, una crema de marisc.
La cuinera Maria Nicolau explica la recepta per fer la base de brioix per elaborar les coques de Sant Joan. Serveix tant per a la coca de pinyons, la de crema o la de fruita confitada. També proposa fer crema pastissera a casa, però per a la coca de llardons, recomana comprar la pasta de full i després elaborar-la amb llardons, ou, pinyons i sucre.
La Maria Nicolau dona idees per no perdre's en la "jungla de la informació" que trobem als envasos d'aliments. Què vol dir un producte cuinat a l'estil "casolà" o "natural"? Com està regulat el terme ecològic? Parlem també de dates de caducitat, de les llistes d'ingredients i del "valor nutricional" dels productes que trobem als supermercats.
La Maria Nicolau proposa un decàleg d'idees per fer més saborosos els plats vegetals. D'entrada, comprar bons ingredients. Fer servir tècniques de cocció que potenciïn el gust. Coure amb menys aigua. Caramel·litzar les verdures a la paella. Posar-hi all, ceba, nyora, pebrot. O sofregir els vegetals a la cassola, abans de bullir-los. Tallar els ingredients en petites porcions. Integrar bolets als plats, que donen un gust intens, o fer una picada. I, sobretot, posar-hi imaginació: "entrebancs" a tot arreu, des d'una amanida fins a una crema o un arròs.
La Maria Nicolau anima tothom a consumir verat, un peix blau de temporada, de preu assequible, que es pot cuinar de moltes maneres. A la planxa, arrebossat o en escabetx. La Maria proposa fer-lo amb un refregit d'alls laminats i tomàquets cirerols, o curat amb sal i sucre i una vinagreta de suc de taronja, oli i salsa de soja. També planteja fer un brou de verat, i recorda que es poden cuinar les bosses d'ous i els lletons que porta aquest peix en època de reproducció.
La Maria Nicolau proposa cuinar pollastre fregit a l'estil americà, com el fan a Kentucky. La clau està a marinar-lo amb una barreja de farina, aigua, set herbes i quatre espècies, abans d'arrebossar-lo amb la mateixa mescla, però seca. Explica que un familiar del fundador de la multinacional KFC va filtrar la fórmula secreta d'aquest fast food fa uns anys.
La pastisseria Sant Llehí, de Sant Antoni de Vilamajor, ha passat d'elaborar 15 pastissos de formatge setmanals a fer-ne 200. Aquest boom es deu a l'èxit del premi al millor pastís de formatge de Catalunya, obtingut a l'última fira Lactium. La Maria Nicolau ve amb un munt de receptes i trucs per cuinar diferents pastissos de formatge. Per llepar-se'n els dits.
La Maria Nicolau repassa tots els trucs que hi ha per evitar plorar quan tallem ceba. Són mites o funcionen? A més dels de la ceba, Nicolau també explica si va bé allò de posar una cullereta de cafè per evitar que s'esbravi una ampolla de cava oberta, o posar un tap de suro als guisats perquè la carn quedi més tendra.
La Maria Nicolau dona consells per cuinar vedella, sense que el bistec quedi com una sola de sabata. El bistec, tomba i tomba. El filet a la planxa, millor girar-lo sovint, i, quan apareixin a la superfície unes gotetes vermelles, està "al punt". Millor, amb sal i pebre. D'altra banda, per estovar la carn, proposa tallar-la en sentit perpendicular a la seves fibres musculars. També s'estova amb una cocció lenta, com la dels rostits o els estofats, o marinant-la: amb vi, amb vinagre, amb àcids com la llimona, o fins i tot amb llet.
La Maria Nicolau dedica la seva "Cuina de resistència" a una de les carns més sofertes del món: el llom de porc. Diu que hi ha vida més enllà de l'entrepà de llom amb formatge o del llom a la planxa amb all i julivert. Diferencia la llaminera del llom, el cap de llom, el llom de dos colors i les llonzes. Apunta quines parts són més tendres i gustoses, i explica dues receptes: el llom farcit i el llom a l'estil vitello tonnato.
El pa pla sense llevat és un aliment i un símbol alhora. En trobem en tots els àpats i rituals de la Pasqua jueva. La Maria Nicolau explica l'origen de la matsà, i com s'elabora: amb farina, aigua, una mica de sal, i oli d'oliva, si es vol. Les normes d'alimentació kosher restringeixn el consum d'animals, com el porc o el conill, i, a més, durant la Péssah, explica la Maria, també està prohibida la ingesta d'aliments que continguin i puguin tenir tractes de determinats cereals fermentats, i que hagin estat en contacte amb l'aigua més de 18 minuts.
La xef d'El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, que a finals de mes deixa de treballar al restaurant, ens parla avui d'una de les seves "llaminadures primaverals preferides": les faves tendres i els pèsols. Dona consells per aprofitar-los fins a l'última unça. I proposa fer des d'un risotto amb pèsols frescos i ceba fins a crema i puré de pèsols (congelats), o receptes de "xiulets", les faves tendres amb les tavelles.
La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, dona consells per conservar i menjar les maduixes i els maduixots. No les tapeu hermèticament. Deixeu-les respirar. Renteu-les just abans de menjar. I compreu-ne en petites quantitats, si no és que en vulgueu fer melmelada. Precisament aquesta és una de les receptes que explica, la de confitura de maduixots, del francès Pierre Hermé. També proposa fer sanvitxos de maduixes i canyella, i uns altres de formatge fresc, maduixots a rodanxes i fulles de borratja.
La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, explica com hem de guardar les patates que comprem perquè no se'ns grillin i què hem de fer amb les patates verdes. I repassa les diferents varietats: kennebec per fregir o guisar, monalisa o red pontiac per bullir.
La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, invoca el paper històric de les dones com a pal de paller de l'economia del món rural i responsables, en el seu moment, de matar conills, ànecs i pollastres. Explica, pas a pas, com es mata un pollastre i se n'aprofita tot per a la cuina. Per fer rostits, fideus, arrossos, sopa i caldo, i pits arrebossats. Els oients hi diuen la seva, sobre si compren el pollastre sencer o per peces.
La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, treu tot el profit dels cítrics abans no marxi l'hivern. A més de suc, proposa fer una amanida amb col blanca, bulb de fonoll, taronja i iogurt; confitar la pell de la taronja per amanir pans de pessic o endolcir les infusions; també suggereix uns pastissets d'ametlla i taronja; i de la mandarina, proposa aprofitar-ne la pell per incorporar-la a guisats de vedella o pollastre. La llimona també combina molt bé amb el pollastre, ja sigui a l'ast o arrebossat.