A "El racó de pensar", David Fernàndez i Xavier Antich repassen alguns dels noms que ens han acompanyat aquesta temporada a "El racó de pensar". També presenten l'antologia de textos "La naturaleza del fascismo", de Karl Polanyi, un llibre per lluitar contra el feixisme.
Amb motiu de les dues jornades dedicades a George Orwell al CCCB, a "El racó de pensar" parlem d'aquest escriptor i periodista britànic amb Xavier Antich i amb Miquel Berga, professor de Literatura anglesa a la UPF i especialista en Orwell. Recordem "1984", un peculiar tractat sobre els mecanismes del totalitarisme.
A "El racó de pensar", amb el periodista David Fernàndez i el filòsof Xavier Antich, parlem de la violència i les seves diverses formes a partir de l'assassinat de George Floyd. Fernàndez i Antich han dit que "el racisme no és només un problema individual. El gran problema del racisme és quan la institució, l'estructura i el sistema justifiquen les actuacions policials".
A "El racó de pensar", el periodista David Fernàndez i el filòsof Xavier Antich ens presenten Slavoj Zizek, "filòsof poca-solta però d'una gran lucidesa". Zizek és l'autor de "Pandèmia", considerat el primer assaig teòric sobre el coronavirus i les seves conseqüències. El filòsof eslovè reflexiona sobre la crisi i la necessitat de repensar el sistema polític actual.
"El racó de pensar" reflexiona al voltant d'una iniciativa compartida entre Coop57, Òmnium i ECAS, que ara presenta la seva nova campanya de recollida de fons. Tot el que es recapti anirà a parar a projectes pensats per plantar cara a la crisi social i econòmica que ens deixa la pandèmia.
A "El racó de pensar", el periodista David Fernàndez i el filòsof Xavier Antich parlen dels drets i les llibertats que perillen en un estat d'alarma, i diuen que no es poden suspendre drets en l'estat d'alarma, només limitar-los. També parlen del paper de l'Estat quan és sancionador i vigilant.
El món digital és un guany per a la societat o representa un empobriment en una altra mena d'experiència? Hi ha alguna alternativa a la digitalització? En parlem a "El racó de pensar" amb David Fernàndez i Xavier Antich.
A "El racó de pensar", David Fernàndez i Xavier Antich parlen de la "nova normalitat". Què vol dir? Aquesta "normalitat" repetirà errors passats? Quins són els conceptes clau per entendre cap a on anem? Perquè, segons David Fernàndez i Xavier Antich diuen, "tothom és igual davant la Covid, però la Covid no és igual davant de tothom."
A "El racó de pensar", el filòsof Xavier Antich i el periodista David Fernàndez ens recomanen llibres d'Alba Sidera, Adorno, Montserrat Roig, Amat-Piniella, Santiago Alba Rico i Marina Garcés. Tres cistelles de llibres que ens ajudaran a entendre el passat, el present i el futur.
Per què s'ha militaritzat el discurs de la pandèmia? Per què hi ha feines que les fan unitats militars si les podrien fer civils? Podem convertir qualsevol cosa en una guerra? Si es fa amb una alerta sanitària, es pot fer amb la dissidència? En parlem a "El racó de pensar" amb David Fernàndez, activista i periodista, i Xavier Antich, filòsof.
Tot canviarà després del coronavirus? Anirem cap a un cooperativisme clar? O el capitalisme no es pot refundar? A "El racó de pensar", ens acompanyen David Fernàndez, activista i periodista, i Xavier Antich, filòsof.
A "El racó de pensar", amb el filòsof Xavier Antich parlem de "Brigadistes. Vides per la llibertat" de Jordi Martí-Rueda (Tigre de papel), de l'internacionalisme solidari i de la solidaritat entre els pobles. Un llibre divulgatiu amb 60 relats i 60 fotografies de brigadistes d'arreu del món que van venir per lluitar per la llibertat durant la Guerra Civil.