Xavier Torra és el president d'Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya, i ha sigut l'últim convidat de la temporada de Genís Roca a l'espai "Hola, segle XXI". Ens ha explicat que qualsevol producte necessita tecnologia per tirar endavant, i que no totes les empreses (sobretot les petites i mitjanes) tenen l'estructura i la capacitat per assumir aquesta necessitat. El seu objectiu: ajudar-les a tirar endavant.
L'Elena Neira és experta en distribució audiovisual, i avui ha sigut a l'espai "Hola, segle XXI", amb en Genís Roca. Entre d'altres, hem parlat de la 'bulímia audiovisual', de la transformació que està vivint l'audiència (de lineal a sota demanda) i de com les plataformes marcaran el ritme de la producció audiovisual.
L'Eva Faustino és advocada especialitzada en Dret de la Propietat Intel·lectual i avui ha visitat en Genís Roca a l'espai "Hola, segle XXI", per comentar cap on està evolucionant el mercat i el negoci musical. Actualment, l'espectacle en directe és el que genera més benefici a un músic; i les plataformes digitals els suposen un ingrés tan minso que no en podrien viure.
"Transformar digitalment una empresa significa sotmetre-la a una transformació cultural, basant-se en la tecnologia i la digitalització." La Laura Gil és la directora del Departament de Transformació Digital de Damm, i avui ha estat amb en Genís Roca a l'espai "Hola, segle XXI" per explicar-nos com s'han de transformar les grans corporacions. Basant-se en l'experiència de la seva empresa, no ha dubtat a assegurar que hem d'aprendre a treballar de manera més col·laborativa, i que anem encaminats a trencar els sistemes jeràrquics tradicionals.
El coronavirus ha capgirat les nostres vides de dalt a baix, també pel que fa al turisme. Com és i quin futur espera el turisme del segle XXI? Ens costarà tornar a voltar pel món? Com serà el turisme que visiti Catalunya en l'era post-Covid? Hi responem amb el Genís Roca i l'especialista en ordenació i planificació d'espais turístics José Antonio Donaire.
El director general de Participació Ciutadana ha estat avui a l'espai "Hola, segle XXI" amb en Genís Roca. Sobre el vot electrònic, afirma que "és un tema polític" i que "és molt factible, com a mínim, pel vot exterior". Ismael Peña-López assegura que en un futur "votar serà decidir cada dia què passa al teu voltant, però des de casa". I és que, des del seu punt de vista, els governs haurien de ser una plataforma que els ciutadans haurien de poder utilitzar per prendre decisions.
A l'espai "Hola, segle XXI", en Genís Roca ha convidat Angie Rosales, fundadora i directora de Pallapupas. Ens ha explicat l'enorme impacte positiu que tenen no només sobre els malalts i les famílies, sinó també en el personal sanitari, i fins a quin punt "l'humor ajuda la salut i és un revulsiu contra la grisor (d'un hospital)".
Al Barcelona Supercomputing Center hi trobem un dels ordinadors més potents d'Europa. El seu director associat, en Josep Maria Martorell, ha estat amb en Genís Roca a la secció "Hola, segle XXI", i ens ha explicat que gràcies a aquest superordinador, per exemple, es pot predir quants llits d'hospital podem arribar a necessitar en els propers dies. Tot i aquesta capacitat de càlcul, "és urgent que Europa recuperi la sobirania tecnològica", ha assegurat, i sembla que tant la comunitat científica com els diferents governs, i fins i tot la mateixa Comissió Europea, treballen amb aquest objectiu.
Passen els anys i les matemàtiques són encara un dels ossos més durs de rosegar per alguns estudiants. Potser resulta que la manera d'ensenyar-les hauria de canviar? Andreu Dotti va fundar InnovaMat fa quatre anys pensant precisament això. I ara 125.000 alumnes de 693 escoles aprenen matemàtiques amb la seva proposta. Avui a "Hola segle XXI" ens ha vingut a explicar la seva idea: construir unes matemàtiques més competencials, on al coneixement s'hi arriba a través del diàleg.
Abans de l'arribada del coronavirus, el negoci de la música ja estava profundament alterat: la caiguda de la venda de música en suport físic, l'arribada de les plataformes de streaming, la configuració de grans grups internacionals que compren drets d'artistes, discogràfiques i festivals... Amb la pandèmia, l'aturada dels espectacles en directe, la por d'anar a llocs amb gran afluència de públic ho ha agreujat. I en el futur, moltes tecnologies que suposadament poden canviar encara més les coses. Amb Genís Roca ens preguntem: Com serà el futur de la música en directe? La resposta ens la porta el fundador i director del Festival Cruïlla, Jordi Herreruela.
En la setmana de la Cultura de Catalunya Ràdio i TV3 parlem amb Jordi Amat, autor de "El fill del xofer". Seguint les vicissituds d'un periodista, l'Alfons Quintà, el llibre repassa la relació entre el poder i els mitjans de comunicació a Catalunya durant els darrers 50 anys.
La Clara Navarro, cofundadora i codirectora general de la Fundació Ship2B, té clar que sí, i que si ens carreguem el planeta els negocis -cap negoci- no tindran futur. La seva fundació es dedica a accelerar start-ups d'alt impacte social, i ajuda les empreses a integrar el propòsit social en el seu discurs. Això sí, el que tenen molt clar és que el que té valor no és la idea, sinó que al darrere hi hagi un equip capaç de tirar-la endavant.
La Karma Peiró és periodista especialitzada en internet, societat digital i periodisme de dades. Amb ella parlem de periodisme de dades, de com gestionar la informació que ens aporten; i també de "fake news", i de com n'és de difícil esbrinar quan una cosa és veritat o mentida.
El degà de la Barcelona School of Management (Universitat Pompeu Fabra) ens explica quina serà (o hauria de ser, segons el seu punt de vista) la Universitat del segle XXI. A les portes del curs 20-21 i encara amb els efectes de la Covid ben presents, ells aposten pel model presencial remot, en què el professor i alguns alumnes són a classe, i la resta segueixen la formació des de casa i on-line. Això permet, per exemple, que els estudiants internacionals que aquest curs el volien fer a Catalunya no perdin l'oportunitat de fer-lo.
Com porteu el tema de compartir dades personals per xarxes socials i les apps? Sou conscients de fins a quin punt l'anomenada vida digital ha canviat (o no) les vostres relacions personals i professionals, els darrers anys? Existeix la privacitat? Acceptem totes les "cookies" sense miraments, però en canvi no volem instal·lar-nos aplicacions que sàpiguen on som. La sociòloga Liliana Arroyo mira d'explicar-nos per què.
Com es desenvolupa una vacuna? Quant temps es triga? Som optimistes, amb la vacuna de la Covid-19? Montserrat Vendrell és doctora en Biologia i sòcia al fons d'inversió Alta Life Sciences, i avui ha vingut al "Hola, segle XXI" d'en Genís Roca per provar de donar-nos resposta a totes aquestes preguntes.