La nutricionista del 'Sé com fer-te feliç' adverteix que diversos informes científics publicats al PubliMed (la biblioteca internacional d'articles mèdics) alerten que cal vigilar la suplementació vitamínica perquè en molts casos és innecessària. Tremoleda afirma que una alimentació equilibrada i rica en vitamines és, per contra, la millor garantia per disminuir el risc d'afeccions cancerígenes.
El 'Sé com fer-te feliç' analitza l'eficàcia dels suplements que es prenen per millorar el rendiment intel·lectual. Silvia Tremoleda assegura que la cafeïna és de les poques substàncies que està provada com una ajuda efectiva per a la concentració perque actua en el sistema nerviós i ens treu la sensació de fatiga. La nutricionista apunta que l'autoritat europea de seguretat alimentària diu que no hi ha cap relació causa-efecte entre substàncies com el ginseng o la gelea reial, i les suposades propietats que se'ls adjudiquen. Tremoleda insisteix que una alimentació equilibrada i un mínim de set hores de son són la millor recepta per un bon rendiment intel·lectual.
Sílvia Tremoleda puntualitza: l'astènia és esgotament físic i pot aparèixer en qualsevol moment de l'any. L'anomenada astènia primaveral no existeix com a tal, sentencia la nutricionista de 'Sé com fer-te feliç'. L'especialista aclareix que de vegades els canvis d'horari i de llum associats a la nova estació, poden provocar un cert cansament en algunes persones. La manera de fer-hi front - diu Sílvia Tremoleda - passa per fer activitat física cada dia ( amb moderació ) i mantenir uns horaris de dormir i de menjar molt regulars. Afirma que "dormir poc de manera habitual acaba passant factura a nivell físic i mental" i que s'ha d'anar en compte amb el consum dels suplements que proliferen en aquesta època de l'any per combatre la falta d'energia.
En el cas de la fructosa, el nostre cos o bé no absorbeix o bé no metabolitza aquest tipus de sucre que contenen les fruites i això ens provoca un malestar que de vegades ens costa d'identificar. La nutricionista del 'Sé com fer-te feliç' explica quins són els símptomes de les intoleràncies més comuns, com ara les que genera el consum de gluten, o de lactosa. També detalla els graus d'afectació que existeixen. En alguns casos, aquesta mena d'afeccions són hereditàries i totals, i en d'altres l'organisme ha anat desenvolupant un rebuig progressiu a algunes substàncies, que de vegades és parcial. Sílvia Tremoleda subratlla la importància de consultar l'etiquetatge dels productes alimentaris per confirmar que no hi ha traces de substàncies al·lergògenes.
El metabolisme és un procés físic i químic que converteix el menjar en energia. Per accelerar-lo, la millor manera és recórrer a l'activitat física. És fonamental també - apunta Sílvia Tremoleda - fer cinc àpats al dia i menjar proteïna en cada menja. No hem de fer cas de dietes miraculoses. La nutricionista adverteix que una dieta molt baixa en calories fa que el cos s'acostumi a cremar menys. Per a que els entrenaments siguin realment efectius cal anar a buscar sempre una mica més d'esforç. D'aquesta manera evitem que el nostre cos s'acostumi.
La nutricionista de 'Sé com fer-te feliç' adverteix que la proteïna vegetal té un valor biològic baix i que normalment als aliments d'origen vegetal els falta un aminoàcid. Per això - diu Sílvia Tremoleda - convé barrejar-ne més d'un, i fer-ho de manera equilibrada. Afegeix que els fruits secs són molt convenients, amb mesura, per no disparar el greix i que hi ha vitamines i minerals que només es troben en productes d'origen animal. Hem de buscar aliments que compensin aquesta mancança. Fer una dieta vegetariana no és necessàriament millor que una que no ho sigui - apunta Sílvia Tremoleda - i puntualitza que aquest model d'alimentació no es tradueix necessàriament en una pèrdua de pes.
Sílvia Tremoleda està entrenant Mercè Morral, que participa a "La Marató dels oients" de Catalunya Ràdio. Falta un mes per a aquesta cursa i totes dues expliquen en què consisteixen els passos per preparar l'últim tram de l'entrenament. Aquest és un objectiu -remarca la Sílvia- que requereix entre 18 i 20 setmanes d'adaptació, amb un quadre d'exercicis que combinen el "running" amb la natació i diverses sèries d'activitats al gimnàs. Amb disciplina i regularitat, la marató es converteix en una prova assequible per a qualsevol persona que estigui en bones condicions físiques.
Sílvia Tremoleda ens suggereix menús alternatius, idonis per fer front a les baixes temperatures, i que no ens fan guanyar pes. És evident que l'hivern ens fa agafar gana. El nostre cos necessita aliments que ens ajudin a treure el fred del cos i el més temptador és optar per àpats contundents i sovint massa greixosos. Què aconsella la Sílvia? Els brous vegetals, els llegums i la fruita al forn són bones opcions per contrarestar el fred, sense haver de patir per la bàscula. Una altra alternativa saludable: la llet desnatada amb cacau enlloc de la xocolata desfeta, i unes torrades de pa amb una mica de sucre com a substitutiu d'un berenar amb xurros.
Rubén Figueres va formar part de l'equip d'assessors de Barack Obama en la campanya per la reelecció, l'any 2012. La seva agència de comunicació treballava per captar el vot hispà en favor del president. El pròxim repte de Figueres és la reelecció de l'alcalde de Chicago, la ciutat on viu des de fa prop de vint anys. Figueres explica la seva experiència professional i vital al llibre "De Gandia a la Casa Blanca" i en concret, de com l'esport l'ha ajudat a aconseguir l'èxit, no nomes a la feina, sinó en la gestió del seu temps. Figueres comparteix amb Silvia Tremoleda l'afició pel triatló. Per a tots dos, la pràctica de l'esport és un estil de vida, un hàbit absolutament incorporat en les respectives rutines, que aporta beneficis a tots els nivells.
Diu Sílvia Tremoleda que la indústria alimentària no sempre té interès a posar molta informació a l'etiquetatge i que de vegades posa les coses difícils als consumidors. Les etiquetes dels productes han d'informar sobre les proteïnes, el greix, els hidrats de carboni, el sucre, etc. Malauradament de vegades estan redactades amb lletres molt petites i gairebé il·legibles. Un fet, que en complica encara més la comprensió. La nutricionista adverteix de la importància de fixar-se en la quantitat de sal i de sucre que contenen els aliments que comprem. També és bàsic veure quin tipus de greix ens aporten. Diu que hem de tenir en compte que el consum diari de sal no ha de superar els cinc grams diaris, i que els cereals pel públic infantil acostumen a portar massa sucre.
Al "Sé com fer-te feliç", Silvia Tremoleda fa un repàs de les alternatives que tenim per endolcir. Tot i això, la nutricionista recomana no afegir sucre a bona part dels aliments, que - segons recorda - ja en duen de manera natural. Diu Tremoleda que hauríem d'acostumar-nos a prendre els iogurts, el cafè, etc, sense res o amb un edulcorant. Alerta sobre les begudes refrescants, que contenen gran quantitat de sucre i exposa les propietats d'aquests productes que s'utilitzen com a substitutiu. L'estèvia, una planta que endolceix molt, és un dels edulcorants que estan més de moda en aquests moments.
La nostra 'coach' del 'Sé com fer-te feliç' ens dóna consells per amortir els efectes dels excessos que fem durant el Nadal. Segons la nutricionista hem de poder menjar de tot però intentant fer-ho amb moderació, vigilant les quantitats i controlant aquells aliments que són més calòrics, com ara el torró i l'alcohol. Convé també - diu Silvia Tremoleda - que no aparquem del tot l'exercici físic durant aquestes dates. També desaconsella que ens saltem altres àpats per 'fer lloc'. Això és contraproduent perquè fa que arribem al dinar amb molta més gana.
El sopar ha de ser un 25% del total de calories que hem de menjar durant tot el dia, així que hem de procurar arribar-hi sense un excés de gana i sense picar. Segons Sílvia Tremoleda, hem d'esmorzar i dinar bé, i fins i tot berenar, per poder aguantar la resta del dia. La nutricionista del 'Sé com fer-te feliç' diu que no és gens recomanable saltar-se el sopar o menjar només un iogurt o una fruita. La verdura, les carns blanques, el peix, són aliments recomanables per l'últim àpat del dia.
En contra del que s'aconsellava fa anys, ara els especialistes consideren que l'exercici és molt beneficiós en cas de cardiopaties. Sílvia Tremoleda matisa que les persones amb problemes de cor han de practicar esport amb diferents graus d'intensitat, i en funció de l'edat i dels resultats de les proves d'esforç que s'hagin fet prèviament. Això, juntament amb un pes estable i una dieta saludable, són elements bàsics per disminuir riscos. La nutricionista subratlla la importància de cuinar amb poca sal i de ser disciplinats amb els hàbits: menjar cinc peces de fruita i verdura al dia, làctics desnatats, pollastre sense pell, carn amb poc greix, cereals integrals, llegums, poc alcohol i gens de tabac... La combinació ideal per mantenir un cor sa!
La nutricionista del "Sé com fer-te feliç" diu que és un error no menjar res després de fer activitat física i també és contraproduent sortir a córrer o anar al gimnàs sense haver esmorzat. Alerta sobre la necessitat que les dones que fan esport ingereixin prou quantitat d'hidrats de carboni, per evitar amenorrees (retirada de la menstruació). Silvia Tremoleda apunta també que practicar esports d'impacte és una bona manera d'evitar la descalcificació dels ossos.
Tremoleda ha desmuntat alguns dels mites de la nutrició, començant perquè no hi ha aliments bons i dolents, sinó més o menys recomanables. Algunes de les seves afirmacions: l'aigua no engreixa mai, ni dins ni fora dels àpats; en contra de la creença popular, la fruita no engreixa si ens la mengem com a postres. Per pes, la crosta del pa té més calories que no pas la molla, i no és cert que el pa torrat engreixi menys que el normal. L'única diferència és que el primer no conté aigua. Com sempre, la nutricionista recomana no saltar-se àpats. Aquest hàbit --recorda-- no ajuda a perdre pes, sinó que pot acabar provocant l'efecte contrari.
A l'espai 'Sé com fer-te feliç', la nostra nutricionista de capçalera exposa els tipus de colesterol existents. Explica com podem controlar l'anomenat colesterol dolent (LDL) i potenciar el bo (HDL). Silvia Tremoleda detalla els aliments que hem d'escollir per mantenir a ratlla el LDL i els triglicèrids. A banda d'una dieta adequada, recomana la pràctica d'alguna activitat física i la reducció de la ingesta d'alcohol, entre d'altres coses.