Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya? Un estudi de l'INCAVI vol determinar fins a quin punt les plantes que hi ha a l'entorn d'una vinya determinen l'aroma del vi que sortirà d'aquell terreny. I a "La veu del camp", sabrem què són els Espais Test Agraris, una eina per fomentar el relleu generacional.
ESCOLTA-HO ARAVisitem un centre, únic a Catalunya, que estudia i millora la genètica de la vaca bruna dels Pirineus. L'objectiu és que la raça mantingui les seves característiques intactes. I a "La veu del camp", un exemple de porcí ecològic on tot el cicle es fa en un radi de cinc quilòmetres.
Parlem d'una plaga que arriba des de Sud-Àfrica i que es combat amb insectes procedents d'aquest mateix país. Afecta els cítrics i pot fer malbé 4 de cada 10 fruits que es produeixen. Es diu cotonet. I a la "Veu del Camp" ens fem ressò d'una exigència del sector de la vinya que es destina al vi: reduir-ne la producció perquè en pugi el preu.
Aquesta setmana parlem d'ametllers a l'Empordà. És un cultiu amb molt poca presència en aquesta zona i ara una iniciativa ecològica en triplicarà la superfície que s'hi dedica. I a "La veu del camp", sabíeu que el pèl que sobra quan es fa l'adob de pells es pot convertir en cosmètics i fertilitzants?
Les pedregades són la principal amenaça dels camps de fruita durant l'estiu. Hi ha anys que destrueixen milers de tones de préssecs, nectarines, pomes i peres, i suposen indemnitzacions milionàries. A Lleida hi ha l'única xarxa de seguiment d'aquest fenomen i avui volem saber com treballen. I a "La veu del camp", envellir el vi en àmfores i sota aigua de mar.
L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells. I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.
Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.
Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon. I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.
Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables. I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.
Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció. I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.
Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.
Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.
La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.
Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.
Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.
Avui parlem d'un petit insecte que a Itàlia va provocar pèrdues de 800 milions d'euros. Es diu bernat marró marbrejat, ja s'ha detectat a Catalunya i el sector de la fruita el vigila de prop. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre com l'oli d'oliva verge ajuda a reduir el colesterol dolent.
Anem fins a l'Empordà per saber com s'ho han fet per doblar la producció d'oli, i que sigui molt més bo. I tot plegat, en un any en què les vendes han caigut per les restriccions de mobilitat. I a "La veu del camp" parlem de vinya, i de com podar-la per respectar la planta al màxim.