En ple segle XXI i en l'era d'internet, el "Calendari dels pagesos" compleix 160 anys. Un recull de saviesa popular que avui volem conèixer una mica més. I a "La veu del camp", kiwis a tocar del delta de l'Ebre.
Avui anem a les Garrigues per visitar una granja de 60 hectàrees on es crien truges a l'aire lliure. En una terra de secà, cada animal té centenars de metres quadrats per campar. Els propietaris assumeixen que el producte final haurà de ser més car. I a "La veu del camp", coneixerem Miquel Casas, que cultiva una varietat de blat gairebé abandonada que es diu "xeixa".
Avui parlem de l'Horta de Lleida, una gran zona agrícola de 19.000 hectàrees. Un canvi de normativa ha de facilitar instal·lar-hi noves explotacions. I a "La veu del camp" veurem un exemple de cria de cabres i vaques a l'estil tradicional, però en ple segle XXI.
La denominació d'origen Tarragona investiga com afecta el canvi climàtic la varietat de raïm macabeu i quines estratègies caldrà aplicar en el futur per adaptar als canvis el conreu i la producció. S'està analitzant les seves característiques en funció de l'alçada de la plantació en un treball que durarà tres anys. I a "La veu del camp" coneixerem una nova associació d'agricultors i ramaders que neix arran de les protestes de grups animalistes.
A la part baixa del municipi de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, l'aigua termal que raja de la font del Lleó fa més de 2.000 anys que rega els camps de conreu de la vila. Avui visitem l'horta del col·lectiu La Panotxa, on es cultiven amb aquesta aigua varietats autòctones recuperades com ara l'enciam negret, el pèsol del ganxo o el tomàquet cirerol. També tenen un projecte per preservar aquestes llavors pròpies de la zona. I a "La veu del camp", descobrirem un estudi per valorar l'impacte dels pesticides en la salut.
Avui ens fixem en el comportament dels ramats que pasturen a les muntanyes. El seu comportament ha canviat i s'estudia -amb GPS- si altres animals, com ara els ossos, hi tenen a veure. I a "La veu del camp", parlem d'espigolament, és a dir, recol·lectar els aliments que han quedat al camp després de la collita.
Avui parlem de com els animals poden netejar els boscos. En concret, dels ramats de cabres que hi pasturen i que, alhora, són essencials en la lluita contra els incendis. Anirem fins a Montserrat. I a "La veu del camp", el president del port de Tarragona ens explica el paper de la infraestructura en el primer sector.
Avui parlem d'una planta invasora que creix enmig dels sembrats, és resistent als herbicides i provoca pèrdues en la producció. I a "La veu del camp", sabrem com s'ho han fet en una petita granja gironina per fer front a la crisi provocada per la pandèmia.
Sovint parlem de la falta de relleu generacional al camp, de la crisi de preus de la fruita o dels joves pagesos emprenedors que decideixen engegar un projecte al món rural. Però què passa amb les generacions més grans de pagesos? On són? Se'ls escolta prou? Des de la Fundació Pagesos Solidaris d'Unió de Pagesos han engegat una campanya de sensibilització a favor del bon tracte cap a les persones grans.
Com es decideix la quantitat de pinso que mengen els animals de granja? I com se sap si tots mengen el mateix o n'hi ha que s'afarten més que d'altres? Tot plegat afecta la qualitat de la carn i la butxaca del ramader. A l'IRTA ho investiguen amb conills. I a "La veu del camp" sabrem com s'ho fan a Vilajuïga per cuidar a través de cobertes vegetals.
L'Escola Agrària de l'Empordà és un centre de referència en la recerca de la inspiració perquè els pagesos puguin comercialitzar els seus propis productes i donar-los un valor afegit. Analitzem avui un projecte d'èxit, com és la comercialització de l'avellana de Brunyola, a la comarca de la Selva, i dos projectes més.
Al voltant de la ciutat de Lleida, dins el terme municipal, hi ha 19.000 hectàrees d'espai agrari. És l'horta de Lleida, que ara té una marca pròpia per potenciar els seus productes. Agricultura i ramaderia amb tocs urbans, però també agroturisme i serveis agraris. Avui els coneixerem. I a "La veu del camp", parlarem d'arròs cultivat en terres salinitzades. El projecte es diu NeuRice.
Volem conèixer una institució creada al segle XIV i que encara té molt de pes en el món agrari: la Llotja de Cereals de Barcelona. Diuen que la majoria de negocis encara els fan cara a cara i donant-se la mà. I a "La veu del camp", parlem de fesols cultivats en terra volcànica.