Influeixen en el gust del vi les plantes que hi ha al voltant d'una vinya? Un estudi de l'INCAVI vol determinar fins a quin punt les plantes que hi ha a l'entorn d'una vinya determinen l'aroma del vi que sortirà d'aquell terreny. I a "La veu del camp", sabrem què són els Espais Test Agraris, una eina per fomentar el relleu generacional.
Visitem un centre, únic a Catalunya, que estudia i millora la genètica de la vaca bruna dels Pirineus. L'objectiu és que la raça mantingui les seves característiques intactes. I a "La veu del camp", un exemple de porcí ecològic on tot el cicle es fa en un radi de cinc quilòmetres.
Parlem d'una plaga que arriba des de Sud-Àfrica i que es combat amb insectes procedents d'aquest mateix país. Afecta els cítrics i pot fer malbé 4 de cada 10 fruits que es produeixen. Es diu cotonet. I a la "Veu del Camp" ens fem ressò d'una exigència del sector de la vinya que es destina al vi: reduir-ne la producció perquè en pugi el preu.
Aquesta setmana parlem d'ametllers a l'Empordà. És un cultiu amb molt poca presència en aquesta zona i ara una iniciativa ecològica en triplicarà la superfície que s'hi dedica. I a "La veu del camp", sabíeu que el pèl que sobra quan es fa l'adob de pells es pot convertir en cosmètics i fertilitzants?
Les pedregades són la principal amenaça dels camps de fruita durant l'estiu. Hi ha anys que destrueixen milers de tones de préssecs, nectarines, pomes i peres, i suposen indemnitzacions milionàries. A Lleida hi ha l'única xarxa de seguiment d'aquest fenomen i avui volem saber com treballen. I a "La veu del camp", envellir el vi en àmfores i sota aigua de mar.
L'agricultura i la protecció de la fauna han d'anar plegades, però no sempre s'acaben d'entendre. A Gavà i Viladecans, els pagesos temen que hi desaparegui l'activitat agrícola arran de l'ampliació de l'àrea per protegir els ocells. I a "La veu del camp" parlem de transhumància. Coneixerem l'amo d'un ramat que passa l'estiu a Borredà i l'hivern a Salt.
Cada vegada és més habitual el consum de quinoa, però la producció mundial d'aquest aliment continua molt centrada al Perú. Ara, al Delta de l'Ebre es plantegen aprofitar els arrossars per cultivar-ne a l'hivern. I a "La veu del camp", dejeccions ramaderes i canvi climàtic.
Expliquem com les dificultats per vendre un producte a gran escala poden limitar la producció que se'n fa. Una pista, parlarem de trumfes i de la Vall de Camprodon. I a "La veu del camp" ens preguntem si és necessari el reg de suport a les vinyes.
Parlem de llavors i d'oportunitats. Anem fins al Pallars Jussà per descobrir un projecte que recupera llavors antigues i promou la inserció laboral de persones vulnerables. I a "La veu del camp" parlarem d'un oli verge extra, creat amb nou varietats diferents, que és la base de productes cosmètics 100% naturals.
Aquesta setmana, en què celebrem Sant Jordi, es vendran més de quatre milions de roses. Però us heu plantejat d'on provenen? On es cultiven? Les autòctones estan en vies d'extinció. I a "La veu del camp" anem al Pla de l'Estany per saber com lluiten per controlar la presència de la vespa asiàstica.
Parlem d'emprenedoria vinculada a la cervesa artesanal. Anem fins a la Conca de Barberà per veure com amb aquest producte es vol potenciar l'arrelament de joves al territori i donar més valor als conreus de cereals. I a "La veu del camp" parlem d'espàrrecs. Aquest any no hi haurà la fira de Gavà, però el municipi ha ideat diverses iniciatives per reivindicar la qualitat d'aquest producte.
Expliquem com una granja d'engreix de vedells ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d'on surt el que mengem. Un exemple d'evolucionar o morir. I a "La veu del camp", sentim els pagesos que demanen una nova llei de caça per evitar els danys que la fauna salvatge provoca als cultius.
La cooperativa Les Refardes, amb seu a Mura, al Bages, és un projecte singular per promocionar l'ús de llavors ecològiques de varietats locals fetes aquí. Una manera de mantenir viu el patrimoni genètic i cultural que hi ha al darrere. Hem anar a coneixe'ls. I a "La veu del camp", explicarem un projecte per ajudar els infants a ser emprenedors en l'àmbit rural.
Parlem de tòfones, perquè un sistema experimental ha aconseguit produir-ne en la meitat del temps que es necessita habitualment. La clau? Humitat controlada i temperatura estable. I a "La veu del camp" anirem fins a Bruguera, al Ripollès. Parlarem de ratafia i melmelada i veurem com les tradicions s'han convertit en negoci.
Sabeu quin percentatge d'arròs ecològic es produeix al Delta? No arriba al 2%. De ganes no en falten, però queden moltes qüestions per resoldre. Per exemple, les males herbes. Ara s'estudia com lluitar-hi. I a "La veu del camp", anirem al Vallès per descobrir com es treballa per recuperar varietats locals de tomàquets, més gustosos, però menys productius.
Avui parlem d'un petit insecte que a Itàlia va provocar pèrdues de 800 milions d'euros. Es diu bernat marró marbrejat, ja s'ha detectat a Catalunya i el sector de la fruita el vigila de prop. I a "La veu del camp", coneixerem un estudi sobre com l'oli d'oliva verge ajuda a reduir el colesterol dolent.
Anem fins a l'Empordà per saber com s'ho han fet per doblar la producció d'oli, i que sigui molt més bo. I tot plegat, en un any en què les vendes han caigut per les restriccions de mobilitat. I a "La veu del camp" parlem de vinya, i de com podar-la per respectar la planta al màxim.
Després de més de 300 anys, a Arbeca, a les Garrigues, han documentat i certificat el planter original de l'olivera arbequina. Una espècie que va arribar, procedent de Palestina, a la localitat garriguenca de la mà dels ducs de Cardona. Ho ha certificat un estudi de les universitats de Còrdova i de Lleida. I a "La veu del camp", sabrem com es treballa per evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, a l'Alt Empordà.
És la segona DO catalana que regula la producció d'aquests vins, que suposa una nova via d'experimentació i comercialització per als cellers que volen innovar. I a "La veu del camp", ens fem ressò de la prova d'una bomba per drenar els camps en casos d'aiguats que s'ha portat a terme a Gavà, al costat de la riera dels Canyars.
És temps de calçots i, temporada rere temporada, a Gavà, al Baix Llobregat, s'incrementa la producció d'aquesta varietat de cebes tendres. Fins i tot, aquests calçots tenen una etiqueta de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Parc Agrari del Baix Llobregat que els distingeix com a producte de qualitat. I a "La veu del camp" ens fem ressò d'una tesi doctoral sobre una alternativa al clor utilitzada en l'agricultura.
Aquesta setmana visitem a Gavà, al Baix Llobregat, Can Robert, segurament l'única formatgeria artesanal i urbana de l'àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta petita empresa familiar hi elaboren llet fresca, iogurts naturals i formatges sense colorants, conservants ni additius. I a "La veu del camp", protagonisme per a Santa Coloma de Queralt. A la cooperativa s'hi fan assajos de cereal.
A les granges de vaques de Catalunya comença a ser habitual l'ús de jaquetes o mantes tèrmiques per cobrir els vedells acabats de néixer. Amb aquesta senzilla tècnica es millora la termoregulació de les cries, que no passen fred i poden créixer més fortes i saludables: els ramaders s'estalvien malalties, visites del veterinari i ús d'antibiòtics. A "La veu del camp", ens endinsem en la recerca per millorar la qualitat del greix de carn de porc.
Anem fins a la serra del Montsant, que vol recuperar els ramats que hi pasturen. Però l'objectiu va més enllà. S'aspira a atraure població i, amb ella, nous negocis. I a "La veu del camp", repassem les recomanacions que ha fet la Unió Europea a l'estat espanyol arran de la nova política agrària comuna.
La falta de relleu generacional amenaça la continuïtat de la flota de la pesca a la Costa Brava. Per fer més visible aquest ofici i despertar vocacions, també entre les dones, des de Palamós es promou un projecte per sensibilitzar i formar nous professionals del mar. I a "La veu del camp", coneixerem un projecte d'Agrotecnio sobre diversificació de cultius i segrest de carboni.
Els arrossars que s'han salinitzat per la pujada del nivell del mar i la subsidència del delta de l'Ebre poden convertir-se en espais per criar cloïsses. L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, n'està fent un estudi a la badia dels Alfacs. El projecte Fitogel transferirà al sector aqüícola i mariscador els coneixements i l'assessorament perquè tinguin alternatives i s'eviti que els bancs de marisc del litoral català i valencià acabin desapareixent. I a "La veu del camp" veurem quina relació hi ha entre Pilarin Bayés i la mongeta del ganxet.
Cobrir les pomeres amb plàstics perquè la fruita no s'obri si plou. També per evitar taques sense utilitzar químics. A Girona, ja ho fan amb la poma Fuji, i ara ho podrien ampliar. I a "La veu del camp", parlem de com gestionar les pastures perquè siguin més sostenibles.
Habitualment per Nadal puja el consum de gall, però què passarà aquest Nadal? A hores d'ara no ho sap ningú, però els criadors s'han hagut d'anticipar, reduir-ne la producció i tirar d'imaginació. I a "La veu del camp" sabrem com s'ho fan a la DO Montsant per vendre el vi que la pandèmia ha deixat als cellers.
L'escola agrària forestal de Santa Coloma de Farners, a la comarca de la Selva, última la formació dels primers graduats a Catalunya en un cicle superior de paisatgisme. Seran professionals capacitats per portar empreses forestals o de jardineria i fer projectes de restauració mediambiental, entre altres. I a "La veu del camp", les dones del camp es reivindiquen. Perquè sí, encara els és necessari.
El sector de l'olivera té reptes importants per afrontar el canvi climàtic i la sostenibilitat del conreu. La variabilitat climàtica i la necessitat de fer més respectuosos amb el medi ambient els processos productius són alguns dels objectius del programa "Sustainolive", que està coordinant a Catalunya l'IRTA però que afecta tots els països de l'arc mediterrani. I la veu del camp, l'agricultura i la ramaderia es reivindiquen com a sector essencial i demanen mesures que els ajudin.
L'ofici d'apedaçadora o cosidora de xarxes de pesca no ha desaparegut perquè aquesta feina és imprescindible per mantenir l'activitat pesquera. Tenir les arts de pesca en condicions abans era un ofici gairebé exclusiu de les dones i, en canvi, ara, la majoria d'aquests professionals són homes. El nostre company Albert Requena s'ha desplaçat a Palamós, un dels ports més importants de pesca de la Costa Brava, i ha parlat amb alguns dels que hi treballen. El muntatge tècnic és de Josep Plazas. I a "La veu del camp" entrarem en una granja de cargols bovers que, a més, es pot visitar.