Ara fa 4 anys, l'Isaac Castelló i la Pilar Martínez van deixar les seves feines i van fundar l'empresa Quevall, que elabora licors artesans. Ell treballava en una entita bancària i ella era auxiliar de veterinària d'un laboratòri càrnic. I van decidir començar la nova aventura. Un lloc centenari Un edifici familar s'ha convertit en la seu de la nova empresa, i mentre encara mantenien les seves antigues feines van començar a posar fil a l'agulla al seu somni.  "La meva família tenia un edifici,  la part més antiga és del segle XI. Estava en ruïnes. I mentre encara treballàvem en les feines anteriors el vam començar a restaurar per obrir-hi un obrador de licors artesans." L'interior de l'empresa Quevall a Llançà (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Als seus productes no hi ha aromes o colorants: s'elaboren amb plantes i fruites, algunes del seu propi jardí. Ara fan diverses ratafies, licors d'herbes, ginebra i rom. La idea de posar-se a fer whisky va ser de l'Isaac, que es va encuriosir per aquest món i va començar a investigar.  "Mirant el mercat del whisky vaig veure que no se n'havia fet mai cap amb tots els ingredients íntegrament de Catalunya i que tot el procés es fes aquí." Els alambins que destil·len el most de la malta d'ordi (Catalunya Ràdio / Laia Claret) L'aigua que utilitzen per elaborar el producte surt d'una deu d'aigua que hi ha dins de l'edifici i que extreuen ells mateixos. L'altre ingredient essencial és l'ordi- "El comprem de quilòmetre zero. Vam anar a parlar amb la cooperativa de Castelló d'Empúries i vam trobar-ne diverses varietats." El procés per maltejar l'ordi, és a dir, germinar-lo i torrar-lo, el fan amb maquinària que s'han fet fabricar, amb poc espai i energia. Finalment, per fer wisky es necessiten llevats. Inicialment van fer-ne venir d'un laboratori, però ara també són casolans.  "Els anem reciclant. Tenim com una massa mare i el mateix llevat s'encarrega de fermentar el nou suc d'ordi que li anem donant." A més, els residus que genera l'ordi els donen a un pagès d'Agullana que cria vedelles ecològiques.  Suc d'ordi fermentat (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Ricard Llorente, que hi treballa des de fa aproximadament un any, explica la clau de l'èxit:  "A mi em va atreure la idea de participar en l'elaboració d'un producte des dels seus inicis i fer una feina manual que té molt d'encant." Ricard Llorente, Pilar Martínez i Isaac Castelló, treballadors i propietaris, amb alguns dels productes que fan (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Ara tenen 13 botes de diferents mides, on hi ha el whisky que està envellint, com explica la Pilar Martínez. "Les botes on està envellint el whisky són de vi ranci, mistel·la o moscatell de cellers d'aquí a la vora."  Aquest licor ha d'envellir 3 anys, i ara, de moment, en porta 2. Per tant, estarà llest per comercialitzar el 2024.