Gran nit per als restaurants catalans en la gala de la Guia Michelin Espanya per al 2024, que s'ha fet aquesta nit a l'Auditori del Fòrum. El gran protagonista de la nit ha estat el restaurant Disfrutar de Barcelona, que s'ha confirmat com el nou local triestrellat català. D'aquesta manera, l'establiment comandat pels xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, reconegut com a segon millor restaurant del món pel rànquing World's 50 Best Restaurants, aconsegueix l'anhelada tercera estrella. Amb la incorporació del Disfrutar al selecte grup, ja són cinc els restaurants catalans que tenen la màxima distinció de la Guia Michelin: són l'ABaC, el Lasarte, El Celler de Can Roca, el Cocina Hermanos Torres i el mateix Disfrutar. Quan semblava tot dat i beneït, @GuiaMichelin_ES anuncia un nou tres estrelles, per al Disfrutar de Barcelona que comanden Oriol Castro, Eduard Xatruc i Mateu Casañas!! pic.twitter.com/Zv6Z1JZmlJ Oscar Callau (@oscarcallaum) November 28, 2023 A banda del restaurant barceloní, també s'ha atorgat la tercera estrella al Noor, de Còrdoba. La resta d'establiments que ja tenien les tres estrelles Michelin les han mantingut. A més a més, dos restaurants catalans han aconseguit la seva primera estrella Michelin. Són el Quirat, del xef Víctor Torres, i el Suto, de Yoshikazu Suto, tots dos de Barcelona.   Els premis especials, amb clar regust català El primer premi de la nit ha estat un premi nou d'aquesta edició, el del millor sommelier. Se l'ha endut Josep "Pitu" Roca, d'El Celler de Can Roca, que ha volgut dedicar el guardó a la memòria del que era cap de cuina del local, Dani Redondo, mort recentment. Josep "Pitu" Roca, d'El Celler de Can Roca, ha rebut el premi a millor sommelier. (Europa Press) La Guia Michelin també ha reconegut la cuina catalana amb altres guardons. El segon premi de la nit, el de millor servei, se l'ha endut Joan Carles Ibáñez, cap de sala del restaurant Lasarte de Barcelona. I la xef Martina Puigvert, del restaurant Les Cols, d'Olot, ha estat distingida amb el premi a millor xef jove. Un altre guardó per a la gastronomia catalana: millor xef jove per a la Martina Puigvert del restaurant @lescols d'Olot pic.twitter.com/lYq9HzuTbQ Oscar Callau (@oscarcallaum) November 28, 2023   També s'ha atorgat el guardó honorífic Mentor Chef Award al veterà xef basc Juan Mari Arzak, que ha recollit la seva filla. La gala s'ha fet a l'Auditori del Fòrum, a Barcelona, i l'ha presentat Andreu Buenafuente. També ha estat el primer cop que Michelin ha fet una guia només per a Espanya, ja que fins ara era compartida amb Portugal. La gala de lliurament d'estrelles ha culminat amb un sopar que han preparat una dotzena de cuiners guardonats anteriorment. Un equip comandat pels triestrellats Jordi Cruz --de l'ABaC--, Javier i Sergio Torres --de Cocina Hermanos Torres--, i Paolo Casagrande --del Lasarte. Barcelona, satisfeta d'acollir la gala Ja fa molts anys que la capital catalana i tot el país, per extensió, s'han guanyat una plaça entre les millors gastronomies del món, però acollir la gala Michelin suma encara més punts. Fins fa poc, la presentació de la guia era molt discreta: es feia un comunicat de premsa amb els noms dels restaurants premiats i el ressò mediàtic era molt limitat. Actualment, això ha canviat molt. La gala de lliurament de les estrelles és multitudinària i es retransmet per streaming a tot el món. Juanba Agreda, xef del restaurant Terraza Martínez de Montjuïc, té clar que acollir la gala Michelin a la ciutat és un luxe: "Cal tenir present que es reuneixen els millors cuiners de tot Espanya i moltes vegades també venen convidats de fora, a nivell mundial. I això és molt bo per al sector, perquè tots acaben anant a menjar i a diferents llocs. És un privilegi per a la ciutat que acull aquesta gala." Paco Pérez, el xef del restaurant Miramar de Llançà --amb 2 estrelles Michelin-- coincideix que la gala i el lliurament d'estrelles il·lusiona i encoratja a seguir treballant per fer una bona cuina. Paco Pérez és el xef del biestrellat restaurant Miramar de Llançà. La feina dels inspectors de Michelin Aquest dimarts ha culminat una feina de molts mesos dels inspectors de la guia. Homes i dones de 15 nacionalitats diferents que visiten i mengen anònimament als restaurants que aspiren a una o més estrelles. L'inspector i director de les guies Michelin d'Espanya i Portugal, que lògicament no pot donar el seu nom, ens ha explicat com trien i valoren els restaurants: "La guia s'actualitza cada any, de manera que necessitem fer un seguiment tant dels restaurants que tenim recomanats com d'altres que obren o canvien de gestió. Avui dia, amb les xarxes socials reps molta informació sobre nous restaurants, i totes les decisions sobre quins establiments cal visitar es prenen en equip." El cap dels inspectors a Espanya admet que ara és més fàcil passar desapercebuts als restaurants que visiten, ja que avui dia no és estrany veure gent fent fotografies als plats o prenent notes als mòbils. Creació dels germans Torres (Jordi Play/Cocina Hermanos Torres) I afegeix que l'equip pot tenir diferències de criteri, però mai són exagerades. "Hi ha diferències, però no són tan importants com perquè un inspector cregui que un restaurant mereix 3 estrelles i un altre pensi que no se n'hi ha de donar cap. Ens movem dintre d'uns mateixos paràmetres." Com dèiem, a la guia Michelin hi treballen professionals de 15 nacionalitats diferents que visiten totes les regions i països, sense favoritismes territorials. Asseguren que el més important és l'objectivitat perquè la cuina --diuen-- no té fronteres. I no tot s'acaba amb les estrelles Michelin. La mateixa guia també té una àmplia llista de restaurants recomanats que encara no han estat guardonats.