Anar a la navegació principalAnar al contingut

Reduir riscos per a la salut, a "Els matins"

El risc de no abaixar la tapa del vàter: per què és important fer-ho?

És una bona mesura no només estètica, sinó també higiènica i sanitària, ja que podem evitar la propagació de virus i bacteris

Albert Mora

24/12/2021 - 13.11 Actualitzat 24/12/2021 - 14.04

El risc de no abaixar la tapa del vàter: per què és important fer-ho?

Més enllà de les baralles domèstiques i els problemes de convivència que pot provocar deixar-se la tapa del vàter oberta després d'utilitzar-lo, tenir la prevenció d'abaixar la tapa abans d'estirar la cadena és un bon costum, segons ha conclòs un estudi científic que el divulgador Dani Arbós ha explicat a "Els matins".

Dani Arbós
Dani Arbós

 

El fet és que molts virus i bacteris, com el coronavirus SARS-CoV-2, després d'entrar en un organisme passen pel tracte intestinal de la persona infectada i són expulsats (no tots, però sí alguns) pels excrements. D'aquesta manera, queden a la tassa del vàter.

En aquest cas, quan s'estira la cadena del vàter sense abaixar la tapa, l'aigua que neteja l'interior de la tassa genera un aerosol que arrossega els microorganismes i els fa sortir de l'interior del vàter i queden suspesos a l'aire.

 

En general, el risc d'infecció en aquests casos és molt baix (sobretot si passa a casa, on poques persones utilitzen el lavabo), però en llocs públics com els bars i restaurants (on tampoc sabem qui ha passat pel lavabo abans que nosaltres) és convenient abaixar la tapa abans d'estirar la cadena per no generar aquests aerosols i reduir contagis.

El risc de dispersar les gotes
 

 

Un altre punt de l'estudi presentat per Arbós també avisa que, seguint el mateix principi d'evitar la generació d'aerosols per prevenir la propagació de virus i bacteris, és mala idea posar les papereres que hi ha als lavabos a sota dels assecadors de mans penjats a la paret, ja que la circulació d'aire també pot generar aerosols amb els microorganismes que hi hagi entre dins del cubell.