L'escriptor Roc Casagran analitza tot allò escrit: notícies, tuits, anuncis. I ho fa amb la mirada del professional de la llengua. Perquè la construcció d'una frase, l'ús de determinades partícules i l'ordre en què es col·loquen poden canviar, i molt, el significat i la intenció amb la qual es transmet un missatge.
L'escriptor i professor de català Roc Casagran ens porta aquesta setmana expressions amb la paraula "peu". "Anar amb peus de plom", "anar amb els peus plans", "ficar-nos de peus a la galleda", o "llevar-se amb el peu esquerre" son algunes de les expressions més utilitzades on apareix aquesta extremitat.
L'escriptor i professor de català Roc Casagran ens parla aquesta setmana dels diferents usos que li donem a les carbasses, les taronges i les castanyes, en el nostre dia a dia. Us han "donat mai carbassa"? Us heu fomut "una bona castanya"? O "ja heu trobat la vostra mitja taronja"?
"Ordir la trama", "posar fil a l'agulla", "embolicar la troca", "mala peça al teler", "seguir el fil" o "anar com una llançadora" són expressions que provenen del món tèxtil i que han arrelat en el vocabulari popular. D'això precisament ens en parla l'escriptor i professor de català Roc Casagran, nascut a la capital catalana del tèxtil.
"Ple fins a la bandera", "a toro passat", "agafar el toro per les banyes", "primeres espases" o "clavar l'estacada final" són expressions del nostre llenguatge habitual que han sortit de la tauromàquia. L'escriptor i professor Roc Casagran les enumera i ens proposa alternatives, a "La innocència del llenguatge".
Aquesta setmana, l'escriptor i professor de català Roc Casagran vol destacar la importància de les paraules polisèmiques al nostre vocabulari arran d'un titular de Vilaweb: "Llargues cues als controls de seguretat de l'aeroport del Prat". Aprofita també l'ocasió per parlar de noms d'animals molt polisèmics.
Segons l'escriptor i professor de català Roc Casagran, no hi ha cosa més subjectiva que la joventut. Què vol dir ser jove? Qui no ho és? I aprofita l'ocasió per remarcar les definicions dels verbs escoltar, sentir i oir, sovint mal usats.
L'escriptor i professor de català Roc Casagran es fixa aquesta setmana en un titular del "Diari de Vilanova": "Una explosió davant del pàrquing de Sant Antoni Abad fa saltar totes les alarmes". Casagran fa èmfasi en les expressions o "maneres de parlar" i ens recomana anar en compte quan utilitzem aquest recurs als titulars dels diaris, ja que poden provocar equívocs.
Les frases fetes apareixen sovint als titulars dels diaris i, com no podia ser d'una altra manera, no li passen desapercebudes a l'escriptor i professor del programa, Roc Casagran. A partir del titular "Les lesions tallen les ales de Nadal per tercer cop aquest any", del diari "Ara", desgrana els diferents significats del verb "tallar".
L'escriptor i professor Roc Casagran ens parla del fenomen del "clickbating" a través d'un titular del diari digital El nacional: "El misteri del diputat unionista que ha votat en blanc en l'elecció de Torrent". I aprofita per recordar que en català no direm mai "plaç" sinó "termini", ni tampoc "aplaçarem" res, sinó que ho "ajornarem".
Parlar per parlar, parlar pels descosits, parlar sol, parlar entre dents... El professor i escriptor Roc Casagran ens diferencia el verb "parlar" de "conversar", a través d'un titular de "La Vanguardia". I ens aclareix que quan anem al teatre hem de passar per la "taquilla" i no pas per la "guixeta".