Els productes amb què s'elaboren l'orxata i els gelats s'han apujat considerablement aquest estiu, però això no ha repercutit en les vendes. Com més calor fa, diuen els establiments que en fan, el públic més en consumeix.   "El sucre ha pujat una animalada" Els gelats artesans s'han apujat al voltant d'un 5%. I això és per l'encariment de les matèries amb què s'elaboren, com el sucre, la llet i la mantega, explica Jordi Roig, de la gelateria La Gela, de Canet de Mar: "Tot el que són sucres, glucosa i derivats dels midons han pujat una animalada. De pagar 52 cèntims el quilo de sucre, ara n'estem pagant 1,20 euros. És una passada, una bestialitat." També els productes amb què es fa l'orxata han pujat de preu i, en conseqüència, també aquesta beguda. L'encariment de la xufa i el sucre ha fet augmentar el preu de l'orxata (Flickr / Nacho Pintos) La xufa, diu Antoni Hernández, propietari de l'orxateria Asensi de Sabadell, és un 20% més cara que l'any passat, i també el sucre: "Nosaltres utilitzem producte de primera qualitat, una varietat de xufla seleccionada, que és més cara. Ens ha pujat entre un 15 i un 20%, i el sucre, que l'any passat el pagàvem a 0,95, aquest any s'ha enfilat a 1,29." L'encariment del sucre és, justament, un dels factors que han fet pujar l'IPC del mes de juliol. És un dels productes que s'ha enfilat més, al voltant del 40%, i que ha contribuït més a situar la inflació a Catalunya en el 2,3%. Una clientela fidel estiu rere estiu El fet que una orxata, un cucurutxo o un got de gelat siguin més cars aquest any no frena la clientela. Al contrari, cada any hi ha més persones que busquen refrescar-se amb aquests productes. El gelat de xocolata de sempre, el més demanat (Unsplash / Erwan Hesry ) Dídac Sirvent, gerent de l'emblemàtica gelateria Sirvent del carrer Parlament de Barcelona, revela que la venda de gelats està molt relacionada amb la temperatura: "Malgrat que han pujat de preu, la venda de gelats és cada cop una mica superior a la de l'any anterior, perquè com que també sembla que cada estiu fa una miqueta més de calor, la venda s'incrementa una mica." De gelats, se'n fan de mil i un gustos, però els més tradicionals són els que tenen més tirada entre els clients de les gelateries: torró, llimona, maduixa, vainilla i el més venut de tots, el clàssic gelat de xocolata.