Anar a la navegació principalAnar al contingut

El matí de Catalunya Ràdio

Els grans propietaris tenen 29.000 pisos buits a Catalunya

El govern planifica l'expropiació de fins a 189 habitatges en 14 municipis on n'hi ha 3.115 que estan en desús

Andreu Merino Vives

17/11/2023 - 07.00 Actualitzat 17/11/2023 - 06.49

Els grans propietaris tenen 29.000 pisos buits a Catalunya

A Catalunya hi ha un total de 29.031 pisos en desús propietat de grans tenidors. Són immobles buits o que han estat ocupats irregularment. Pertanyen a empreses, bancs i fons d'inversió que acumulen més de 10 habitatges en el conjunt del país. Són dades del registre d'habitatges buits de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, a les quals ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio".

Ara la Generalitat vol incrementar el control sobre aquests immobles. Fonts de l'Agència reconeixen que en moltes ocasions els propietaris no actualitzen la informació sobre els pisos, per la qual cosa és difícil mantenir el cens al dia. Una deficiència que la Generalitat preveu corregir amb l'aprovació d'un reglament els propers mesos, que obligarà els grans tenidors a mantenir la informació actualitzada.

Rellogats o llogats pel triple: irregularitats en 360 pisos protegits a Barcelona
Les expropiacions es faran a 14 municipis amb una alta demanda d'habitatge (CCMA)

Poques expropiacions

El registre inclou tots aquells pisos adquirits en un procés d'execució hipotecària o per dació en pagament que fa més de dos anys que estan buits. La llei preveu que els propietaris hagin de pagar un impost per aquests immobles.

A més, la Generalitat o els ajuntaments poden iniciar processos d'expropiació d'immobles que compleixin aquestes característiques, per incompliment de la seva funció social. Al maig la Generalitat va anunciar que executaria aquesta via per primera vegada aquesta via, per incorporar immobles en desús a les taules d'emergència.

Rellogats o llogats pel triple: irregularitats en 360 pisos protegits a Barcelona
Les expropiacions es faran a 14 municipis amb una alta demanda d'habitatge (CCMA)

Està previst que les primeres expropiacions culminin a principis del 2024. En una primera fase la mesura afectarà els municipis de Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

En aquestes 14 ciutats actualment hi ha 3.115 pisos buits. Per ara el pressupost destinat per la Generalitat a aquestes expropiacions és de 5 milions d'euros i per tant l'administració preveu poder-ne adquirir només entre 50 i 70. El pla de la Generalitat és acabar-ne expropiant fins a 189, la qual cosa equival a un 6%. En relació al global de pisos buits a Catalunya, el pla de la Generalitat equival a una expropiació del 0,6% del total. 

Barcelona, líder

Les dades a les quals ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio" detallen com estan repartits els immobles en desús per municipis i comarques. La ciutat que acumula més pisos buits és Barcelona, amb un total de 1.552 pisos. La següent ciutat amb més immobles desocupats és Sabadell, amb 764, seguida de l'Hospitalet de Llobregat, amb 736.

Municipis amb més pisos buits a Catalunya, a octubre de 2023

La llista de ciutats amb més pisos buits la completen Badalona (674), Manresa (564), Tarragona (551), Lleida (512), Santa Coloma de Gramenet (417), Girona (386) i Reus (335). Pel que fa a les comarques, n'hi ha onze que superen el miler de pisos buits. Són el Barcelonès, el Bages, el Baix Camp, el Baix Llobregat, el Gironès, el Maresme, el Segrià, la Selva, el Tarragonès. el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Sareb, BBVA i Caixabank

El registre de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya també indica qui són els grans propietaris amb més pisos buits. El primer lloc l'ocupa la Sareb, la societat creada el 2012 per gestionar els actius tòxics dels bancs i que des del 2022 ja és majoritàriament pública i controlada per l'Estat.

El mes d'abril passat, el govern espanyol va informar que negociaria amb la Generalitat la venda de 200 habitatges, a més de 200 terrenys, de la seva propietat. Es tracta del primer pas per destinar a lloguer social un total de 3.519 pisos a Catalunya. Entre les entitats en defensa de l'habitatge es van expressar crítiques al fet que els propietaris d'aquests immobles ja van ser rescatats amb diners públics el 2012.

Grans propietaris de pisos buits a Catalunya, a octubre de 2023

El segon gran tenidor amb més pisos buits és el BBVA, amb un total de 2.841 pisos desocupats, seguit de Building Centre SAU, amb 2.554. En aquest cas, es tracta d'una societat de CaixaBank, dedicada a donar sortida a immobles propietat del grup. La llista de propietaris amb més pisos en desús la completen Bankia (2.379), Divarian (controlada per Cerbers amb 2.053), el Santander (1.237) i Aliseda (controlada pel fons Blackstone amb 1.968).