Catalunya migdia (cap de setmana)
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepoblet03/06/2023 - 12.53 Actualitzat 03/06/2023 - 12.53
Aproximadament la meitat de les tones de plàstic que cada any es consumeixen a Espanya, uns 4 milions i mig, es converteixen en residus dels quals només se'n tracten la meitat. Tot i això, està en una de les millors posicions d'Europa tant pel que fa a quilos de plàstic reciclat per persona com al volum total. Només li passa al davant Alemanya.
Anualment, a l'estat espanyol es generen uns 2 milions i mig de tones de residus plàstics i a les plantes de tractament només n'hi arriben 1,4 milions, que majoritàriament es reciclen, però encara no al 100%. Segons l'informe sobre l'estat del sector que ha elaborat Adrià Llacuna, un 21% del que entra a les plantes presenta moltes dificultats perquè se li doni una segona vida i s'acaba descartant per al reciclatge.
"Hi ha materials multicapa que costen de separar, o els films, que són difícils de reciclar. Tot això són temes que la indústria ha d'aprendre a millorar, com l'ecodisseny, és a dir, generar productes que siguin fàcilment separables pels diversos monomaterials que quan arribin a les plantes es puguin reciclar millor."
Durant tota la setmana, el sector ha presentat a Barcelona algunes innovacions per superar aquests entrebancs. Sergio Giménez, director del centre d'investigació en plàstics Ambiplast, assenyala el que més els demanen les empreses.
"Reduir multicapes, anar cap a materials plàstics més sostenibles, com els bioplàstics. Estem treballant molt amb models de reutilització, sobretot en el sector de l'envàs. Al final, són sistemes tancats i controlats, on aquest material es pot reutilitzar un gran nombre de vegades."
A Espanya, el sector del plàstic mou un volum de negoci de prop de 28.000 milions d'euros, l'equivalent al 2,3% del PIB. Catalunya, amb 1.070 empreses, és la comunitat autònoma on el pes del negoci és més important.