Avantatges, inconvenients i riscos de la nova llei de costes. Albert Requena moderarà el debat, amb la participació de Tim Pelters, representat dels propietaris de la marina d'Empúriabrava; Enric Cortiñas, president de l'Associació de Naturalistes de Girona; Josep Maria Aguirre, advocat i professor de dret administratiu de la Universitat de Girona, i Juli Fernàndez, alcalde de Palafrugell.
Aquest mes dediquem el debat al turisme a les comarques de Lleida i en concret al sector del turisme rural o l'agroturisme. Ens preguntem si el turisme és un afegit a la renda agrària o una sortida econòmica extra. Hi ha una demanda creixent? Quins avantatges té? Es tracta d'un turisme sostenible? Ens acompanyen Francesc Garcia, professor de la Universitat de Lleida que ha fet un estudi de balanç del turisme a la demarcació de Lleida 2012; Ramon Solsona, secretari i gerent de la Federació d'Hostaleria de Lleida; Josep Lluís Farrero, president de la Federació de Turisme rural de Lleida; i Jaume Pedrós, membre del sindicat Unió de Pagesos i propietari d'una casa rural.
Esfera pública: El turisme, models per al creixement d'un sector clau. Amb Salvador Anton, director de l'Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV; Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; Vicenç Martí, de l'Associació Hotelera Salou, Cambrils, La Pineda i Manel Basquens, de l'Associació de Càmpings de Tarragona.
Moderada per Manel Sastre, es parla del cànnabis: una herba medicinal, lúdica, una droga o una oportunitat per sortir de la crisi? Els participants al debat són la doctora Tre Borrás, directora del Servei de Drogodependència de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus; Bernat Pellisa, alcalde de Rasquera; Palmira Jolonch, cap de Servei de Farmàcia de l'Hospital Santa Tecla de Tarragona i membre del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, i Martí Canavés, advocat de Rasquera.
Com afronten la crisi els museus? Roser Perera modera aquest espai, que tracta sobre la viabilitat i els reptes de futur dels museus de Lleida per trobar nou públic davant el descens gradual de visitants. El programa escolta les opinions de Jesús Navarro, director del Museu Morera de Lleida; Montserrat Macià, directora del Museu de Lleida; Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, i Anna Vallès, directora de la Fundació Sorigué de Lleida.
Com afecta la crisi el turisme i quines alternatives es plantegen a l'hora de sortir de viatge? Al programa, moderat per Albert Requena, hi participen Miquel Gotanegra, conseller del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Mónica Puig, directora de l'agència de viatges Ter a Girona, especialitzada en creuers turístics; Montserrat Closes, presidenta del Gremi d'Hostaleria de la Costa Brava Centre; José Antonio Donaire, responsable de l'Institut d'Estudis Turístics (Insetur) i professor de la Universitat de Girona, i Josep Maria Pla, president de l'Associació de Càmpings de les comarques de Girona.
Manel Sastre, se centra el debat en el "top manta" a les poblacions de costa. El programa debat sobre els perjudicis per al comerç i les accions policials per combatre el fenomen amb Joan Maria Diu, regidor de Policia Municipal del Vendrell; Sergi Albarran, president de la Confederació del Comerç de Catalunya a Tarragona; José Luis Gargallo García, inspector en cap de la Policia Local de Salou; Khadim Kane, secretari del col·lectiu senegalès a Tarragona, i Pere Lluís Huguet Tous, degà del Col·legi d'Advocats de Reus.
Roser Perera modera un debat sobre l'ús del burca i el nicab. L'espai es planteja si s'han de prohibir i si atempten contra la dignitat de la dona, amb Maria Rosa Ball, regidora de Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida; Carles Antolí, advocat de l'associació musulmana Watani; Omar Charah, president de l'associació Atlas, i Núria Mallol, directora de la revista Hawaa.
Quin paper té la Setmana Santa? Albert Requena, moderador, posa sobre la taula si és un fet religiós, cultural o turístic, amb els participants a la conversa: Víctor Gay i Frías, membre de la delegació dels Mitjans de Comunicació del bisbat de Girona; Miquel Calm, conseller del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, vicepresident de la Diputació de Girona i alcalde de la Vall d'en Bas; Francesc Cayuela, president de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors i membre de la Junta de Confraries de la Setmana Santa de Girona, i Hamid Benchallal, president de l'Associació Cultural Annasr i del Centre Islàmic de Girona.
El debat el modera Manel Sastre des de Flix, a la Ribera d'Ebre. Prenem com a punt de partida el tancament d'una part important de l'activitat de la planta d'Ercros d'aquesta població. Per respondre a la pregunta de quin futur espera a l'economia de Flix després de 117 anys de dependència econòmica, participen al programa l'alcalde de Flix, Marc Mur; el president del comitè d'empresa d'Ercros, Francesc Xavier Garcia; el director de la càtedra d'Economia Local de la URV i coordinador del Pla Estratègic de l'Ebre, Juan Antonio Duro; el secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, i la directora territorial del Departament d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles.
Moderat per Roser Perera, parlem dels hàbits del reciclatge i quin hauria de ser el model òptim de gestió de residus. Hi participaran Núria Balcells, tècnica que s'ocupa de la recollida porta a porta del Consell Comarcal de la Segarra; Ramon Montserrat, tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla d'Urgell; Esther Fanlo, responsable-coordinadora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lleida; Francesc Giró, adjunt a la direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, i Joan Vàzquez, portaveu de l'organització ecologista Ipcena.
L'impacte que tenen els grans esdeveniments a les ciutats, són rendibles i quins avantatges i inconvenients tenen? Albert Requena ho modera amb els convidats Marta Madrenas, tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Girona; Marta Felip, alcaldessa de Figueres; Genís Matabosch, director de la Fira Internacional del Circ a Figueres, i Jaume Von Arend, codirector del Fòrum Gastronòmic de Girona.
Parlem de la gestió municipal de la crisi: com s'ho fan els ajuntaments per afrontar la crisi (aquest mes és l'ultim per tancar el pressupost) i com afecta la ciutadania. Si han d'acomiadar gent o si han de retallar serveis com ara el de les escoles bressol. Ho fem amb Montse Mínguez, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida; Ramon Farré, delegat del govern a Lleida; Rosa Maria Perelló, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i alcaldessa de Tàrrega, i Joaquim Mateo Rosselló, president de la Federació d'Associacions de veïns de Lleida.
tractem el tema de l'entrada en funcionament de l'AVE Girona-Figueres amb Manuel Niño, director general de Ferrocarrils del Ministeri de Foment; Ricard Font, secretari de Territori i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat; Carles Ribas, regidor d'Urbanisme i delegat del Projecte Ferroviari de l'Ajuntament de Girona, i Pere Corominas, representant de la Plataforma d'Usuaris de la línia de tren Barcelona- Portbou.
Parlem dels ajuntaments i la crisi amb Rosanna Camps, directora dels Serveis Territorials de Governació de la Generalitat a Tarragona; Montserrat Carreras, alcaldessa de Cunit; Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla, i Begoña Floria, portaveu del govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona.
Debat electoral amb els caps de llista de les forces amb representació parlamentària per Lleida a les eleccions catalanes del 25 de novembre. Parlem de la lluita contra la crisi i les receptes per sortir-ne, i del sobiranisme i el dret a decidir. Hi intervenen Albert Batalla (CiU), Àngel Ros (PSC), Dolors López (PPC), Josep Cosconera (ERC), Sara Vilà (ICV), Ángeles Ribes (Ciutadans) i Santi Costa (SI). El debat el modera Roser Perera.
Debat electoral amb els caps de llista de les forces amb representació parlamentària per Girona a les eleccions catalanes del 25 de novembre. Parlem de la lluita contra la crisi i les receptes per sortir-ne, i del sobiranisme i el dret a decidir. Hi intervenen Santi Vila (CiU), Juli Fernàndez (PSC), Roger Torrent (ERC), Marc Vidal (ICV), Josep Enric Millo (PPC), Antoni Strubell (SI) i Jean M. Castel (Ciutadans). El debat el modera Albert Requena.
Debat electoral amb els caps de llista de les forces amb representació parlamentària per Tarragona a les eleccions catalanes del 25 de novembre. Parlem de la lluita contra la crisi i les receptes per sortir-ne, i del sobiranisme i el dret a decidir. Hi intervenen Albert Batet (CiU), Xavier Sabaté (PSC), Rafael Luna (PPC), Josep Andreu (ERC), Hortènsia Grau (ICV), Matías Alonso (Ciutadans) i Albert Pereira (SI). El debat el modera Manel Sastre.
El debat, conduït per Roser Perera, tracta sobre el sometent, una figura discutida i qüestionada. A l'estudi hi són Josep Ramon Solsona, director dels Serveis Territorials d'Interior a Lleida; Manel Ezquerra, membre del sometent d'Alcarràs; Josep Maria Terés, president de l'Associació de Sometents de Catalunya a Lleida, i Ramon Comes, membre de la Comissió Permanent Comarcal del Segrià d'Unió de Pagesos.
El debat gira al voltant de l'entrada en vigor de la taxa turística, dels seus efectes i la seva aplicació. Els convidats són el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Girona, Josep Comaposada; el president del Gremi d'Hotelers de Lloret de Mar, Enric Dotras; el president de l'Associació de Càmpings, Josep Maria Pla, i el professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona Lluís Prats. El moderador de l'espai és Albert Requena.
Manel Sastre modera el debat en què es discuteix l'impacte del projecte Barcelona World, que s'ubicarà al costat de Port Aventura. Hi participen el conseller delegat del grup inversor Veremonte, Xavier Adserà; el president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló; l'alcalde de Salou, Pere Granados, i el primer tinent d'alcalde de Vila-seca, Xavier Farriol.
L'Esfera pública de les comarques tarragonines, moderat per Coia Ballesté, s'emet des de Falset, al Priorat, per parlar del futur de les cooperatives a Catalunya. Hi participen Josep M. Cots, president de la cooperativa Falset-Marçà; Xavier López, director general d'Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom; Josep Carlos Vicente, responsable del cooperativisme d'Unió de Pagesos de Catalunya; Jordi Gas, portaveu dels afectats de la Cooperativa de l'Aldea, i Josep Pere Colat, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
El debat a les comarques de Girona gira al voltant de la nova temporada d'estiu. S'analitza com s'afronta en un període de crisi profunda. L'any passat el sector turístic va ser el que va aguantar el cop a l'economia de les comarques gironines. Els convidats són Romà Codina, alcalde de Lloret de Mar; José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme i de l'Institut d'Estudis Turístics (INSETUR) de la Universitat de Girona; Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona; Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, i Enric Serra, director de l'estació d'esquí Vallter-2000. Modera l'espai l'Albert Requena.
A Lleida es debat si s'ha de contractar temporers en origen per a la campanya de la fruita o si cal donar prioritat a la contractació de persones aturades. A la taula rodona, conduïda per Roser Perera, hi participen Josep Maria Companys, coordinador d'UPLleida; David Borda, responsable del sector de la fruita de la JARC; Francesc Sales, cap de la Unitat d'Ocupació i Seguretat Social del Ministeri; Ramon Farré, delegat de la Generalitat a Lleida, i Valentin Antúnez, secretari general de la Federació Agroalimentària de CCOO a Lleida.
A Barcelona el tema de discussió és la qüestió dels peatges. El debat es centra en el moviment impulsat des de la plataforma "Prou Peatges". Lluís Urpí condueix l'Esfera pública d'aquest mes, que té com a convidats Ferran Falcó, diputat de CiU al Parlament i membre de la Comissió d'Infraestructures; Roberto Labandera, diputat del PSC al Parlament i responsable d'infraestructures del partit a la cambra catalana; Aïda Àngel, portaveu de la plataforma "Prou Peatges", i Alfons Perona, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en el tema.
Coia Ballesté modera l''Esfera pública' de les comarques tarragonines, des de la delegació de l'emissora a Roquetes, en què es planteja el debat 'Els bous en les Terres de l'Ebre'. Hi participen Santi Albiol, secretari i portaveu de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre; Josep Garriga, regidor de Governació d'Amposta; Hortènsia Grau, diputada d'ICV al Parlament, i Laia Jorge, portaveu d'Ànima Naturalis, organisme defensor dels animals.
El debat a les comarques de Girona gira al voltant dels llibres i dels premis literaris. S'analitza si el llibre en paper té els dies comptats i si els premis literaris tenen futur, així com el futur de les llibreries i les editorials. Els convidats són Teresa Calabús, propietària de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí; Lluís Muntada, escriptor gironí; Esteve Vilanova, president de la Fundació Prudenci Bertrana; Quim Curbet, editor d'Edicions Curbet, i Antoni Baulida, delegat territorial de Cultura a Girona. El moderador de l'espai és Albert Requena.
El tema és el turisme, amb especial atenció al de neu i muntanya al Pirineu, un sector que enguany ha tancat la pitjor temporada dels últims anys per falta de neu. A la taula rodona, conduïda per Roser Perera, hi participen Joaquim Alsina, gerent de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya; Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida; Jordi Blanch, director del patronat de turisme de la Diputació de Lleida, i Xavier Civit, responsable d'estacions d'esquí i muntanya del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.