La periodista Laia Creus ens porta, a la secció "Tres llocs", tres punts del territori català que tenen un encant especial i que es mereixen una visita, tot i que no són a la llista de llocs més turístics del país. Gastronomia, natura, història, arquitectura... ho tenen tot!
Obrim la porta dels CRAE, els Centres Residencials d'Acció Educativa, que acullen persones que no tenen una família disponible. Coneixem l'experiència personal de Cora Martínez, que ha viscut acollida en un centre de menors dels 9 als 18 anys i ara ajuda persones que es troben en una situació similar.
Parlem de dones a la cultura popular amb la periodista Rita Roig. En aquesta ocasió, desglossem l'estereotip de "la noia guai" a través de cançons i personatges icònics de sèries i pel·lícules.
Especialitzar-se en una àrea o camp determinats va de la mà de la professionalització? Fins a quin punt és recomanable fer-ho? Parlem d'especialització amb el filòsof i professor dels estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, Miquel Seguró.
Entrevista a Xavier Graset. Va entrar a Catalunya Ràdio l'any 1987, quatre anys després que es fundés l'emissora. Actualment, presenta el programa "Més324" i fa poques setmanes va rebre el Premi Difusió 2021 per la seva feina de divulgació de la literatura en català. Parlem amb ell de la seva trajectòria professional i d'aquest recent reconeixement.
El nostre físic de partícules i cosmòleg de confiança, Fran Fontrodona, cada setmana ens apropa conceptes relacionats amb la física quàntica. Avui, ens explica com podem aplicar la física de partícules a la nostra vida quotidiana.
A les portes de la tornada a l'escola i la reincorporació a la feina, parlem de benestar emocional amb la psicòloga Alba Alfageme, que ens dona les claus infal·libles per gestionar i encarar l'estrès o la depressió postvacacional.
Entrevista a la ninotaire Pilarín Bayés. Després de tota una vida dibuixant i publicant obres, avui ens presenta el seu llibre número mil: "1.000 motius per viure". És un recull de moments, persones i llocs que l'han marcat al llarg de la seva vida.
El sexe a la tercera edat és un tabú? La manera de tenir relacions sexuals canvia? Després d'haver estat aturats a causa de la Covid, a partir de l'octubre tornen els viatges de l'Imserso, un espai on, segons Joan Cals, membre del Consell de Gent Gran de Catalunya, "la gent aprofita per passar-s'ho bé". En parlem amb ell i, també, amb la Núria de Camós.
La violència obstètrica són una sèrie de pràctiques agressives que s'exerceixen en el moment del part o postpart: des de fer parir una dona sola quan no cal fins a un tipus de maltractament físic com un excés de medicalització o l'ús d'altres mètodes per accelerar el procés del part. En parlem amb Clara Massons i Saioa Baleztena, dues persones que han patit violència obstètrica en primera persona; la doctora Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i la periodista Esther Vivas, autora del llibre "Mama desobedient: una mirada feminista a la maternitat".
Quin paper té la música als campaments, esplais i caus? Parlem del món del lleure a l'estiu amb Laura Grau i recordem el cançoner, un element imprescindible a les colònies i campaments. Repassem els clàssics i els hits que han posat banda sonora als caus i espais de lleure.
Conversem amb la periodista i crítica de televisió Mònica Planas, que ha escrit el llibre "El petó del capità Kirk", en què s'endinsa en les entranyes de la televisió a través d'històries i anècdotes que ens representen i ens ofereixen un retrat de qui som.
La irrupció d'Internet ha transformat les relacions afectives? Parlem de com la vida digital afecta la vida analògica amb l'expert en xarxes socials Carles Planas. Avui, desgranem el "sexting" i les raons de l'èxit de les aplicacions per lligar.
La violència vicària és un cas extrem de violència de gènere en què els fills del matrimoni són l'instrument per fer mal a la parella. El cas més recent ha passat a Barcelona, quan un home de Sants que s'estava separant de la seva dona sembla que ha matat el fill de dos anys que tenien en comú. En parlem amb Carme Tello, psicòloga i presidenta de l'Associació Catalana per la Infància Maltractada.
Com cada setmana, a l'"Estiu de Gràcia" obrim el teló amb David Bueno. Avui, ens avança què podrem veure aquesta tardor als teatres. A més, ens infiltrem a l'assaig de l'obra "Eva contra Eva", que la podrem veure a partir del 2 de setembre al Teatre Goya.
Parlem amb l'actriu i activista Pamela Palenciano. A principis de juny, l'associació Hombres Maltratados la va denunciar per delictes d'odi contra els homes pel seu monòleg teatral "No sólo duelen los golpes". El jutjat acaba d'admetre la querella i el 15 de setembre haurà d'anar a declarar. L'actriu fa quatre anys que és assetjada i rep denúncies per part de grups d'extrema dreta i negacionistes de la violència masclista.
Posem el focus en l'audiovisual català i en les trames i personatges més estimats pels espectadors. Avui, recordem amb l'Alba Riera un dels personatges més mítics de la sèrie de TV3 "Plats bruts": el Lopes.
L'actor Pep Garcia Pascual posa sobre la taula la història que hi ha darrere d'una fotografia icònica relacionada amb l'esport. Avui, anem fins al ring de boxa de Lewiston, a Maine, per recordar el combat entre Muhammad Ali i Sonny Liston, immortalitzat pel fotògraf Neil Leifer.
La psicòloga i educadora sexual Anna Salvia passa per l'Estiu de Gràcia per presentar-nos el seu últim llibre, "Una nueva manera de menstruar: conociendo y respetando tu cuerpo y tus necesidades menstruales". Parlem amb ella del cicle menstrual, el sagnat lliure, la desinformació i els tabús que hi ha entorn a la regla.
La historiadora i tiktoker Gina Driéguez cada setmana ens parla d'aquelles curiositats de la història que mai trobarem als llibres. Avui ens explica la simbologia que hi ha darrere dels animals fantàstics.
Conversem amb Antonio Turiel, físic, matemàtic i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Ha escrit el llibre "Petrocalipsis", on desglossa punt per punt per què estem immersos en una crisi per a la qual ens hauríem d'haver preparat fa molt de temps, i quines conseqüències pot tenir en el nostre estil de vida que s'acabin el petroli i altres recursos.
Amb el setembre arriba la rutina i, per aquest motiu, el poeta i periodista Esteve Plantada ens proposa alguns dels llibres i apostes editorials més interessants de la nova temporada literària, per començar el curs amb bon peu.
Entrevista al doctor Oriol Mitjà, investigador especialitzat en malalties infeccioses. Ara que acaba de tornar de vacances, passa per l'"Estiu de Gràcia" per explicar-nos com veu la situació pandèmica a Catalunya i com es presenta la tardor.
Conversem amb Mara Jiménez, també coneguda amb el nom "Croquetamente" als seus perfils socials, en què denúncia la grassofòbia. A través dels seus vídeos de TikTok i Instagram, fa activisme contra la discriminació de les persones grasses i lluita amb humor contra aquest estigma.
Molta gent parla aquests dies de la Candy i la seva expressió de la "pastanaga bullida". Se n'han fet mems, stickers i vídeos imitant el missatge. A l'"Estiu de Gràcia" l'hem trobada i li hem preguntat qui és, què feia dissabte a la nit i, el més important: d'on ha tret l'expressió "semblo una pastanaga bullida?"
Meritxell-Anfitrite Álvarez, durant el confinament, va decidir canviar de vida i obrir una llibreria especialitzada en literatura de naturalesa i muntanya a Alins, un poble del Pallars de 88 habitants, un espai dedicat a la lectura a l'antiga quadra d'animals de la seva família. Ens ha explicat tots els detalls del seu nou projecte a l'"Estiu de Gràcia".
Conversa amb la divulgadora sexual Laila Pilgren. L'any 2012 va fundar a Barcelona la Sex Academy, la primera acadèmia de sexualitat a Espanya, que s'ha expandit a altres ciutats del país, i fins i tot als Estats Units. Parlem amb ella sobre educació sexual, pràctiques sexuals alternatives, fantasies i empoderament femení.