Albert Galceran i Pedro Pardo ens expliquen els secrets i les curiositats de la música clàssica (i no tan clàssica) a la seva nova secció.
Horari: dimarts, a les 17 h.
"Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens expliquen un recurs que s'ha utilitzat molt en el món de l'òpera: les escenes de bogeria. L'òpera amb l'escena de bogeria més famosa de tot el món és "Lucia di Lammermoor", de Donizetti: Lucia, en creure que Edgardo l'ha abandonat, es torna boja i canta coses impossibles. Fem un repàs de les àries de la bogeria en el món de l'òpera.
Més enllà del personatge gairebé de còmic que ens presenta Milos Forman, a la pel·lícula "Amadeus", Mozart va ser un compositor profund, revolucionari i crític, un compositor prodigiós i també un geni sense infantesa. "Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens porten avui la història de Mozart i la seva obra i ens desmenteixen algun dels mites al voltant del personatge.
"Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, repassen la figura de Piotr Ilitx Txaikovski, un compositor que va fer simfonies, òperes, concerts per a piano i violí i molts ballets de fama mundial, com "El trencanous". També va ser un compositor molt implicat en la creació d'una identitat russa en l'àmbit musical. No va creure mai en ell, es considerava un músic amb moltes coses a millorar, i segurament mai va ser conscient de la grandesa de la seva obra.
L'estiu de les quatre estacions de Vivaldi podríem dir que és el hit meteorològic de la clàssica, perquè si pensem en estacions, pensem en Vivaldi. Però Pedro Pardo i Albert Galceran ens porten altres hits: des de l'òpera "El somni d'una nit d'estiu" del compositor britànic Benjamin Britten fins a l'argentí Astor Piazzolla i el seu "Verano porteño".
Verdi i el famós brindis de "La traviata", però també els brindis de "Macbeth" i "Otello", o "L'elisir d'amore" de Donizetti. Repassem els millors brindis de la historia de l'òpera amb els Homes Clàssics, Albert Galceran i Pedro Pardo.
Va tenir un talent immens, però sempre es va trobar amb moltes dificultats: mala salut, desgràcies personals, problemes d'amor i una vida curta. Els Homes Clàssics, Pedro Pardo i Albert Galcerán, ens acosten la figura de Robert Schumann, marcat des dels 16 anys per la mort del seu pare i per una mare que no volia que fos músic.
"Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, recuperen tres concerts de violí de Beethoven, Brahms i Txaikovski i, a més, Schumann. Sabíeu que el violí principal, el que és més a prop del director d'una orquestra, és el "concertino"? Parlem també de l'afinació d'una orquestra i de les diferències entre un concert i una simfonia.
"Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens acosten la figura de Wagner, compositor alemany que tenia molt clar que l'òpera no havia de ser tan sols un espectacle de lluïment dels cantants, sinó una "obra d'art total". El seu somni va ser tenir un teatre per poder representar les seves òperes i poder desplegar totes les seves idees innovadores.
Una sola peça musical pot arribar a eclipsar la resta de les obres d'un compositor? Avui la història del compositor, professor i crític musical Paul Dukas, famós per ser l'autor de la música de "L'aprenent de bruixot" de la pel·lícula "Fantasia" de Walt Disney. "Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens expliquen la trajectòria de Paul Dukas, que destruïa les composicions de les quals no estava satisfet.
"Els homes clàssics" ens expliquen la història d'Enric Granados, nascut a Lleida i gran compositor per a piano. La seva fama el va dur fins a la Casa Blanca, però la seva vida va estar plena d'episodis de mala sort fins al dia que es va morir ofegat perquè no sabia nedar.
Cap a l'any 1700 Bartolomeo Cristofori, un constructor d'instruments italià, es va inventar un instrument que va evolucionar fins al piano que coneixem actualment. "Va fer una cosa híbrida entre el clavicèmbal i el clavicordi." "Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, repassen la història del piano, que, en la seva època, es va dir "pianoforte".
"Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, ens expliquen la vida de Carlo Gesualdo, un noble italià poderós de finals del segle XVI recordat per haver assassinat la seva dona i el seu amant. Va ser un músic molt lliure, avançat al seu temps, escrivia per si mateix només pel plaer de compondre. Parlem també d'algunes morts inversemblants al món de l'òpera.
Música de cambra i quartets, que no són només de corda, com el quartet català Kebyart Ensemble, que està format per quatre saxos. "Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens expliquen què és i què no és la música de cambra, "una orquestra de cambra hauria de ser una orquestra petita", i repassen algunes de les obres més emblemàtiques.
"Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, ens acosten la figura de Frederic Mompou. Descobrirem la seva preocupació per intentar trobar l'essència del so en la sonoritat del piano. Mompou deia que el seu únic afany era escriure obres on no faltés ni sobrés res. Volia crear allò que era essencial i no perdre's en idees secundàries. El seu objectiu era trobar l'essència de la música.
A més del tango, Astor Piazzolla va tocar moltes tecles. També va fer música simfònica i òpera. Partint dels coneixements de la música europea, Piazzolla va crear un llenguatge que va connectar la tradició clàssica amb aires llatins. "Els homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, ens parlen d'aquest compositor que va néixer ara fa 100 anys a Mar del Plata.
La música pop deu part del seu èxit al fet d'haver-se apropiat de melodies del món de la música clàssica. "Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, repassen alguns dels temes més coneguts i els comparen amb els originals. Des de Queen fins a Miguel Ríos, The Beach Boys o Pet Shop Boys. Tots s'han inspirat en grans compositors de la música clàssica.
"La primavera" de Vivaldi és la més coneguda, però hi ha més compositors que han dedicat obres a aquesta època de l'any: Beethoven, Stravinsky o Astor Piazzola, per exemple. De la mà d'"Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, descobrim també que el vals "Veus de primavera" de Strauss va servir com a inspiració del tema "The millionaire waltz" de Queen.
Descobrim quins músics van formar part de l'anomenat "Grup dels cinc", un grup rus amb uns ideals musicals molt clars units sota el lideratge del compositor Mili Balakirev. El seu objectiu era crear un estil musical específicament rus en lloc d'imitar la música europea, que era la que s'ensenyava als conservatoris de l'època. Ens ho expliquen "Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo.