Se celebren 50 anys de La Trinca com a grup musical. Després d'anys, ens acompanyen en Toni Cruz, en Josep Maria Mainat i Miquel Àngel Pascual i ens parlen de com feien les cançons, com funcionaven i què significaven les lletres que van fer riure a mig país.
La 18a edició del concurs Sona9 se l'ha endut la Sandra Bautista, una cantant de Martorelles que, amb només un disc i un projecte de fa poc més d'un any, ha enamorat a tothom. Avui la descobrim amb la guru musical de la cosa, Montse Virgili.
Tot el que no sabies dels pirates i més ho aprendràs escoltant la Núria Bàguena, historiadora experta en gastronomia i cuina pirata; l'Enric García Domingo, historiador del Museu Marítim de Barcelona, i en Darío Castañé, portaveu del Partit Pirates de Catalunya. Què menjaven? Què bevien? Com parlaven? I què fan els pirates del segle XXI?
Manuel Raventós és un senyor del vi i el cava, i és motiu d'orgull i satisfacció que sigui l'últim convidat al Ministeri del Bon Beure de la temporada. Brindarem amb un cava Manuel Raventós Negra, 2011, i donarem vacances als ministres Xuriguera i Faixedas.
Els ministres del Mam ens porten una mostra del bo i millor del Sons del Món d'aquest any. Escoltem música mentre bevem vi, com faran fins al 4 d'agost els assistents al festival de l'Empordà. Cada concert, en petit o gran format, s'acompanya d'un vi, triat per la sommelier del certamen, Laura Masramon. Ens acompanya per explicar-nos el perquè de cada maridatge.
Poca broma amb l'ukelele, que és un dels millors instruments per crear música, i al Canadà ja ha desplaçat la flauta dolça de les escoles. A l'"Estat de Gràcia" comencem pel Carles Xuriguera i en Rafel Faixedas, que s'inicien amb aquest instrument de corda polsada que ens va arribar de Hawaii i ha robat el cor a Elvis, George Harrison, i a Salva Rey. El músic i coànima dels The Pinker Tones ens ensenya el seu sistema per aprendre a tocar l'ukelele, es diu "Ukelele La La" i ara el trobeu també en un llibre editat per Contra.
La copa importa, i molt. Moltes vegades no ens ha agradat el vi perquè la copa no era la correcta. Amb el Xuri i el Fel descobrim que el vi té un gust molt diferent, depenent del vidre on es deposita. I per això, ens acompanya una de les empreses més prestigioses del món del vidre per a restauració, la Riedel.
Aquest cap de setmana, Vic farà una olor ben especial, no arrufeu el nas. És el moment de Lactium, la mostra de formatges catalans, on hi haurà degustacions, cursos i maridatges, amb especial atenció al formatge de cabra, un dels més sans. Carles Xuriguera i Fel Faixedas ens en porten un tast amb Lluís Mauri, portaveu de l'agrupació Llet de Cabres Catalanes, i Isaac Gelabert, director de Lactium. El menú d'aquest berenar: Garrotxa de Mas el Garet de Tona, de cabra; Puit rústic de la Valette de Sant Llorenç de Morunys, d'ovella; Reixagó de Formatges Reixagó d'Olost del Lluçanès, de vaca.
A punt de l'atac de nervis, els eurofans esperen la gala d'Eurovisió de dissabte. Parlem amb dos bojos del concurs musical més seguit a l'estat espanyol: el tuitaire i comunicòleg Bernat Castro, a l'estudi de Catalunya Ràdio, i Josep Maria Sebastià, d'Eurovisió.cat, a Lisboa. L'Eurovisió d'Amaia i Alfred, la d'ahir i la de sempre.
A França, de bars de vins n'hi ha a cada cantonada, però aquí han trigat força a ser normalitat. El Bar Salvatge del carrer Verdi de Barcelona n'és una bona mostra. Amb una peculiaritat: es dedica als vins naturals. Venen vi d'aixeta a granel i també d'embotellat. En parlem amb Carles Xuriguera i Fel Faixedas.
Ha passat per tot el Mediterrani (per exemple, per Sant Carles de la Ràpita) fins a arribar a Portugal, i ha viatjat a les Amèriques. És el joc més senzill del món, i un dels més antics, però també requereix molta rapidesa i psicologia. Norbert Tomàs, editor, i Rafa Balagué, autor del llibre "Quina morra!", ens ensenyen a jugar-hi.
El Llavors Blanc 2017 del celler La Vinyeta és una mostra del que trobareu al Vívid Empordà. Hi ha vins, experiències molt diverses i fins i tot una xerrada del nostre ministre del Bon Beure, en Carles Xuriguera. En Josep Serra, del celler La Vinyeta, ens presenta el vi i en Xuriguera i en Faixedas ens conviden a passar pel festival. Obert tot l'abril.
Jordi Puntí diu que no hi ha res que el faci més feliç que veure jugar a Messi. Per prolongar aquests moments de felicitat ha escrit "Tot Messi" (editorial Empúries). És un retrat del jugador argentí, del seu joc i del seu caràcter, des que va arribar al Barça amb 13 anys fins al dia d'avui.
Després de deu anys, torna a Barcelona "El llibertí": mateix guió, mateixos decorats, mateix vestuari, mateix director i, fins i tot, mateix cartell. Una cosa, però, és diferent: els actors! Parlem amb Abel Folk i Àngels Gonyalons. Joan Lluís Bozzo ens explica per què ha volgut tornar a portar a l'escenari aquesta obra.
Hem tingut l'honor de parlar amb les dues dibuixants més populars i estimades de Catalunya. Són dues dones pioneres que han pogut dedicar la vida a la seva professió i, ara, totes dues en parlen als seus últims llibres: "La meva vida" de Pilarín Bayés (Bridge) i "La nena que volia dibuixar" de Roser Capdevila (Angle Editorial) .
S'acaba de complir el trist aniversari de l'inici de la dictadura Argentina i fem un recorregut per la infància d'Albano-Dante Fachin i per la història recent del país. Com va ser l'exili a Blanes i els primers anys sota el règim del dictador Videla de l'exdiputat del Parlament de Catalunya?
Amb la primavera i la calor arriben els insectes. Mireu-vos-els amb bons ulls perquè alguns experts diuen que són l'aliment del futur. Sostenibles, nutritius i... suculents? En fem un tast amb en Xuriguera i en Faixedas, guiats per Xavier Petràs, que en ven al mercat de la Boqueria.
Ha entrat a l'estudi com un tro, ballant el son de Míriam Makeba i entusiasta com sempre. Parlar de "Tiempo de tormentas"(Planeta) és parlar de la seva infància de la seva mare, del dificilíssim episodi de la seva violació amb 13 anys, de la seva joventut. De Pet Shop Boys, de la vida. Tot un plaer.