Catalunya migdia
Periodista de la secció de Política de Catalunya Ràdio
@Nurioriol05/07/2022 - 14.54 Actualitzat 05/07/2022 - 14.54
"No només ha arribat l'avió amb molt de retard, sinó també sense maleta."
Aquest passatger d'un vol procedent de Melilla no se'n sap avenir. Ja fa quatre dies que va arribar a Barcelona i encara no sap on és el seu equipatge. I no és l'únic.
Als retards i les cancel·lacions de vols per les vagues d'algunes companyies aèries, s'afegeix el caos provocat per les maletes que no arriben amb els seus propietaris. Aquest cap de setmana ha estat especialment complicat.
Els passatgers arriben al Prat, es planten a la cinta dels equipatges, però la seva maleta no apareix. Ningú els informa de res i, cada cop més nerviosos, es veuen obligats a fer llargues cues per poder presentar una reclamació, necessària per recuperar el seu equipatge. Alguns, a més, no es queden a Barcelona; n'hi ha que s'han d'embarcar en creuers i d'altres necessiten el material mèdic que han facturat com a equipatge.
El problema comença a l'aeroport d'origen, diuen els sindicats. El portaveu del sector aeri de CCOO al Prat, Jorge Gómez, culpa el caos d'aquest cap de setmana a les retallades aplicades durant la pandèmia, que ha deixat a la meitat el personal de terra de Heathrow, Schiphol, Charles de Gaulle o Gatwick.
"Quan s'ha recuperat l'activitat a nivells semblants al 2019, en alguns aeroports no hi ha prou personal i fins i tot han hagut de reduir l'activitat perquè no són capaços d'assumir-la."
La conseqüència és que surten vols amb passatgers, però sense tot l'equipatge corresponent.
Les maletes acaben arribant, però tard. I porten feina afegida, explica Gómez.
"Les maletes arriben després, en vols posteriors, però, és clar, cada passatger que arriba a Barcelona sense el seu equipatge ha de fer una reclamació. I això comporta haver de trobar la maleta, classificar-la i enviar-la a casa de cada passatger. És un desgavell, però l'origen del problema no és aquí."
L'origen no, però el problema també el tenen a l'aeroport de Barcelona i anirà a més, pronostica José Antonio Ramírez Baca, portaveu de la UGT, perquè aquí la plantilla també es queda curta.
"Tenim un dèficit del 20% del personal. O posem la plantilla necessària als aeroports, o això que ha passat ara mateix a Amsterdam, a Frankfurt, a París, a Roma, a Londres, passarà també a Barcelona."
L'estiu tot just comença i els sindicats avisen que els problemes es poden repetir i fer-se més grans, ja que juliol, agost i setembre són els mesos amb més activitat aeroportuària.