Anar a la navegació principalAnar al contingut

De la presó al plató, a "Col·lapse"

Fàtima Ofkir: "Vaig estar tres mesos tancada en un forat sense saber què em passaria"

Després de passar set anys en una presó d'Oman, Fàtima Ofkir torna a casa indultada i amb ganes d'explicar la seva història, en la seva primera entrevista en un plató de televisió

05/04/2025 - 23.02 Actualitzat 06/04/2025 - 10.25

Fàtima Ofkir: "Vaig estar tres mesos tancada en un forat sense saber què em passaria"
Fàtima Ofkir, durant l'entrevista amb Ricard Ustrell (3Cat) (3Cat)

L'any 2018, amb tan sols divuit anys, a Fàtima Ofkir la van detenir a l'aeroport d'Oman per tràfic de drogues, un delicte que per a la justícia espanyola hauria suposat una condemna d'uns cinc anys. En canvi, la justícia omanita la va condemnar inicialment a pena de mort, una sentència que posteriorment es va commutar per cadena perpètua.

Ara, després de set anys a la presó, ha quedat en llibertat gràcies a un indult concedit pel sultà d'Oman. Ofkir ha concedit la primera entrevista en un plató de televisió a "Col·lapse", on s'ha declarat emocionada per l'alliberament: "Estic somiant. Diumenge era a la presó i avui soc al plató". Durant l'entrevista amb Ricard Ustrell, Ofkir ha estat acompanyada de la seva advocada, Mònica Santiago, que ha subratllat la rapidesa amb què es va fer l'excarceració: "L'indult de la Fàtima va ser d'un dia per l'altre".

Abans d'explicar els detalls del seu cas, la Fàtima ha rememorat el patiment viscut a la presó: "Si sense veure una setmana la teva família ja la trobes a faltar, imagina't durant set anys". El 2018 va acceptar un encàrrec sota la promesa de diners fàcils: "Estava desesperada per un problema familiar, necessitava els diners i no vaig pensar en les conseqüències". La seva tasca era traslladar una motxilla a Espanya: "No sabia què hi havia a la bossa ni a qui podia perjudicar".

 

 

Quan va tenir la motxilla a les mans, es va adonar del que estava fent: "Quan vaig tenir la motxilla, em vaig adonar que jo no volia fer allò. Em deia a mi mateixa que no sabia per què era allà." En arribar a l'aeroport d'Oman, va ser detinguda i posada a disposició policial: "Em van fer seure en una habitació amb 14 policies. Vaig estar 24 hores aïllada en una habitació sense contacte amb l'exterior."

 

 

Segons l'advocada Santiago, el procediment judicial va estar ple d'irregularitats: "El fiscal d'Oman va arribar a demanar la pena de mort", i ha afegit: "Aquí, amb col·laboració amb la policia i penediment, no hauria entrat ni a la presó". Ha reiterat que al principi, "la Fàtima estava condemnada amb pena de mort i després a cadena perpètua."

Un calvari de set anys

Ofkir ha relatat el moment dur de la sentència: "Vaig passar 18 hores totalment absent, no sabia què passava al meu voltant". Tot i així, després d'un temps de reflexió, es va fer una promesa: "Em vaig dir a mi mateixa que havia de lluitar".

La seva defensa va estar marcada per moltes dificultats. Santiago ha insistit que el judici va ser "ple d'irregularitats" i ha denunciat que "els primers tres anys va estar representada per un advocat que a Oman no era advocat". Quan finalment va poder tenir-ne un de veritat, "la Fàtima no podia ni parlar amb l'advocat a causa de l'idioma". "Aquí el procediment seria molt diferent", ha destacat la lletrada.

Ofkir ha comentat que el xoc cultural "va ser enorme". "Hi ha coses que aquí estan normalitzades i allà no es poden fer, per exemple, parlar amb un home", i ha apuntat també que "no podies fer moltes coses per ser una dona". Malgrat tot, ha enviat un missatge d'esperança: "El que no et mata et fa més forta".

Mònica Santiago va animar la seva clienta a reprendre els estudis mentre estava empresonada: "El dia que sortís de la presó aquests estudis li farien falta". Ofkir ha anunciat ara que vol estudiar Dret. "Per combatre casos com el meu", ha afegit.

 

 

Per acabar, tant Ofkir com la seva advocada han volgut agrair el suport rebut: "Moltes entitats del país, de diferents ideologies, van lluitar per l'indult de la Fàtima. Els mitjans i la població també heu aportat el vostre ajut i respecte, en el cas de la Fàtima."