Conversa amb Karina Gibert, enginyera informàtica. És directora del centre d'investigació d'IA de la UPC i professora de la Facultat d'Informàtica de Barcelona. Diu que quan ella va començar la carrera hi havia un 35 % de dones i que ara en són un 7 %. Què ha passat? També analitza les dificultats que han tingut els investigadors per fer prediccions amb les dades que s'han recollit de la pandèmia i aposta pel pensament computacional per al dia a dia. El director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, insisteix que som massa confiats en la relació amb el món digital, que no hem d'abaixar la guàrdia i que cal continuar vigilant per no caure en fraus i estafes.
ESCOLTA-HO ARAMariola Dinarès connecta amb Califòrnia per parlar amb l'empresària pionera Anna N.Schlegel considerada la dona més influent al món en l'àmbit tecnològic. Va néixer a Olot però fa molts anys que viu als Estats Units i ara és al capdavant de l'empresa de construcció Procore. Recentment ha rebut la Creu de Sant Jordi per la seva implicació amb Catalunya. Parlem de la importància d'utilitzar el català en l'àmbit tecnològic, de dones tech i equips en pandèmia i del boom de les criptos. El director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens explica què és, com funciona i com cal protegir un "wallet", un moneder electrònic, l'eina imprescindible per operar amb criptomonedes.
Amb Xavier Tomàs, especialista en estratègia de xarxes per a candidats, institucions, alcaldes i empreses, parlem de quina manera els municipis poden fer servir les eines digitals per connectar amb els seus ciutadans. Quines són les plataformes més eficients i exitoses per als candidats? Els algoritmes estimen els polítics? Amb el director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, repassem les principals estafes que hi ha al món digital i donem consells imprescindibles per frenar-les.
La coach Carme Lluveras, analista de bàsquet, general manager i apassionada dels Estats Units, ens explica de quina manera podem aprofitar el treball en equip, que es fa a l'esport, per la nostra vida diària. Analitzem la innovació que hi ha a l'NBA i la forma igualitària que tenen de veure el bàsquet femení. També parlem de la marca personal dels esportistes a les xarxes socials per crear marques i aconseguir seguiment mediàtic de tots els esports. Arran de l'interès de la Lluveras per treure la seva empremta digital d'internet, el director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens detalla si és possible esborrar-se.
Mariola Dinarès conversa amb l'expert en electrònica de consum i tecnòleg Albert Cuesta. Com a gran apassionat de l'alta fidelitat, ens explica quins són els millors aparells actuals per escoltar música en qualitat excel·lent i ens ajuda a tenir una relació saludable amb la tecnologia. El director d'estratègia de l'Agència de ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens explica com fer una còpia de seguretat del núvol.
Repassem amb Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, la seva trajectòria al voltant del periodisme digital i com un dels pioners del periodisme polític en digital. De quina manera ha construït el seu arxiu de premsa local des del seu web Saul.cat. Analitzem el canvi de la professió des dels blogs fins a les xarxes socials i la utilització dels entorns digitals per part de periodistes i polítics. El director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens ajuda a netejar l'emmagatzematge del nostre mòbil.
Amb Arnau Sanz, el cofundador de l'agència de màrqueting digital Imagina, parlem de la publicitat dels petits comerços i les grans empreses a través de les xarxes i la publicitat de Google. Els algoritmes, les cookies i les possibilitats del màrqueting digital amb la mirada posada a l'anomenat "branded content", les marques i els influenciadors i al metaunivers. El director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens alerta dels riscos que hi ha quan fem servir wifis lliures i gratuïtes i ens proposa les VPNs com a alternativa.
La consultora en imatge i comunicació i promotora de l'activisme positiu Andrea Vilallonga ens ajuda a mirar-nos al mirall i estar bé amb nosaltres mateixos a les xarxes. L'exposició a les xarxes, la televisió social que és Instagram, Twitch o TikTok, fa que proliferin les comparacions, de vegades. Si no s'està bé mentalment, pot arribar a afectar. El director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens explica de quina manera podem impedir que els ciberdelinqüents segrestin els nostres dispositius per fer un atac de denegació de servei com el que ha patit la Generalitat.
Mariola Dinarès conversa amb l'empresària, cofundadora de l'operador Fibracat i presidenta del canal Fibracat TV Meritxell Bautista. La pandèmia ha disparat el consum de gigues al mòbil i també el consum de continguts des de casa. Catalunya té bona cobertura? Com s'aconsegueix l'èxit des del televisor davant l'explosió de les plataformes i dels continguts a les xarxes? El director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens explica els beneficis de navegar per internet amb el mode incògnit.
Mariola Dinarès conversa amb Montse Guàrdia Güell, enginyera superior de Telecomunicacions i experta en blockchain. És vicepresidenta del consorci Alastra i presidenta del Quantum Blockchain Alliance i acosta a les multinacionals les tecnologies d'última generació. Els països es posen les piles per treure una criptomoneda que pugui conviure amb les que ja hi ha al núvol encriptades. L'1 de gener del 2022 surt el iuan digital i s'està treballant en l'euro i el dòlar digitals. Quin és el futur de les noves monedes? Quin paper hi juga en tot plegat el blockchain, el metavers i els NFTs? Finalment ho entendràs. El director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens parla de la importància i del dret que tenim de bloquejar i denunciar continguts que no ens agradin a les xarxes socials.
Agafem un avió amb Joaquim Garreta, el creador i CEO de l'exitosa plataforma de recerca d'ofertes Guia Low Cost. Com seran els viatges del futur? Com es pot viatjar en aquests moments? Es pot viatjar i ser sostenible? Com funciona el màrqueting d'afiliació? A la Gemma l'han intentat estafar amb una suposada oferta de Booking, i amb la trucada li han parlat del seu cercle d'amistats d'estiueig. Com ho saben? Tomàs Roy, director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ens explica els detalls de l'enginyeria social als fraus.
Entrem a l'escola amb Miquel Àngel Prats, professor titular de Tecnologia Educativa i investigador responsable de la línia eduTIC del grup de recerca PSITIC de la facultat Blanquera de la Universitat Ramon Llull. Aposta per l'educació híbrida. La secretària de Transformació Digital del Departament d'Educació, Núria Mora, ens parla dels mentors digitals. Ens han intentat estafar amb una presumpte trucada de Microsoft i tenim la gravació. Tomàs Roy, director d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ens explica els perills d'aquesta estafa generalitzada. Què ens hauria pogut passar? Espòiler: la trucada té final feliç.
Amb el periodista i creador Roc Massaguer, Outconsumer, parlem dels hàbits d'oci digital dels nois i les noies actuals. Els videojocs són una excusa per conèixer altres persones i formar part d'una comunitat. Es quedaran dins la seva habitació fent multipantalla generació a generació per sempre? Tomàs Roy, director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ens parla dels perills i les oportunitats del codi QR al certificat Covid i del Canadà com el país més cibersegur del món.
La convidada principal és la doctora en sociologia i experta en transformació digital Liliana Arroyo. Ha investigat l'impacte social de les eines digitals i ens parla de les pantalles com una oportunitat de cohesió familiar a casa. Una conversa que Mariola Dinarès i Liliana Arroyo mantenen al costat d'una llar de foc digital que aconsegueix donar el caliu necessari per treure pors a pares i mares angoixats. Recuperem una reflexió del músic, realitzador audiovisual i pare David Carabén sobre el control parental. El cap d'estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ens explica com es fa la doble verificació per tancar amb pany i forrellat la nostra vida digital.
El convidat principal és el consultor en innovació Xavier Marcet, que parla de l'empresa des de l'humanisme i respon a la pregunta: La digitalització ens farà més feliços a la feina? El cap de recursos humans d'Amazon, Adam Sedó, ens explica com és una reunió amb Jeff Bezzos, i la que es considera la dona més influent en l'àmbit tecnològic al món, Anna N. Schlegel, ens parla del lideratge de les dones i de la poca presència femenina a Sillicon Valley. Descobrim com aconseguir la felicitat a l'entorn laboral i com seran les empreses postpandèmia. El teletreball, la dicotomia entre flexibilitat i treball estable, el greu problema de la logística i l'abastiment de xips a nivell mundial, l'edat com a topall o oportunitat, la relació entre màquines i persones i la proliferació de les empreses d'economia de plataforma són alguns temes que s'hi tracten.